Να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.


Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Ανδρέα Λοβέρδο, με θέμα τη σημερινή κατάσταση και την μελλοντική προοπτική του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ». Η ερώτηση θα συζητηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011.
Ο Βουλευτής, με τη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Παρέμβασή του, ζητά να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό Προσωπικό του Νοσοκομείου, μέσα από την κάλυψη των κενών θέσεων, και επιπλέον να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης, συγχώνευσης ή υποβάθμισης του, στο Νέο Νοσοκομειακό Χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην Επίκαιρη Ερώτηση του τα εξής: «Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό Προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», με συνέπεια να υπολειτουργεί, παρά τις σύγχρονες και αναβαθμισμένες Τεχνολογικές Υποδομές που διαθέτει.
Οξύτατο είναι το πρόβλημα σε επίπεδο Ιατρικού Προσωπικού αφού υπάρχουν ελλείψεις σε δέκα (10) βασικές θέσεις, και συγκεκριμένα δύο (2) κενές θέσεις ειδικότητας Παθολόγου, τρείς (3) θέσεις Αναισθησιολόγου και από μια (1) κενή θέση για Καρδιολόγο, Μικροβιολόγο, Ορθοπεδικό, Παιδίατρο και Ακτινολόγο. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού, με τρεις (3) θέσεις Μαιών και οκτώ (8) θέσεις Διοικητικού να παραμένουν κενές.
Εξίσου μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε εννέα (9) θέσεις Γενικής Ιατρικής στα Κέντρα Υγείας που εποπτεύει το Νοσοκομείο, αφού υπάρχουν τρεις (3) κενές θέσεις στο Κέντρο Υγείας Αστακού, τρεις (3) στο Κ.Υ. Μύτικα, δύο (2) στο Κ.Υ. Άνω Χώρας και μία (1) στο Κ.Υ. Ναυπάκτου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιδεινώνεται σημαντικά τη θερινή περίοδο, αφού οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των επισκεπτών.
Οι ελλείψεις αυτές, έχουν οδηγήσει ολόκληρα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου, αλλά και ορισμένα Κέντρα Υγείας, να αδυνατούν να προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται, κατ’ανάγκη, σε ιδιωτικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, ανάστατη είναι η Τοπική Κοινωνία της Ι.Π.Μεσολογγίου μπροστά στον κυοφορούμενο σχεδιασμό για τον Νέο Νοσοκομειακό Χάρτη της Χώρας, και στο ενδεχόμενο να περιλαμβάνει την κατάργηση ή τη λειτουργική υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Η αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας, των Φορέων και της Αυτοδιοίκησης είναι δικαιολογημένη, στο βαθμό που μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για την περιοχή.
Η σημερινή κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αφού εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, και συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πλήρωση των κενών θέσεων.»

Σχόλια