Φέτος , οι ''ινστρούχτορες'' της επικοινωνίας του Δήμου επέλεξαν να αποδώσουν την αιτία του κακού στη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του Δήμου,

 53674ABC-6E7C-481D-97E8-8F6B2F38BE52


 Γράφει-Σχολιάζει

ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ο Δήμος Ξηρομέρου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν κατάφερε να είναι εντός των προθεσμιών , σε ότι αφορά την ψήφιση  Προϋπολογισμού. Με καθυστέρηση, περίπου έξι μηνών, φέρνει αύριο τη συζήτηση  του θέματος και ψήφιση του προϋπολογισμού 2024, που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφισθεί, δεδομένου του συσχετισμού των δυνάμεων Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης.

Πέρυσι η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε και επικαλείται ακόμη και τώρα- ως αιτία καθυστέρησης την πρακτική της Αντιπολίτευσης, που ομολογουμένως, ήταν απαράδεκτη με τον ''πόλεμο των χαρακωμάτων'', που επέλεξε να ακολουθήσει, εκτιμώντας ότι θα έχει  απήχηση  στο ευρύ κοινό και μακροπρόθεσμα εκλογικά οφέλη. Πράγμα, που όμως λειτούργησε ως μπούμερανγκ, γιατί οι Δημότες αγωνιούσαν και αγωνιούν για την τύχη του τόπου, αλλά και την δική τους και δεν επιθυμούν τις σκοπιμότητες και ανούσιες αντιδικίες, αλλά επιζητούν  αποτελεσματικότητα και πρόοδο.

Φέτος , οι ''ινστρούχτορες'' της επικοινωνίας του Δήμου επέλεξαν να αποδώσουν την αιτία του κακού στη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, αν και  αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα υπάρχουν σε όλους τους Δήμους της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ψήφισαν έγκαιρα, ή- εν πάσει περιπτώσει -με μικρή καθυστέρηση τα Τεχνικά Προγράμματα και τους Προϋπολογισμούς τους . Η Δημοτική Αρχή εφευρίσκει δικαιολογίες για τους αφελείς  και ''δοσμένους'' σε αυτήν συμπολίτες μας. Ποτέ , όμως δε λέει την αλήθεια. Γιατί έχει πάρει ''διαζύγιο'' με αυτή και  φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί η ανεπάρκειά της, γνωστοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα.

Γιατί, για ανεπάρκεια πρόκειται όταν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου , στο σύνολό του, είναι τόσης αξίας όσο ένα μικρό έργο μιας τεχνικής εταιρείας ενώ ο Προϋπολογισμός, είναι ύψους ενός μικρού σούπερ μάρκετ, στην καλύτερη των περιπτώσεων και η Δημοτική Αρχή δεν καταφέρνει την σύνταξή τους. Πως όμως να συντάξει αξιόπιστο  και χωρίς λάθη Προϋπολογισμό όταν δεν διαθέτει Γραφείο Προϋπολογισμού και το υπάρχον δυναμικό δεν έχει την γνώση και εμπειρία να συντάξει  Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα περιορισμένων αξιώσεων.

Τα πτυχία χωρίς γνώσεις και εξειδίκευση, δεν μπορούν να τελεσφορήσουν. Από μόνα τους δεν είναι αρκετά και απλώς χρησιμεύουν για τις προαγωγές ή προβολή των κατόχων τους. 

Τα λέμε αυτά, γιατί -ανεπίσημα  τουλάχιστον - είναι γνωστό ότι ο Προϋπολογισμός συντάσσεται από άτομο που δεν έχει σχέση με τον Δήμο , όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα , συντάσσεται  όχι από στελέχη και υπαλλήλους του Δήμου, αλλά από υπάλληλο του Δήμου Μεσολογγίου.

Έτσι, λοιπόν δεν ήλθε τυχαία η απόρριψη του σχεδίου Προϋπολογισμού από το Παρατηρητήριο.

Και όλα αυτά,  τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός είναι σχεδόν  τυποποιημένος και πανομοιότυπος για όλους τους Δήμους, με μόνη διαφορά των ύψος των κονδυλίων.

Ο λαλίστατος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και η Δημοτική Αρχή προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να υποβαθμίσουν το θέμα, χωρίς, ωστόσο, να αναλάβουν τη ευθύνη, που τους αναλογεί.

Και επειδή δεν θα πρέπει να λησμονούμε μερικά πράγματα , να θυμίσω ότι ο προεκλογικός αγώνας της νυν Δημοτικής Αρχής στηρίχτηκε σε μια αβλεψία της Παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'' σε ότι αφορά τα παράβολα των υποψηφίων . Χλεύαζαν  την  Παράταξη για το λάθος και αμφισβητούσαν την ικανότητά της να ασκήσει Διοίκηση στο Δήμο.

Αυτοί όμως που γνώριζαν από οικονομικά, δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν έναν Προϋπολογισμό  μιας μικρής εταιρείας.  Πρόκειται για ανεπάρκεια, για αδιαφορία και υποβιβασμό της έννοιας και αξίας του Προϋπολογισμού του Δήμου, ή για κάτι άλλο, και τι ;

Με αυτά και με άλλα, αύριο στις 7 μμ το θέμα του Προϋπολογισμού είναι στην ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε αύριο, οι Ξηρομερίτες θα μπορούν  εφησυχασμένοι, πλέον να αναφωνήσουν Hamemus Προϋπολογισμό, έστω και υποτυπώδη.....

Σχόλια