«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 12 Ιουλίου

Για τις 12 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη, «κλείδωσε» το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Την Τετάρτη, περίπου στις 12 το μεσημέρι, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, αλλά δεν θα είναι μόνοι τους. Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν η συνάντηση πάει καλά, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αν η σύνθεση είναι «τρεις συν τρεις», και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

sinantisi

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Η Αθήνα προσδοκά να διατηρηθούν χαμηλά οι τόνοι, όπως έγινε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, και να συνεχιστεί η ομαλοποίηση των σχέσεων, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Άγκυρα να μη θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να κάνει «ένα βήμα πίσω» από αυτές τις προκλήσεις.

Η Αθήνα πιστεύει ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει την Πέμπτη στη Βουλή ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος.

Τι λέει η Άγκυρα

 Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη συνάντηση. «Θα δοθούν οι εντολές από τους δυο ηγέτες και αρμόδιοι θα ελέγχουν την πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα», τονίζεται. Βασικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα, ωστόσο στην Άγκυρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «πολλαπλά ζητήματα που την επηρεάζουν», και θα τεθούν στο τραπέζι.

Στη γείτονα περιμένουν «αποφασιστικά βήματα» από την ελληνική πλευρά, και νομίζουν ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες εντολές.

Στη συνάντηση ενδεχομένως οι δυο ηγέτες να αποφασίσουν για επομένη συνάντηση τους και να την ανακοινώσουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη αναφέρουν ότι η προσυνεννόηση που γίνεται για τη συνάντηση αυτή είναι καλή, άρα μπορεί να υπάρξει και επομένη συνάντηση που θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σύνοδο του Βίλνιους.

protothema.gr

Σχόλια