Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη του τοπικού διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
«Τα Κόροντα»
Πατησίων 5 104 31 Αθήνα

Αριθ. Πρωτ. 2
Αθήνα 16/12/2010
Προς
Τον Δήμαρχο Ξηρομέρου
Κον Πυθαγόρα Σαμαρά
Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους

ΘΕΜΑ: Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη
του τοπικού διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου.

Κύριε Δήμαρχε,
            Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» σπεύδει να σας ενημερώσει για τα προβλήματα του τοπικού διαμερίσματος της Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και για τις προτάσεις του γύρω απ΄αυτά. Τα προβλήματα αυτά, που αναφέρουμε συνοπτικά, τα έχουμε προβάλλει κατά καιρούς στην εφημερίδα του συλλόγου μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» και σε υπομνήματα που έχουμε υποβάλλει στους προκατόχους σας και στις αρμόδιες αρχές. Ανάλογες προτάσεις πιθανόν να έχετε δεχθεί και από τους άλλους φορείς του χωριού (τοπικό Συμβούλιο, ΤΟΕΒ, Συν/σμό κλπ). Πιστεύουμε ότι αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής, που πρέπει να επιδιώκει ο Δήμος μας, να προωθήσετε και αυτά του χωριού μας.
            Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (έλεγχος και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, προστασία του Περιβάλλοντος) τα οποία απασχολούν βεβαίως μαζί με το Δήμο και το διαμέρισμά μας και συμφωνούμε στην προώθησή τους. Αναφερόμαστε εδώ μόνο στα ειδικώτερα προβλήματα του χωριού μας που έχουν ως εξής:

1. Βελτίωση καθαριότητας
            Στα Κοντοπάλιουρα  είναι ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, όπου υπάρχουν πεταμένα χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, μπουκάλια, ρόδες, στρώματα, παιχνίδια πατάκια, τενεκέδες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία για το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ΄αυτόν είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Προτείνουμε να καθαριστεί ο ανεξέλεγκτος  σκουπιδότοπος  και να μαζευτούν τα σκουπίδια  που έχουν ριχτεί στις άκρες των δημοσίων  δρόμων καθώς και στα ρέματα και στους αγροτικούς  δρόμους. Τα σκουπίδια να συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Ν΄ αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και ασχήμιας και απολύμανση κάθε εβδομάδα.

2. Δρόμοι
Πρέπει να κατασκευασθούν τοιχία αντιστήριξης σε δυο σημεία του κεντρικού δρόμου μέσα στο χωριό και συγκεκριμένα στα σημεία που ο δρόμος εφάπτεται με ιδιοκτησία Δημ. Κ. Μελεούνη και Κων. Β. Μούρκα. Να γίνει περιφερειακός  δρόμος από τη Γύρα μέχρι το Νεκροταφείο. Να κατασκευαστεί δρόμος Χρυσοβίτσα- Αη Λιάς- Καραϊσκάκη. Να επισκευασθούν οι δρόμοι  Χρυσοβίτσα- Βαλόστρατο και Χρυσοβίτσα- Αστακός και να  καλυφθούν οι λακκούβες, που υπάρχουν και κάνουν πολύ πιθανή την πρόκληση ατυχημάτων. Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στους  δρόμους με ενδείξεις για το που οδηγεί καθένας απ΄αυτούς. Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων κι οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Τέλος χρειάζεται συντήρηση και βελτίωση το αγροτικό οδικό δίκτυο καθώς η περιοχή είναι αγροτική και πρέπει οι κάτοικοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στα χωράφια τους.

3. Πόσιμο νερό
            Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας υπέδειξε τη λήψη μιας σειράς μέτρων για να γίνει κατάλληλο το νερό της γεώτρησης.
            Ακόμη πρέπει: α) να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της γεώτρησης, η οποία πρόσφατα παρουσίασε σοβαρές βλάβες στη μηχανή άντλησης, να ελέγχονται οι ώρες λειτουργίας της και τα κυβικά μέτρα νερού που αντλούνται ώστε να μην υπερβαίνουν τις ποσότητες νερού που όρισε ο ΙΓΜΕ, β) να γίνονται συχνές χημικές εξετάσεις του νερού από το ΙΓΜΕ στο Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και μικροβιολογικές εξετάσεις από την αρμόδια Υπηρεσία  Υγιεινής της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας  και ενημέρωση των κατοίκων. Μετά την κατασκευή του φράγματος των Αχυρών να προβλεφθεί ώστε να προμηθεύονται νερό οι κάτοικοι από τις πηγές των Αχυρών.

4. Αναδασμός- Άρδευση
            Για την περιοχή που ξεκινά από το χωριό και φθάνει μέχρι τη Τσαπουρνιά είχαν ζητήσει και παλαιότερα οι κάτοικοι απ΄την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας να γίνει αναδασμός αλλά δεν προχώρησε. Μια νέα προσπάθεια σήμερα μπορεί ν΄αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα  και να τα κάνει προσοδοφόρα, όπως είναι αυτά του κάμπου, όπου έγινε αναδασμός και άρδευση και με τη ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος των Αχυρών να συμπεριληφθεί στις αρδεύσιμες απ΄αυτό εκτάσεις  και η περιοχή του πάνω κάμπου της Χρυσοβίτσας, που δεν αρδεύεται. Επίσης το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερο το πρόβλημα της λειτουργίας του αντλιοστασίου στις πηγές του Αγίου Δημητρίου με κίνδυνο να σταματήσει η άρδευση και να καταστραφούν οι καλλιέργειες.

