Άμεση καταβολή των ενισχύσεων του Μέτρου 144 σε όλους τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς




Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης την Δευτέρα 20η Ιουνίου 2011, με την οποία καλεί στη Βουλή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας να δεσμευτεί στην άμεση καταβολή της ενίσχυσης του μέτρου 144 στους 30.000 δικαιούχους καπνοπαραγωγούς που εκρεμμούν. Η παρέμβαση αυτή του Βουλευτή στοχεύει στο ξεπέρασμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές του μέτρου, αλλά και την αποκατάσταση την άνισης αντιμετώπισης που έχει δημιουργήσει η μέχρι σήμερα καταβολή της ενίσχυσης σε ένα μικρό μόνο τμήμα των καπνοπαραγωγών, ζητήματα που απασχολούν έντονα τους καπνοπαραγωγούς του Νομού μας.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην καταβολή των ενισχύσεων των δικαιούχων του μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το οποίο αφορά στην αναδιάρθρωση των εκμεταλλεύσεων των πρώην καπνοπαραγωγών. Στόχος του μέτρου 144 είναι η προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων καπνού που πλήττονται από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς και η αναδιάρθρωση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων εντός και εκτός γεωργίας.
Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του μέτρου 144 σε ένα μικρό μόνο τμήμα (13.500 περίπου) των καπνοπαραγωγών, και υπολείπεται η καταβολή σε περίπου 30.000 δικαιούχους σε σύνολο 43.500 αιτήσεων, παρότι ο έλεγχος όλων των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αίσθημα άνισης μεταχείρισης στους καπνοπαραγωγούς καθότι κάποιοι έχουν πληρωθεί πριν δύο (2) μήνες, αλλά ταυτόχρονα αβεβαιότητα και ερωτήματα σχετικά με την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και πιστώσεων ώστε τελικά να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία με την καταβολή του συνόλου της ενίσχυσης.
Στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και έπειτα από την μείωση των επιδοτήσεων καπνού στο 50%, η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών είναι εξαιρετικά επείγουσα και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Για τον σκοπό αυτό η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τις πιστώσεις για το μέτρο 144 κατά προτεραιότητα.
Η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμη αφού πολλές περιπτώσεις καπνοπαραγωγών, ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, αδυνατούν να καλύψουν τις καλλιεργητικές τους ανάγκες εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας, με εμφανή κίνδυνο να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά την αγροτική δραστηριότητα.»

Σχόλια