Ομαλοποιείται η πρόσβαση ασθενών με AIDS σε εξετάσεις στην Δυτική Ελλάδα

Ομαλοποιείται η πρόσβαση ασθενών με AIDS σε εξετάσεις στην Δυτική ΕλλάδαΠρος ομαλοποίηση βαίνει η πρόσβαση των ατόμων με λοίμωξη από τον ιό του έιτζ στις απαραίτητες για τη διάγνωση και θεραπεία εξετάσεις τους, μετά τη υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων συνεργασίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με τα τέσσερα κέντρα αναφοράς/εξειδικευμένα εργαστήρια HIV/AIDS (των ιατρικών σχολών σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πατρών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στα γραφεία του ΕΟΔΥ, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συνεχάρη τους επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μη δυνατότητας των ατόμων με έιτζ να κάνουν ανώνυμες και δωρεάν εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα είχε διακοπεί η πρόσβαση των φορέων του ιού του έιτζ σε εξετάσεις επιβεβαίωσης της διάγνωσης, επιβεβαιωτικού ελέγχου και μέτρησης ιικού φορτίου, οι οποίες απαιτούνται για την παρακολούθησή τους και την επιλογή της θεραπείας τους. Αιτία ήταν η έλλειψη αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις αυτές στα κέντρα αναφοράς, λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης χρηματοδότησής τους με τον ΕΟΔΥ. Προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών σε τέτοιες εξετάσεις έχουν σημειωθεί πολλές φορές στο παρελθόν και λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών προμήθειας των αντιδραστηρίων από τα κέντρα αναφοράς.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», που έχει επανειλημμένως καταγγείλει το πρόβλημα, σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε τη εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «η σύναψη των συμβάσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ατόμων με HIV λοίμωξη στις εξετάσεις. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι και κατά την προηγούμενη τριετία, σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε ισχύουσα σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο η έλλειψη αντιδραστηρίων οφειλόταν είτε σε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στην υλοποίηση και περάτωση ενός διαγωνισμού, είτε σε μη επαρκή χρηματοδότηση.
«Στο πλαίσιο αυτό η “Θετική Φωνή” εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή των συμβάσεων και αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και μόνιμα η πρόσβαση των ασθενών στις εξετάσεις, που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας τους».
πηγή: dete.gr

Σχόλια