Σύλλογος Φυτειωτών: Προτάσεις του Συλλόγου μας για την ανάπτυξη του τόπου μας στα πλαίσια του νέου Δήμου Ξηρομέρου

            
Επενδύσεις, υποδομές, ποιότητα ζωής, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, αθλητισμός, πολιτισμός, τουρισμός, πρωτογενής τομέας και απασχόληση οι βασικές δομές για την ανάπτυξη του τόπου μας


Με το πρόβλημα της επιβίωσης να αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο για τα νοικοκυριά του τόπου μας, ο Σύλλογος μας στην παρούσα φάση, παρουσιάζει ορισμένες από τις θέσεις του, για μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα επιφέρει μια οικονομική ευημερία στην περιοχή μας και που πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Η περιοχή μας είναι μια αμιγώς γεωργοκτηνοτροφική περιοχή με πολλές δυνατότητες και στον δευτερογενή τομέα (τυποποίηση και επεξεργασία προϊόντων) αλλά και στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, όπως εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ότι άλλο συνδέεται άμεσα με όλα τα παραπάνω.



-Υπηρεσίες για όφελος των πολιτών Οι υπηρεσίες του νέου Δήμου Ξηρομέρου οφείλουν να είναι στην υπηρεσία του Δημότη. Πρέπει οι μέχρι τώρα υπηρεσίες που διέθετε ο πρώην Δήμος Φυτειών, εκτός μεμονομένων περιπτώσεων, να παραμείνουν στο Δημοτικό κατάστημα Φυτειών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας από Φυτείες, Παπαδάτου και τους οικισμούς Κουβαρά, Ρίβιο και Άγιο Στέφανο, ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται μέχρι τον Αστακό για προσωπικές τους υποθέσεις.
-Υπηρεσίες καθαριότητας
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες καθαρισμού από την νέα Δημοτική Αρχή, ώστε σε χώρους δημοσίας χρήσης να μην επικρατούν φαινόμενα «ακαταστασίας» και σκουπίδια να είναι πεταμένα όπως στην περίπτωση περιμετρικά του γηπέδου αλλά και αλλού περιμετρικά των δρόμων κ.ο.κ.
-Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Να γίνει εξοπλισμός του Κ.Ε.Π. και να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί και αν χρειάζεται να γίνει πρόσληψη ικανού προσωπικού.

-Υποδομές και επενδύσεις
Οι υποδομές και οι επενδύσεις πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματισμό, σε σοβαρές μελέτες και κατασκευές έτσι ώστε να υπάρξουν έργα με προτεραιότητα.
Όπου χρειάζεται να υπάρξουν αναπλάσεις και αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος των πολιτών.
Διανοίξεις δρόμων, συντήρηση των ήδη επαρχιακών οδικών μας δικτύων, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ηλεκτροφωτισμός σε όλες τις γειτονιές.
Προσέλκυση επενδύσεων, ιδιωτικές ή δημόσιες, με επίκεντρο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση προϊόντων).
Οι όποιες επενδύσεις σε αναπλάσεις χώρων και κτιρίων πρέπει να συνάδουν με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου μας.
-Παιδεία Ενίσχυση και καθιέρωση του ολοήμερου σχολείου στα δημοτικά σχολεία (Φυτειών και Ρίβιου).
Όπου χρειάζεται, να υπάρξουν παρεμβάσεις για την βελτίωση στις κτιριακές υποδομές των σχολικών μας μονάδων.
Πρέπει τα σχολικά μας συγκροτήματα να είναι κέντρα γνώσης και ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο την φυσική αγωγή όλων των μαθητών.
Ενίσχυση και εμπλουτισμός με το αναγκαίο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό της δημοτικής βιβλιοθήκης και πρόσληψη με το απαραίτητο προσωπικό με σκοπό την λειτουργία της.
-Υγεία
Ιατρείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τους αναγκαίους ιατρούς και νοσηλευτές και εικοσιτετράωρης ετοιμότητας στις Φυτείες.
Ακόμη, αγροτικό ιατρείο στην Παπαδάτου για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων του χωριού.
Συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», για τους δημότες που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Ενημέρωση όλων των συνδημοτών μας, μέσα από σεμινάρια για την προληπτική ιατρική και πρώτων βοηθειών.
-Πολιτισμός
Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τον Σύλλογο μας, την εφημερίδα «Φυτειώτικα Νέα» και γενικότερα να είναι συμπαραστάτης των πολιτιστικών εκδηλώσεων και σε κάθε άλλη εκδήλωση που αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Οικονομική στήριξη των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, οικονομική στήριξη όλων των πολιτιστικών δράσεων, επιχορήγηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και συνεργασία του Δήμου με τους πολιτιστικού μας Συλλόγους.
Επίσης, στα πλαίσια ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πρέπει να δημιουργηθεί ένα λαογραφικό μουσείο στις Φυτείες (ανάπλαση και κατασκευή του κτιρίου που ανήκε στον Συνεταιρισμό), να δημιουργηθεί ένα μουσείο αγροτικής παραγωγής, ανάδειξη των Αρχαίων Φοιτιών από προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, καθιέρωση ως θεσμού της Γιορτής της Τσιγαρίδας.
-Αθλητισμός Αποκατάσταση του «διαλυμένου» χλοοτάπητα στο γήπεδο των Φυτειών, καθώς εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών για τους ποδοσφαιριστές των ομάδων μας.
Εγκατάσταση κερκίδων στο γήπεδο των Φυτειών. Διαθέτουμε ένα από τα ομορφότερα γήπεδα ποδοσφαίρου που δυστυχώς δεν διαθέτει κερκίδες για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων και όχι μόνο.
Βελτιώσεις στο γήπεδο της Παπαδάτου, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες τοπικών ομάδων.
Διατήρηση του δημοτικού γυμναστηρίου στην Παπαδάτου και στήριξη κάθε συλλογικής προσπάθειας που προάγει τον αθλητισμό.

