Χρηματοδότηση για το έργο ύδρευσης Αμφιλοχίας και άρδευσης Κάτω Βάλτου και όχι για την εκτροπή του Αχελώου.»

Συζητήθηκε στη Βουλή (Παρασκευή 6/5/2011) η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης της Αμφιλοχίας και άρδευσης της περιοχής Κάτω Βάλτου.

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας και αίτημα δεκαετιών για την περιοχή αφού θα δώσει νέα χαρακτηριστικά δυναμικής αγροτικής και οικονομικής ανάπτυξης με την άρδευση 100.000 στρεμμάτων περίπου, και θα συμβάλλει στην ποιότητα και τις συνθήκες ζωής των 20.000 κατοίκων με την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αμφιλοχίας.

Σήμερα πέντε (5) χρόνια μετά την δημοπράτηση παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόοδο και την χρηματοδότηση του τόσο σημαντικού έργου, στην δημοπράτηση των παράπλευρων εργασιών, αλλά και στην ολοκλήρωση της μελέτης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τόνισε ο Βουλευτής.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος 20.000 κατοίκων να έχει πρόβλημα στην ύδρευση, όταν η Πολιτεία εκμεταλλεύεται τα μέγιστα τους υδάτινους πόρους της Αιτ/νίας (Μόρνος, Εύηνος, Τριχωνίδα, Αχελώος). Επίσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο την στιγμή που δεσμεύονται πόροι για την εκτροπή του Αχελώου.

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι απαιτείται να μην μένουμε σε διαπιστώσεις αλλά να προχωρήσει το Υπουργείο σε πράξεις για να ξεπεραστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις και να εξευρεθούν πόροι, μέσα από συνεργασία και με τα Υπουργεία Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη να δεσμευτεί για το οριστικό χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης του έργου , αλλά και το πότε θα ανατεθεί η μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ.Γιάννης Μαγκριώτης  απαντώντας στο Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη παραδέχτηκε ότι είναι δικαιολογημένη τόσο η δυσφορία των κατοίκων όσο και του Βουλευτή για τις καθυστερήσεις και το έλλειμμα υποδομών της περιοχής. Πρόσθεσε ότι για την υλοποίηση των δικτύων έχει ζητηθεί η ενίσχυση και από τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Τέλος δεσμεύτηκε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το κυρίως αντικείμενο του έργου αφού έχουν ξεπεραστεί όλοι οι λόγοι των καθυστερήσεων και δρομολογούνται οι εργασίες των συμπληρωματικών έργων ύψους 14 εκατ. € και διαβεβαίωσε ότι εντός του τρέχοντος μηνός Μάιου 2011 θα ανατεθεί η μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας.

Σχόλια