Νόμιμο μπορεί να είναι, είναι όμως και ηθικό;

 Νόμιμο μπορεί να είναι, είναι όμως και ηθικό;

Εκείνοι που ξεχωρίζουν την πολιτική από την ηθική ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε τη μια ούτε την άλλη  έλεγε ο μαθηματικός φιλόσοφος Απολλώνιος ο Περγαίος.

Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο σε αυτούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να επιμένουν στις τυπικές διαδικασίες αλλά να ξεχνάνε επιδεικτικά τους απλούς κανόνες ηθικής.

Οι κατά κανόνα απευθείας αναθέσεις σε συνδυασμό με τα  «νομικίστικα» τερτίπια της «έκτακτης ανάγκης» και των «κατεπειγουσών διαδικασιών» μπορεί να είναι από τη μία ένα ευέλικτο εργαλείο, από την άλλη όμως ΔΕΝ αποτελεί και την πιο διαφανή διαδικασία τόσο απέναντι στους επαγγελματίες, καθώς δεν ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, όσο και απέναντι στους δημότες, αφού στοιχίζει ακριβά καθώς χάνονται οι εκπτώσεις που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς.

Οι κατ’ εξακολούθηση απευθείας αναθέσεις στις ίδιες επιχειρήσεις και αγνόησή άλλων του ίδιου επαγγελματικού τομέα...από την εκάστοτε  δημοτική αρχή δημιουργούν ένα κλίμα αναξιοπιστίας, παραπόνων και απαξίωσης

Η δημοτική αρχή  οφείλει  να κινείται με διαφάνεια αλλά και λογοδοσία προς τους δημότες:

Θεμιτό είναι  να  μεταδίδονται ζωντανά  οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, ώστε να παρακολουθούν όλοι τον τρόπο και το σκεπτικό με το οποίο γίνονται οι αναθέσεις

Πολιτική χωρίς ηθική εξελίσσεται αναπόφευκτα σε «τέχνη» εξαπάτησης του λαού.

ΗΛΙΑΣ Ν.ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ

Σχόλια