Συνεδρίαση με ένταση, ήταν η πρόσφατη του δήμου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε στις Φυτείες

Ο δήµαρχος και οι συνεργάτες του στο Δ.Σ. ΞηροµέρουΣυνεδρίαση με ένταση, ήταν η πρόσφατη του δήμου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε στις Φυτείες, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Λύτρας διαμαρτυρήθηκε για τη μη έγκαιρη παράδοση των προσκλήσεων των συνεδριάσεων και των εισηγήσεων των θεμάτων.
Αυτό άναψε τα αίματα του δημάρχου Π. Σαμαρά, ο όποιος σε έντονο ύφος απάντησε ότι με τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους που είναι ελάχιστοι, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να κάνει περισσότερα. «Αν μπορείτε εσείς κε Λύτρα με πέντε υπαλλήλους να τα βγάλετε πέρα, εγώ θα παραιτηθώ να πάρετε τη θέση μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Συνεχίζοντας ο κ. Λύτρας κατηγόρησε το δήμαρχο για κακό χειρισμό και της υπόθεσης με το οικονομικό ζήτημα που προέκυψε από μια υπάλληλο που κατηγορήθηκε ότι δεν απέδωσε τα χρήματα που εισέπραττε από πολίτες για τους λογαριασμούς της ύδρευσης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έπρεπε να έχει γίνει ΕΔΕ και όχι να απευθυνθεί ο δήμαρχος στον περιφερειάρχη, όπως έκανε ενώ η πλειοψηφία υποστήριξε ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Με αφορμή τις κατηγορίες του κ. Λύτρα ο δήμαρχος πρότεινε στο σώμα να παρθεί απόφαση για έλεγχο του δήμου Αλυζίας κατά την τελευταία τετραετία από το ΣΔΟΕ. Αυτή η πρόταση δεν βρήκε σε απόλυτη συμφωνία την πλειοψηφούσα παράταξη με τον Π. Γαζέτα να ζητά έλεγχο και για τη δική του θητεία στον πρώην δήμο Φυτειών και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ταμπάκη να προτείνει έλεγχο και στους τρεις πρώην δήμους για τα 12 Καποδιστριακά χρόνια. Τελικά η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε.
Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα μπήκε προς ψήφιση πρόταση για ανάκληση της απόφασης με την οποία το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου θα απευθυνόταν στον Εισαγγελέα για τον έλεγχο της εφαρμογής της μελέτης για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Μύτικα. Η πρώτη αυτή απόφαση είχε παρθεί μετά από καταγγελία ότι δεν εφαρμόζεται σωστά η μελέτη και έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να πάει στον Εισαγγελέα. Ωστόσο όμως ο έλεγχος, που μεσολάβησε, από την μηχανικό του δήμου έδειξε ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα, ενώ το ίδιο έδειξε και η αλληλογραφία του δήμου με την ΤΥΔΚ και το νοσοκομείο Μεσολογγίου που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Παρόλο που όλοι συμφώνησαν με την ανάκληση της πρώτης απόφασης, δεν έλειψε η ένταση μεταξύ της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Η μεν μειοψηφία ζήτησε εξονυχιστικό έλεγχο του τμήματος του έργου που έχει κατασκευαστεί, η δε πλειοψηφία επέμεινε στη θέση της ότι αυτός έχει πραγματοποιηθεί ήδη.
Το αίτημα της εταιρίας Dimoil για την γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την λειτουργία των δεξαμενών καύσιμων στον κόλπο του Αγίου Παντελεήμονα στον Αστακό, βρήκε αντίθετο το σώμα, το οποίο ομόφωνα συμφώνησε να μην επιτρέψει στην επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν θα αφήσουμε την περιοχή μας να γίνει Αμβρακικός», είπε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Φ. Λιβάνης. Μάλιστα όλοι συμφώνησαν να παραβρίσκονται στο περιφερειακό συμβούλιο όταν το θέμα θα φτάσει εκεί, προκειμένου να αντιδράσουν στην πιθανότητα που το σώμα γνωμοδοτήσει θετικά.
Γενικότερα η συνεδρίαση κινήθηκε γύρω από την οικονομική κατάσταση του δήμου, με αιχμές εκατέρωθεν, περί λάθος χειρισμών από τις πρώην αρχές ή ακόμα και για πλημμελή στάση σε διάφορα θέματα. Πολλοί από τους πρώην δημάρχους των καταργούμενων δήμων, οι οποίοι σήμερα είναι δημοτικοί σύμβουλοι, προσπαθούσαν από την πλευρά τους να δείξουν ότι δεν φέρουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, ενώ, όπως ακούστηκε το χρέος φτάνει στα 3 εκατ. €.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σχόλια