Θα συντονίζει η… Πάτρα – Μέσω Πάτρας θα έρχεται το… «σήμα» στο ΕΚΑΒ Αγρινίου

 Θα συντονίζει η… Πάτρα – Μέσω Πάτρας θα έρχεται το… «σήμα» στο ΕΚΑΒ Αγρινίου

Μέσω Πάτρας θα έρχεται το… «σήμα» στο ΕΚΑΒ Αγρινίου

Θα συντονίζει η… Πάτρα

Θέμα χρόνου είναι η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα!

Ποια προβλήματα θα δημιουργήσει η μεταφορά και τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου Παναγιώτης Ζάχος

Θέμα χρόνου είναι η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα! Αν και δεν έχει ανακύψει ζήτημα με τη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου στο Αγρίνιο από εργαζομένους, η κεντρική πολιτική σχεδίαση προβλέπει την μεταφορά στην Πάτρα, κάτι που έχει ήδη συμβεί και σε άλλα σημεία της χώρας μας, λ.χ. στη Λάρισα, στο Βόλο , σε περιοχές της Αττικής κλπ αλλά και γενικότερα στον δυτικό άξονα της χώρας με την μεταφορά δηλαδή του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Πύργου, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ναυπάκτου στην Πάτρα!

Το πότε ακριβώς θα γίνει η μεταφορά είναι άγνωστο, αλλά είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, συνεπώς, μπορεί να γίνει ακόμη και σε ένα μήνα!

Αυτό στην θα φέρει πολλά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι του τηλεφωνικού κέντρου της Πάτρας είναι αδύνατον να γνωρίζουν πώς να δώσουν το στίγμα λ.χ. για ένα οικισμό κάποιου χωριού, ώστε να αντιληφθεί το πλήρωμα του ασθενοφόρου σωστά  το σημείο του συμβάντος, για να μεταβεί επ’ ακριβώς στο σημείο που πρέπει, ενώ ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι τεράστιος και διαθέτει πάρα πολλούς «αχαρτογράφητους» οικισμούς!

Ως προς αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο, αλλά και σε αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, δουλεύουν και εμπειρικά, καθώς έχουν και οι ίδιοι μεταβεί ως μέλη πληρώματος ασθενοφόρου σε πάρα πολλά σημεία που ίσως είναι δύσκολα να εντοπιστούν.,  αποτέλεσμα να τα γνωρίζουν και να φτάνουν έγκαιρα σε κάθε σημείο που βρίσκεται ο ασθενής λόγω της πείρας τους!

Πέραν όμως του ζητήματος αυτού προκύπτει και σοβαρό ζήτημα σε εργαζομένους του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που πλέον για επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους δεν συμμετέχουν σε πλήρωμα ασθενοφόρου και εργάζονται αποκλειστικά στο τηλεφωνικό κέντρο.

Αποτέλεσμα της μεταφοράς στην Πάτρα θα είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να μεταβαίνουν ίσως και καθημερινά στην Πάτρα για να εκτελέσουν την βάρδιά τους!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου Παναγιώτης Ζάχος μιλώντας στη «Σ» παρουσίασε επ’ ακριβώς όλες τις εκφάνσεις κάθε ζητήματος που θα υπάρξει από τηνμεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάχος τόνισε: «θα προκύψουν πάρα πολλά προβλήματα στις διακομιδές και παντού.

Ο συντονισμός από την Πάτρα για όλη την Αιτωλοακαρνανία θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς ο νομός μας έχει πολλούς «αχαρτογράφητους» οικισμούς, χωριά που δεν τα γνωρίζουν οι συνάδελφοι από το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας και εκτός αυτού έχουμε και συναδέλφους οι οποίοι για λόγος υγείας και με γνωμάτευση γιατρού έχουν κατέβει από πλήρωμα ασθενοφόρου.

Αυτοί θα εξαναγκαστούν να πηγαίνουν καθημερινά στην Πάτρα για να κάνουν την βάρδιά τους στο τηλεφωνικό κέντρο, κάτι που είναι δύσκολο.

Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αλλά το μείζον θέμα πιστεύουμε πως θα είναι για τους πολίτες, γιατί δεν θα γίνεται μια καλύτερη συνεννόηση για το σημείο που είναι το περιστατικό, όπως γίνεται τώρα.

Μέσα από τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου στην Πάτρα γίνεται υποτίμηση και υποβάθμιση του νομού μας.

Η μεταφορά δεν είναι ξαφνική. Σε όλη τη Ελλάδα τα συντονιστικά κέντρα γίνονται λίγα. Για παράδειγμα, το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας έχει τον Πύργο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο.

Στην Αθήνα έχει συμβεί αυτό, στη Λάρισα, στο Βόλο. Στόχος είναι να μειωθούν τα κέντρα συντονισμού, κάτι που όμως θεωρούμε θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς δεν τίθεται θέμα στελέχωσης, θέμα προσωπικού στο ΕΚΑΒ Αγρινίου.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η μεταφορά, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχει στον σχεδιασμό και πως θα γίνει άμεσα. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει τον επόμενο μήνα ή σε δύο – τρείς μήνες, αλλά γνωρίζουμε πως θα γίνει άμεσα, αυτό έχει σημασία».

Γ. Βαρεμένος : Ο υπερσυγκεντρωτισμός υπηρεσιών οδήγησε σε αναποτελεσματικότητα

Για το όλο ζήτημα και το επιχείρημα του καλύτερου συντονισμού και της εξοικονόμησης προσωπικού για την εξέλιξη αυτή  σχολίασε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

O Γιώργος Βαρεμένος

«Ως προς τον συντονισμό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Αγρινίου απαντούν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα, αλλά ήταν και αποτελεσματικότερος λόγω καλής γνώσης της περιοχής.

Η απορία είναι πώς θα γίνει εξοικονόμηση προσωπικού, όταν τα 5 άτομα που της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορούν, λόγω ειδικών προβλημάτων, να δουλέψουν μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο, ενώ στην Πάτρα θα χρειασθεί επιπλέον βάρδια» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :

«Η αλήθεια είναι ότι, σε πολλούς τομείς, και ειδικά στο θέμα της υγείας, αποδείχθηκε ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός υπηρεσιών οδήγησε σε ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα, που σε συνθήκες πανδημίας είχαν μοιραίες πολλές φορές επιπτώσεις.

Επειδή τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή υποβάθμισή τους σε Κέντρα Υγείας επειδή γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία, οι λόγοι ανησυχίας είναι κάτι παραπάνω από εύλογοι και βάσιμοι».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια