Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σήμερα Κυριακή του Πάσχα – Οι ποινές για τους παραβάτες


Αυστηροί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία
Όλα για όλα τα δίνει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μην υπάρξουν συναθροίσεις και συγχρωτισμός που πιθανόν θα διευκολύνουν τη  μετάδοση του κορωνοϊού. Με τους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που υπάρχουν έως σήμερα, η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα χαλάρωσης των περιορισμών, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα σήμερα κατά τον εορτασμό του Πάσχα.
Τι επιτρέπεται:
Το σούβλισμα του αρνιού σε αυλή ΄’η μπαλκόνια, αλλά μόνον για την οικογένεια που διαμένει στο ίδιο σπίτι. Δηλαδή χωρίς επισκέπτες. Όσο στενοί συγγενείς κι αν είναι.
  • Η μετάβαση σε κάποιο από τα ανοιχτά καταστήματα για ψώνια. Ανοιχτά είναι σήμερα τα ζαχαροπλαστεία, οι φούρνοι και ίσως κάποια μίνι-μάρκετ.
  • Οι μετακινήσεις για να πάει κανείς στη δουλειά ή να επιστρέψει, εφόσον εργάζεται.
  • Όλες οι μετακινήσεις για τους έξι (6) γνωστούς λόγους, αλλά με αυστηροποίηση των ελέγχων και κυρίως σε όσους χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Ειδικά για όσους επικαλούνται ως λόγο μετακίνησης τον Β4, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε άτομο, προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι. Μάλιστα απαγορεύεται να μετακινούνται περισσότερα από δύο άτομα στο ίδιο όχημα γι αυτό το λόγο, ενώ οι Αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να ζητούν ακόμα και να συνοδεύσουν τους μετακινούμενους για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι αν πράγματι μεταβαίνουν σε άτομο που χρήζει υποστήριξης.
Τι απαγορεύεται:
  • Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Η αστυνομία θα επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι τσουχτερά και φτάνουν στα 1.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ προβλέπονται ακόμα και συλλήψεις.
  • Οι περίπατοι και η άθληση σε δημόσιους χώρους (κυρίως πάρκα) στους οποίους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση (π.χ. Νότιο Πάρκο, Πλαζ στην Πάτρα, παραλία Θεσσαλονίκης κ.λπ.).
Τα πρόστιμα:
  • Στον οδηγό του οχήματος που θα συλλαμβάνεται να κινείται παράνομα, επιβάλλεται  πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και
  • Αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για εξήντα (60) ημέρες.
  • Πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ συμμετέχουν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζουν παραβάτες, θα κάνουν περιπολίες σε 24ωρη βάση δηλώνοντας την παρουσία τους με αναμμένους φάρους και χρήση ηχητικών σημάτων όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα, οι αρχές χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα τυχόν παραβάτες τόσο των μέτρων για τις μετακινήσεις όσο και των μέτρων για τις συναθροίσεις.
Ειδικά για σήμερα Κυριακή προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι, στη Θεσσαλονίκη η παραλία της πόλης, στην Πάτρα το Νότιο Πάρκο και η Πλαζ κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.
thebest.gr

Σχόλια