«Η Έκταση Αντιρρίου, το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» της Αιτωλοακαρνανίας , να αξιοποιηθεί άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.»


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο Οικονομικών, και εκ μέρους του κ.Παπακωνσταντίνου απάντησε ο Υφυπουργός κ. Κουσελάς, σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης των 223 στρεμμάτων στο Αντίρριο. Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η μεγάλη αυτή έκταση, που εδώ και χρόνια έχει οδηγηθεί σε απαξία, παρά το ότι αποτελεί την «ΠΥΛΗ» προς την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ακίνητο «φιλέτο» και μεγάλη ευκαιρία για  την ανάπτυξη που μπορεί να εξελιχθεί στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Εάν αξιοποιηθεί σωστά, τόνισε ο Βουλευτής, θα δώσει προστιθέμενη αξία και θα αυξήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Στην συνέχεια της παρέμβασης του ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση χρωστάει στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αντίρριο και στη Ναυπακτία, την αξιοποίηση της Έκτασης του Αντιρρίου, την λύση του Οικιστικού της Ναυπάκτου και τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών του Εύηνου ποταμού.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται η συμμετοχή των Τοπικών Φορέων και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καρπωθεί η Τοπική Οικονομία και Κοινωνία οφέλη από την δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου με εμπορικές χρήσεις, Τουριστικού και Πολιτιστικού Κέντρου, την κατασκευή Μαρίνας και Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας, για να προκύψουν προσωρινές και μόνιμες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά να απαντήσει κατα πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη με συγκεκριμένες ενέργειες να αξιοποιήσει την συγκεκριμένη έκταση, και να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και υλοποίησης της. Επιπλέον, ζήτησε δεσμεύσεις σχετικά με το εάν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης, αλλά και τι περιλαμβάνει, καθώς και απάντηση για το εάν έχει προσληφθεί Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος από το Δημόσιο, όπως έχει γίνει για την περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας στο Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, αναφέρθηκε στο έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της έκτασης, μέσα από μακροχρόνια μίσθωση, που θα προκύψει μέσα από Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει, να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα στο 2011 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για να προχωρήσει η Δημοπράτηση, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Για την διαδικασία αυτή έχει ήδη επιλεγεί Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος.

Επίσης ο Υφυπουργός κ. Κουσελάς πρόσθεσε ότι η έκταση παρουσιάζει ιδιαίτερη δυνατότητα αξιοποίησης σαν ζώνη διεθνούς επιχειρηματικού, τεχνολογικού, εκθεσιακού κέντρου και ναυτιλιακού πάρκου. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πολυλειτουργικό κέντρο τεχνολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παράλληλα με την οργάνωση μικρής αστικής γειτονιάς και χώρου διαμονής επισκεπτών. Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, τόνισε, μπορεί να δημιουργήσει έναν ελκυστικό και σημαντικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό πόλο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή με προφανή πολύ θετικά αποτελέσματα στην τοπική ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Σχόλια