Ξηρόμερο : Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης

Θάνος Μωραΐτης:  «Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων. Λύση στα κενά των εκπαιδευτικών τώρα»

Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή τις επιστολές των προέδρων των κοινοτήτων Βασιλόπουλου και Καραϊσκάκη του Δήμου Ξηρομέρου, κ. Παναγιώτη Πετρονικολού και κ. Λιγνού Αθανάσιου, για το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας για τις συγχωνεύσεις, λόγω των εκπαιδευτικών κενών.

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από την αρμόδια Υπουργό, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και τη διακοπή των συγχωνεύσεων.

Στην επιστολή σχετικά με το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο αναφέρεται πως «την περασμένη Παρασκευή, (το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) ανακοίνωσε την υποβάθμιση Δημοτικών Σχολείων  και πρόκρινε και το Δημητρούκειο Δημοτικό  Σχολείο». Τονίζεται, δε, ότι «ο στόχος προφανής: Η μη – κάλυψη των υπαρχόντων κενών και οι περικοπές. Έτσι, αντί για νέες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, ψαλιδίζουμε τις υπαρκτές ανάγκες».

Στην επιστολή που αφορά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας, υπογραμμίζεται πως «αντί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικές ανάγκες, προσπαθεί να καλύψει τα κενά με τεχνάσματα, που επιφέρουν αρνητικές παιδαγωγικές συνέπειες, με συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων».

«Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη, η διάλυση του τμήματος ένταξης, καθώς και η έλλειψη σχολικού νοσηλευτή για μαθητή με παιδικό διαβήτη» συνιστούν τεράστιο πρόβλημα και σαφώς υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και το ίδιο το σχολείο.

Ο κ. Μωραΐτης, που κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τα εκπαιδευτικά κενά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στις 8/10/2021, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών κενών, δεν ενημερώνει τις αρμόδιες Ομοσπονδίες, υποβαθμίζει διαρκώς τη Δημόσια Παιδεία, με θράσος κάνει λόγο για ‘επιστροφή στην κανονικότητα’, αλλά και σέρνει τους εκπαιδευτικούς στις δικαστικές αίθουσες, με βάση τον αντιαπεργιακό Νόμο Χατζηδάκη, με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις τους».

«Τη στιγμή που η πανδημία μαίνεται, που επιστρατεύει ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών στις τάξεις, που η ανάγκη για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι επιτακτική, η κ. Κεραμέως κάνει σόου μονολόγων στα τηλεοπτικά κανάλια κι απ’ το παράθυρο συγχωνεύει τμήματα και σχολεία, αντί να προσλάβει προσωπικό», τόνισε.

Συμπλήρωσε δε, ότι, «βάσει υπολογισμών, τα εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία είναι περί τα 60. Μέχρι στιγμής, ξέρουμε πως τουλάχιστον τέσσερα σχολεία του Νομού –μεταξύ των οποίων το Δημητρούκειο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας, το οποίο δε διαθέτει ούτε σχολικό νοσηλευτή- υφίστανται συγχωνεύσεις εξπρές». Υπογράμμισε πως «γνωρίζουμε ότι ετοιμάζονται νέες συμπτύξεις τμημάτων σε πολυθέσια σχολεία του Νομού και υποβάθμιση των ολιγοθέσιων, με παράλληλο κλείσιμο ολοήμερων

 τμημάτων».

«Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών.  Απαιτούμε τα παιδιά μας να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και να βιώνουν την παιδαγωγική διαδικασία σωστά. Αρκετά υποβαθμίστηκε ο Νομός μας από τις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές», είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τη μία κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών κενών, τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Νομό μας, κι από την άλλη προχωρά σε αθρόες συγχωνεύσεις και περικοπές.

Όχι μόνο δεν ενημερώνει τις αρμόδιες Ομοσπονδίες, όχι μόνο υποβαθμίζει διαρκώς τη Δημόσια Παιδεία και με θράσος κάνει λόγο για ‘επιστροφή στην κανονικότητα’, αλλά και σέρνει τους εκπαιδευτικούς στις δικαστικές αίθουσες, με βάση τον αντιαπεργιακό Νόμο Χατζηδάκη, με σκοπό να κάμψει τις αντιστάσεις τους.

Τη στιγμή που η πανδημία μαίνεται, που επιστρατεύει ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών στις τάξεις, που η ανάγκη για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι επιτακτική, η κ. Κεραμέως κάνει σόου μονολόγων στα τηλεοπτικά κανάλια κι απ’ το παράθυρο συγχωνεύει τμήματα και σχολεία, αντί να προσλάβει προσωπικό. Εν καιρώ πανδημίας αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον μείωσε το 2015 από 28 σε 22, με σκοπό να μειωθούν σε 20 στη συνέχεια.

Δεν είναι αδιαφορία για την παιδαγωγική διαδικασία και μέθοδο: Είναι αποστροφή για τη Δημόσια Παιδεία, το Δημόσιο Σχολείο, την εκπαιδευτική κοινότητα –την οποία αντιμετωπίζει με ρεβανσισμό και φτηνή αξιολόγηση.

Βάσει υπολογισμών, τα εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία είναι περί τα 60. Μέχρι στιγμής, ξέρουμε πως τουλάχιστον τέσσερα σχολεία του Νομού –μεταξύ των οποίων το Δημητρούκειο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας, το οποίο δε διαθέτει ούτε σχολικό νοσηλευτή- υφίστανται συγχωνεύσεις εξπρές.

Επίσης γνωρίζουμε ότι ετοιμάζονται νέες συμπτύξεις τμημάτων σε πολυθέσια σχολεία του Νομού και υποβάθμιση των ολιγοθέσιων, με παράλληλο κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων.

Απαιτούμε να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε τα παιδιά μας να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και να βιώνουν την παιδαγωγική διαδικασία σωστά.

Αρκετά υποβαθμίστηκε ο Νομός μας από τις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Σχόλια