Δημοτικό Συμβούλιο: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στο νερό στις Κοινότητες (πίνακες)

 


Με μια απώλεια πριν από λίγη ώρα, η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ενέκρινε την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ, που προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, ειδικά στις Δημοτικές Ενότητες.

Από την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο (σ.σ. ακολουθεί η λογοδοσία), απουσιάζει η παράταξη του κ. Πιστιόλα, με τον κ. Παπαναστασίου να μιλά για «υπεκφυγή», αφού έχει ήδη ταχθεί υπέρ των αυξήσεων.

Τις αυξήσεις εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Θύμιος Γρίβας, που ξεκίνησε λέγοντας πως δεν ειναι και τόσο ευχάριστη η θέση του, όταν εισηγείται τέτοιο θέμα. Είχε προηγηθεί θετική απόφαση από το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, που εισήχθη προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Γρίβας, ενημέρωσε για την αρνητική κατάσταση στα οικονομικά της ΔΕΥΑ, που παρουσιάζει παθητικό της τάξης των δυο εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όπως εξήγησε οι Δημοτικές Ενότητες είναι αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, μιας και είναι αυτές που μέχρι σήμερα πληρώνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με το Αγρίνιο. Ο πρώην δήμος Αγρινίου δεν εμφανίζει παθητικό, αντίθετα εισφέρει 600.000 ευρώ περίπου ως πλεόνασμα.

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, συμπαρασύρθηκαν μια σειρά από κόστη που οδήγησαν την ΔΕΥΑ σε παθητικά αποτελέσματα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Οσο μπορούμε, προσπαθούμε το κόστος της ύδρευσης να βρίσκεται χαμηλά», ειπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αγρινίου, που οπως συμπλήρωσε, ο δήμος Αγρινίου, παρά τις αυξήσεις, εξακολουθεί να έχει το φθηνοτερο νερό, σε σχέση με άλλους δήμους.

Οι κ. Τραπεζιώτης και Παπανικολάου από την αντιπολίτευση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις. Ο πρωτος ειδικότερα, έκανε λόγο για «θηριώδεις αυξήσεις» που δεν μπορουν να γίνουν αποδεκτές. Ειπε πως στον τεως δήμο Θεστιέων οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 266%, η Δ.Ε. Στράτου +72%, Μακρυνείας +121% κοκ.
«Καμιά αύξηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή για το κοινωνικό αγαθό του νερού», είπε ο Τίμος Παπανικολάου της ΛΑΣΥ, που έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση και επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Κατηγόρησε ακόμη τη δημοτική πλειοψηφία ότι δεν διεκδικεί πόρους που έχουν «υπεξαιρεθεί» από την κεντρική διοίκηση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου με τις αυξήσεις:

Σχόλια