5. Πολιτισμός: Ν΄αναπτυχθεί στενή συνεργασία με το Σύλλογο Χρυσοβιτσάνων «τα Κόροντα» για την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού (ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, βιβλιοθήκης, αθλητισμός, ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τη νεολαίας κ.α). Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογαριασμό της έδρας του Δήμου, αλλά να στοχεύει και ν΄απλώνει την δραστηριότητά του σ΄όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην έδρα του (Αστακός), όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει ν΄αποκεντρώνονται σ΄όλα τα διαμερίσματα, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το καλοκαίρι με επιτυχία οι σύλλογοι αποδήμων στα δημοτικά διαμερίσματα, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης.

6. Παιδική χαρά: Η παιδική χαρά, που είναι στη πλατεία του χωριού μας, πρέπει να συντηρείται τακτικά, να επισκευάζονται οι διάφορες ζημιές και να εμπλουτίζεται με νέα παιχνίδια.

7. Δημοτικό Σχολείο: Το σχολείο μας- σε αντίθεση με τ΄ άλλα σχολεία των γύρω χωριών που δυστυχώς κλείνουν- διαθέτει πολλούς μαθητές (το Δημοτικό 21 μαθητές και το Νηπιαγωγείο 2 νήπια). Όμως αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Ειδικότερα χρειάζεται να υπάρχει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό (μπάλες, στρώματα γυμναστικής) και να κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο.
8. Εναλλακτικές καλλιέργειες- απασχόληση
            Ο Νέος Δήμος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αγροτών πρέπει να δημιουργήσει στη περιοχή Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες για την διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (βιολογική γεωργία, μελισσοκομία). Να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η οποία είναι η κύρια απασχόληση των συγχωριανών μας με στήριξη στην εξασφάλιση βοσκοτόπων, κτηνοτροφών, σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινής ζώων, κτηνιατρικής υποστήριξης, τιμές γάλακτος, τιμές κρέατος κ.α.
            Το χωριό μας διαθέτει πολύ νεολαία κι αρκετούς νέους αγρότες.
            Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα της ΟΝΕ για νέους. Ακόμη πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου στον κάμπο για να έχουν οι νέοι αγρότες του χωριού μας την δυνατότητα να δημιουργήσουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια κλπ. Τέλος να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι, ως σύγχρονο λιμάνι, και να γίνει κάποια επένδυση που να σέβεται το περιβάλλον και να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της περιοχής.

9. Ανάπλαση πλατείας
Να γίνει ανάπλαση της πλατείας και του χώρου ώστε η πλατεία να γίνει ενιαία, λειτουργική, κατάλληλη για τις μεγάλες εκδηλώσεις και ν΄ αναδειχθεί το κέντρο το χωριού και η εκκλησία.

10. Αθλητισμός
            Το γήπεδο, που έχει κατασκευασθεί στη θέση «Αγία Βαρβάρα» πρέπει να καθαρίζεται τακτικά απ΄τ΄αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Η χρηματοδότηση από τον Δήμο προς την ομάδα οφείλει να είναι συστηματική για να μπορέσει το σωματείο να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στα νέα παιδιά και να προσφέρει τις καλλίτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία.

11. Το Νεκροταφείο
            Ο χώρος του νεκροταφείου έχει κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθεί προς βορράν, όπου μπορεί να αγορασθεί έκταση τουλάχιστον ενός (1) στρέμματος. Επίσης μέσα στο νεκροταφείο πρέπει ν΄ανοιχτούν διάδρομοι ανάμεσα στα μνήματα, να γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια και να υπάρχει συχνή και μόνιμη καθαριότητα του χώρου.

12. Φωτισμός
            Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό. Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα.

13. Ανάδειξη Αρχαιοτήτων
            Το  αρχαίο κάστρο των Κορόντων πρέπει να ενταχθεί σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές, να κατασκευασθεί ένας δρόμος που θα οδηγεί πάνω στο κάστρο για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χέρια. Επίσης να επισκευασθούν και να συντηρηθούν – πριν είναι αργά- ορισμένα παλιά μνημεία του χωριού, όπως είναι τα ιστορικά πηγάδια, (Σορόκι, Πέρα Πηγάδι και Κάτω Πηγάδι) δυο πέτρινα γιοφύρια, το Κανάλι και η Κούλια.

14. Τουρισμός
            Για την προβολή της περιοχής να εκδοθεί τουριστικός οδηγός, όπως έπραξαν παλαιότερα άλλοι Δήμοι του νομού μας.

15. Μνημείο για τη μάχη  της Τσαπουρνιάς
            Να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης.

16. Οικοπεδικά
            Να γίνει επέκταση του οικιστικού σχεδίου του χωριού ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν οικόπεδο και να κτίσουν σπιτάκι και κάποιοι ξενοδαρμένοι χωριανοί. Επίσης πρέπει να προστατευθεί η κοινοτική περιουσία από κάθε λογής προσπάθειες καταπάτησης.

17. Συγκοινωνία
            Ο νέος Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για την μετακίνηση των δημοτών από το χωριό προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δρομολογείται για τα μπάνια, να διατηρείται σε αυτή τη γραμμή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όχι μόνο για 15ημέρες.

18. Περιβάλλον
            Να γίνουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Επίσης να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους  από την επαγγελματική υλοτομία. Τελειώνοντας θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Επίσης θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι δεν θα παύσουμε να διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό μας. Τέλος ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους συγχωριανούς μας μέτρα σας για την επίλυση ορισμένων απ΄τα παραπάνω προβλήματα.

Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς

                                                 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχόλια