«Ψαλίδι» στο αφορολόγητο: Στον «κουβά» ένας μισθός και τρεις συντάξεις

«Ψαλίδι» στο αφορολόγητο: Στον «κουβά» ένας μισθός και τρεις συντάξεις Η μείωση είναι οριζόντια και δεν εξαιρείται κανείς

Δραματικές συνέπειες στα εισοδήματα των φορολογουμένων θα φέρει μείωση του αφορολόγητου
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι μεγάλοι χαμένοι. Άμεσα θα χαθεί ένας μισθός από τους εργαζόμενους ενώ θα υπάρξει απώλεια έως και τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους, τόσο λόγω της περικοπής κατά 18% από τον επανυπολογισμό, όσο και από το αφορολόγητο που θα υποχωρήσει.
Με μια πρόωρη περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολογήτουπερίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα από 5.600 – 9.000 ευρώ, οι οποίοι σήμερα δεν πληρώνουν, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους. Ταυτόχρονα,για 2,7 εκατ. συνταξιούχους το χτύπημα θα είναι διπλό. Εκτός από τη μείωση των συντάξεων τώρα θα έχουν να αντιμετωπίοσουν και  την περικοπής του αφορολογήτου που θα φέρει έξτρα φόρο έως 650 ευρώ.
Οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με 500 ή 600 ευρώ τον μήνα, μόλις μπει το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο, θα χάσουν έως και ένα μισθό τον χρόνο ενώ για τους συνταξιούχους τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα αφού τα μέτρα θα αφαιρέσουν από την τσέπη τους έως και τρεις συντάξεις.
Το ψαλίδι θα είναι μεγαλύτερο για τους παλιούς συνταξιούχους αφού η μείωση δεν θα είναι 18% αλλά θα φθάσει ακόμα και το  25% καθώς εκτός από την περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Για παράδειγμα με μια  μείωση του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από 1/1/2019, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δει τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει για το εισόδημά του να «εκτοξεύεται» στα 730 ευρώ, από 80 που ήταν σήμερα.
Δηλαδή, θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 650 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το μισθό ενός μήνα. Ενώ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει την ίδια ακριβώς  επιβάρυνση με άλλους μισθωτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα της τάξης των 20.000 ή 30.000 ευρώ.
Η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο είναι οριζόντια και δεν εξαιρείται κανείς. Ισχύει ακόμα και όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.  
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων.
Επιπλέον, μεγάλη θα είναι η μείωση από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους τελευταίους 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους που απέμειναν να το πάρουν.


πηγη: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/888166/psalidi-sto-aforologito-ston-koyva-enas-misthos-kai-treis-syntaxeis#ixzz5GhEBLifR

Σχόλια