To Λουτράκι Κατούνας από ψηλά (video)



Το Λουτράκι είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας πάνω στον Αμβρακικό κόλπο.

Κατοικείται κυρίως από άτομα από την Κατούνα ή σε μικρότερο βαθμό από την Τρύφου. Στον οικισμό υπάρχει ένα υπεραιωνόβιο πλατάνι με εικόνισμα αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα ο οποίος τοπικά γιορτάζεται στις 11 Αυγούστου όπως και στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Κατούνα και τον Άγιο Νικόλαο και τα Αχυρά συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Κατούνας που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 69 κάτοικους.

Στο Λουτράκι αρκετοί Κατουνιώτες έχουν χτίσει εξοχικές κατοικίες όπου μετακομίζουν και μόνιμα το Καλοκαίρι. Ενώ το χειμώνα μένουν ελάχιστοι εκεί.

 Το Λουτράκι υπήρξε διαμετακομιστικός σταθμός πριν δεκαετίες, ενώ παλιότερα ως λιμάνι. Το καράβι φορτώνοντας στην περιοχή κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα όπου υπάρχουν ακόμα τα απομεινάρια του σημείου φόρτωσης, μια ράμπα με μπετόν, κολώνες και σίδερα μέσα στη θάλασσα.

Οι πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Λουτράκι ήταν του Στούπα, του Μαγκλάρα, του Παπαδημητρίου και του Κουτρούμπα, φυσικά σήμερα έχουν εγκατασταθεί και άλλες.

Το Λουτράκι υδρεύεται από την δεξαμενή της Κατούνας που το νερό έρχεται από το κεφαλόβρυσο των Ακαρνανικών.

Παλιότερα υπήρχε και καφενείο το κέντρο του οικισμού όπως και Ταβέρνα επί της εθνικής οδού που αργότερα μετέτρεψαν σε μπαρ.

Σήμερα υπάρχει μόνο μια καντίνα «ο Μόλος» από ιδιώτη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Λουτράκι πολλοί έκαναν λασπόλουτρα.

Στο Λουτράκι Κατούνας δίπλα στην εθνική οδό βρέθηκε τύμβος, θεμέλια σπιτιών και δύο θολωτοί τάφοι, που μαρτυρούν την παρουσία Μυκηναίων στην περιοχή, που εισχώρησαν εκεί από την κοιλάδα του Αχελώου.
Από το Λουτράκι ξεκίνησαν οι Τούρκοι υπό της οδηγίες του Κιουταχή για να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλά ηττήθηκαν στην μεγάλη μάχη των ξηρομεριτών κοντά στον προφήτη Ηλία (Αετού) στις 9 Αυγ.1822.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ – katouna.blogspot.com

Σχόλια