Ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών vs Μαθήματα εξ αποστάσσεως

Ιδιαίτερα ή μαθήματα εξ αποστάσεως; Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας Αγγλικών;

Ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών vs Μαθήματα εξ αποστάσσεωςΤα ιδιαίτερα μαθήματα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους διδασκαλίας Αγγλικών και ξένων γλωσσών γενικότερα. Αυτοί που την επιλέγουν κυρίως είναι όσοι προετοιμάζονται για κάποιες εξετάσεις πιστοποίησης, το Proficiency ας πούμε και θέλουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Δεδομένου ότι σε ένα ιδιαίτερο μάθημα οι μόνοι παρόντες είναι ο καθηγητής και ο μαθητής, η επικέντρωση στις ανάγκες και τα κενά του εκάστοτε μαθητή είναι επιβεβλημένη. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα είναι μία καλή λύση για όσους θέλουν να μάθουν Αγγλικά αλλά έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων δραστηριοτήτων.

Πλέον όμως, υπάρχει και μία ακόμη εναλλακτική για όσους σκέφτονται τη λύση των ιδιαίτερων: η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Τα μαθήματα αυτού του τύπου γίνονται συνήθως μέσω Skype ή άλλων εφαρμογών επικοινωνίας και βιντεοκλήσης.;Ένα τέτοιο site είναι το SkypEnglish.Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει είναι η ακόμη μεγαλύτερη άνεση προγραμματισμού, το μάθημα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα, αλλά και το γεγονός ότι τόσο ο μαθητής όσο και ο καθηγητής βρίσκονται στον χώρο τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ποια από τις δύο αυτές μεθόδους είναι η καλύτερη; Ας δούμε το θέμα λίγο πιο αναλυτικά!

Επικέντρωση στον μαθητή

Μιας που και οι δύο μέθοδοι στην ουσία αφορούν τη προσωπική διδασκαλία στον μαθητή, μπορούμε να πούμε ότι επιτρέπουν στον καθηγητή να επικεντρωθεί καλύτερα στις ανάγκες και τα κενά του, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την επιτυχία σε κάποιες εξετάσεις. Εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτες, τα μικρά παιδιά και οι αρχάριοι είναι καλό να διδάσκονται τη γλώσσα σε ένα πιο κοινωνικό περιβάλλον, οπότε οποιαδήποτε μορφή ατομικής διδασκαλίας δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτούς τους μαθητές.

Διδακτικό υλικό

Το διδακτικό υλικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας και στο πόσο επιτυχημένη θα είναι αυτή. Το διδακτικό υλικό θα πρέπει όχι μόνο να κεντρίζει το ενδιαφέρον του μαθητή αλλά και να του προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις. Στα ιδιαίτερα, ο καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει κυρίως τις πιο «παραδοσιακές» μορφές διδακτικού υλικού όπως κείμενα, πίνακες και ακουστικό υλικό. Επιπλέον, ο καθηγητής ιδιαίτερων είναι περιορισμένος στο υλικό που έχει μαζί του στο μάθημα. Στη διδασκαλία εξ αποστάσεως όμως, δεδομένου ότι γίνεται μέσω υπολογιστή, ο καθηγητής μπορεί να χρησιμοποιήσει και ψηφιακό υλικό.

Μπορεί να παίξει βίντεο, να χρησιμοποιήσει διαδραστικούς πίνακες ή παιχνίδια μάθησης ή ακόμη και να στείλει τον μαθητή του σε κάποιο site για να διαβάσει κάποιο κείμενο κατευθείαν από την πηγή του. Επιπλέον, ο δεδομένου ότι ο καθηγητής είναι στο σπίτι ή στο γραφείο του, έχει όλο το διδακτικό υλικό στη διάθεση του, οπότε μπορεί να κάνει αλλαγές στο μάθημα αμέσως όταν αυτό θα χρειαστεί. Με άλλα λόγια, το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στην εξ αποστάσεως μάθηση είναι πιο ευέλικτο και κεντρίζει πιο εύκολα τη προσοχή και το ενδιαφέρον του μαθητή.

Ευελιξία

Μπορεί ο προγραμματισμός των ιδιαίτερων μαθημάτων να είναι πολύ πιο εύκολος από αυτόν για φροντιστηριακά μαθήματα δεδομένου ότι ο καθηγητής πρέπει να βρει μέρες και ώρες που να καλύπτουν μόνο έναν μαθητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρουσιάζονται προβλήματα και σε αυτή τη περίπτωση. Ο προγραμματισμός μπορεί να περιορίζεται από τον χρόνο που χρειάζεται ο καθηγητής να μεταβεί από το ένα μάθημα στο άλλο. Στα αγγλικα μέσω skype δεν απαιτείται η μετακίνηση ούτε του καθηγητή αλλά ούτε και του μαθητή, ενώ υπάρχουν και πολύ λίγοι περιορισμοί σχετικά με το ποιες ώρες και μέρες μπορούν να γίνουν τα μαθήματα. Δεν είναι σπάνιο να γίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως σε νυχτερινές ώρες, για παράδειγμα.

Κόστος

Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι πάντα πιο ακριβά από τα φροντιστηριακά αφού έχουν και πολλά πλεονεκτήματα έναντι σε αυτά. Το κόστος των ιδιαίτερων και των μαθημάτων εξ αποστάσεως είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο. Στα μαθήματα εξ αποστάσεως όμως θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος ενός αρκετά καλού υπολογιστή, αν δεν υπάρχει ήδη.

Συμπέρασμα: Και οι δύο αυτές μέθοδοι  διδασκαλίας Αγγλικών έχουν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τον μαθητή όσο και για τον καθηγητή. Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα κλασικά ιδιαίτερα αποτελούν ιδανική λύση για όσους προετοιμάζονται για εξετάσεις, ενώ τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι ιδανικά για όσους έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα αλλά θέλουν να μάθουν αγγλικά!