Άη Γιώργης Πόρτας Μπαμπίνης- (άμεση ανάγκη επισκευής στέγης) Γράφει ο Κομπλίτσης Αποστόλης

 Κομπλίτσης Αποστόλης ''Ακαρνάνας''

 Το Ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται βόρεια του χωριού Μπαμπίνη, μέσα στο Ιστορικό κάστρο Αρχαίων Φυτειών και που αρκετοί συγγραφείς, ιστορικοί αλλά και άλλοι απλοί πολίτες έχουν μνημονεύσει κατά καιρούς, την Θρησκευτική και Ιστορική του σημασία. Παρόλα αυτά κανείς υπεύθυνος έως τώρα δεν έχει ασχοληθεί και δεν έχει δώσει την πρέπουσα σημασία, για την ανάδειξη του και πολύ περισσότερο για την συντήρησή του.


Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή ξηρομερήτικη έκφραση, για να καταδείξω την εγκατάλειψη του Ιστορικού αυτού Ιερού Ναού που από εκεί πέρασαν, προσκύνησαν, κοιμήθηκαν και προστάτευσαν, Ιστορικές μορφές του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας «ΑΝΑΝΤΑΝ ΠΑΡΑΝΤΑΝ». Όλοι αυτοί, Μπαμπινιώτες, Απανωχωρίτες, Αϊτινοί, Μαχαλιώτες (Φυτείες) στήριξαν με τον «οβολό» τους το μοναστήρι.
 Αυτή τη στιγμή το Μοναστήρι είναι υπό κατάρρευση καθότι στη σκεπή του έχουν φυτρώσει δέντρα και είναι θέμα χρόνου να γκρεμιστεί και δεν γνωρίζω τι απέγιναν τα χρήματα των πιστών κάθε εκδήλωσης. Οφείλω εδώ να πω, για τον αγώνα που είχε δώσει ο
Εφημέριος του χωριού μας Δημήτριος Ηγούμενος (Παπαμήτσος), μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Ηγούμενο (Ψάλτη) και με πολλούς Μπαμπινιώτες τη δεκαετία του '80, που ήταν και η τελευταία προσπάθεια συντήρησης του Ναού και διάνοιξη του δρόμου από τη θέση «Καδί» έως τον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού. Να αναφέρω επίσης ότι πολλοί Μπαμπινιώτες με τα λιγοστά τότε τρακτέρ, κουβαλούσαν αφιλοκερδώς αμμοχάλικο και τσιμέντο, τα οποία έφερνε με το φορτηγό του ως το χωριό μας ο Βασίλης Χαροκόπος - Μουσές. Έκτοτε καμία μέριμνα. 


 Θυμάμαι επίσης την υπόσχεση του τότε Ποιμενάρχη (Δεσπότη) Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όταν επισκέφθηκε το χωριό μας για κάποιες περίεργες και παράξενες θρησκευτικές φαντασιώσεις χωριανών μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, καθήμενος για καφέ στο μαγαζί (Καφενείο) του Κώστα Τασούλη, μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στην αναστήλωση του Ναού! Υπάρχουν πολύ πιο μεγαλύτεροι άνθρωποι από εμένα, αλλά και πιο μικροί σε ηλικία που πρέπει να θυμούνται, αλλά μάλλον απ’ ότι φαίνεται ή έχουν χάσει το μνημονικό τους ή δεν τους ενδιαφέρει η Ιστορία και η σημασία της Θρησκευτικότητας του Μοναστηριού. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω την μεγαλοστομία και τους μεγάλους σταυρούς, που γίνονται κατά καιρούς στη χάρη του Αγίου! 
 Ως Μπαμπινιώτης κάνω έκκληση μέσα από αυτή την ανακοίνωση, σε όλους τους φορείς του χωριού μας, Τοπικό Συμβούλιο, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Πολιτιστικό Σύλλογο, Εφημέριο και κατοίκους να κάνουμε κάτι όλοι μαζί να κρατήσουμε όρθιο το Μοναστήρι
Η Χριστιανική συνείδηση και η γνώση της Ιστορίας, που είναι σημαντική, ελπίζω να μας ενώσει για ένα καλό αποτέλεσμα.

Σχόλια