Κατασκευή ενός κλειστού αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει και κολυμβητήριο για τις ανάγκες των νέων.
-Περιβάλλον και Τουρισμός
Η Δημοτική Ενότητα Φυτειών είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που διαθέτει «στους κόλπους της» δύο λίμνες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και λιμναίου πλούτου.
Από την άλλη, περιβάλλον και τουρισμός είναι δύο συμβατές έννοιες που θα λέγαμε αλληλοεξαρτώνται σε μέγιστο βαθμό.
Οι λίμνες μας (Οζερός και Αμβρακία), οι θαμνώδεις εκτάσεις, οι βουνοκορφές, η μοναδική βλάστηση και η ξεχωριστή πανίδα συνθέτουν ένα πορτρέτο ιδανικό για αξιοποίηση και επισκεψιμότητα.
Σε ότι αφορά το περιβάλλον, ο νέος Δήμος πρέπει να προχωρήσει σε μελέτες ανάδειξης και αξιοποίησης των δύο λιμνών μας.
Να υπάρξουν επενδύσεις σε παραλίμνιες θέσεις ώστε να αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα, οι οικοτουριστικές δράσεις και να κερδηθεί έτσι το «στοίχημα» της επισκεψιμότητας.
-Πρωτογενής τομέας
Ο πρωτογενής τομέας ήταν και είναι ένας δυναμικός μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή μας.
Στη μετά καπνό εποχή, η τοπική μας ανάπτυξη και κατά συνέπεια το μέλλον των νοικοκυριών μας περνά μέσα από καινοτόμες καλλιέργειες και ανταγωνιστική κτηνοτροφία.
Στην περιοχή μας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει εγκαταστάσεις νέων καλλιεργειών όπως ροδιές, αχλαδιές, μηλιές κ.ο.κ.
Η νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις νέες ομάδες παραγωγών, τους νέους συνεταιρισμούς παραγωγών.

Η ενημέρωση, η επιμόρφωση και η πληροφορία είναι απαραίτητα στοιχεία για την στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι αγρότες μας για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος.
Οι πρότυπες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, σε συνδυασμό με μια δυναμική κτηνοτροφία και αλιεία πρέπει να αποτελέσουν βασικούς άξονες πολιτικής για τον Δήμο Ξηρομέρου.
-Δευτερογενής τομέας
Οικονομική στήριξη των ομάδων παραγωγών ώστε οι ίδιοι να παράγουν και να συσκευάζουν τα προϊόντα τους και να τα διαθέτουν στην αγορά σε ικανοποιητικές τιμές.
Η κατασκευή μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή μας, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του νέου Δήμου.
Η παραγωγή, η επεξεργασία και η τυποποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων, πρέπει να ξεκινά και να τελειώνει στην περιοχή μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η δημιουργία «αγροτοκτηνοτροφικού πάρκου μεταποίησης και τυποποίησης» στην ευρύτερη περιοχή του Κουβαρά.
Ένας στόχος που πρέπει να κατακτηθεί, εάν θέλουμε βιώσιμα νοικοκυριά και παράλληλα μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας, διότι το «αγροτοκτηνοτροφικό πάρκο μεταποίησης και τυποποίησης» δεν θα ωφελήσει μόνο τους παραγωγούς αλλά γενικότερα την κοινωνία μας καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Γενικότερα, η Δημοτική Αρχή να ενθαρρύνει με κίνητρα την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών στην ευρύτερη περιοχή των Φυτειών και σε αυτό βοηθά ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού (κόμβος Κουβαρά).




Με τα παραπάνω περιγράφουμε ορισμένες από τις πιο σημαντικές θέσεις του Συλλόγου μας που σχετίζονται με τις άμεσες προτεραιότητες που έχει αυτήν τη στιγμή ο τόπο μας και συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Φυτειών.
Ευελπιστούμε ότι ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για την γενικότερη προκοπή του τόπου μας, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εφημερίδα Φυτειώτικα Νέα Αριθ. Φ. 104

Σχόλια