«Το Τραπεζικό σύστημα πρέπει να στηρίξει την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στον περιορισμό της ύφεσης»


      Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για την επεξεργασία και την εξέταση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις, ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί δημιουργικές προτάσεις που θα οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία, παραμένει προσκολλημένη στην παρελθοντολογία.
    Ο κ. Κουρουμπλής  χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Υπουργού αναφορικά με τη ρύθμιση που φέρει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται. Ζήτησε δε, να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έκδοσης των προβλεπόμενων διαταγμάτων, διότι εκατοντάδες διατάγματα και χιλιάδες Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα  δημοσιευθεί γεγονός το οποίο ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία. Εν συνεχεία ερώτησε τον Υπουργό εάν θα κατατεθεί σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
     Όσον αφορά τις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,  αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά των εργαζομένων σε έναν φορέα που λειτούργησε με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, ζήτησε από τον κ. Υπουργό τη διασφάλιση των χορηγούμενων δανείων σε δημόσιους υπαλλήλους και ειδικές κατηγορίες όπως Α.με.Α., αλλά και την προάσπιση του  μέλλοντος των εργαζομένων. Αναφερόμενος στις «τοποθετήσεις» του προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, κατέγραψε τη διαφωνία του για οποιαδήποτε περικοπή μισθών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις στις Τράπεζες και εκείνες από την πλευρά τους να συντηρούν απειλητικές απολύσεις στους υπάλληλους τους.    


    Για τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, ανέφερε πως θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και να αποφευχθούν λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης σε αντίστοιχη περίπτωση των ομολόγων.
     Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κουρουμπλής και στο ζήτημα της διάθεσης πακέτου εγγυήσεων από το δημόσιο προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ύψους 30 δις ευρώ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρόλο που στο παρελθόν κυρίαρχα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς του ήταν μόνο η αθροιστική και τοκογλυφική του λογική με συνέπεια την καταστροφή επιχειρήσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων σε χιλιάδες οικογένειες. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για έλεγχο στην επικείμενη διάταξη του νόμου για το ποιο ποσό εκ των 30δις ευρώ θα δοθεί στην πραγματική οικονομία. Επιπροσθέτως ερώτησε πόσα από τα χρήματα των εγγυήσεων έχουν διατεθεί για αγορά ομολόγων από άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες καθώς επίσης ποιες είναι οι εγγυήσεις προς το ελληνικό δημόσιο για τις εγγυήσεις που δίδει και γιατί δεν ακολουθείται η πολιτική που εφαρμόζει η Αγγλική Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Τις προσωπικές του ενστάσεις διατύπωσε και για τον πραγματικό ρόλο των Κρατικών Επιτρόπων στα διοικητικά συμβούλια των Τραπεζών, ζητώντας να δώσουν εξηγήσεις εάν οι Τράπεζες εφήρμοσαν αυτά που ορίζουν οι νόμοι για τις εγγυήσεις.
     Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις πρόσφατες  μεταφορές  καταθέσεων  Ελλήνων πολιτών σε Τράπεζες του εξωτερικού, ύψους 10 δις ευρώ. Τόνισε δε, ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί το «πόθεν έσχες» των εν λόγω καταθετών και να διερευνηθεί εάν πρόκειται πραγματικά για χρήματα δηλωθέντων ή αδήλωτων εισοδημάτων. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα γνωρίζει το ελληνικό κράτος για να έχει σαφή εικόνα της πραγματικότητας.

Σχόλια