Ανδρέας Μακρυπίδης: «Η μαζική σας συμμετοχή μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας




Για ακόμη μια χρονιά έδωσαν παρόν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, 160 φίλοι μέλη και στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τους δύο Καλλικράτειους Δήμους Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου, το βράδυ της Κυριακής  28 Αυγούστου στο «Ηλιοτρόπιο» στο Μύτικα.
Η συγκέντρωση αυτή γίνεται από τον Βουλευτή για 10η συνεχόμενη χρονιά, την ίδια πάντα περίοδο, και έχει καθιερωθεί ως «ραντεβού» και βήμα ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων για την πολιτική κατάσταση, αναφορά στα προβλήματα και κατάθεση προτάσεων για την επίλυση τους.
Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Βουλευτή και συμμετείχε στην πολιτική συγκέντρωση παρά τις δυσαρέσκειες και τους προβληματισμούς που προκαλεί η δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που παρά τις αντίξοες συνθήκες και εν μέσω πυρκαγιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, προχώρησε σε έναν απολογισμό του Κυβερνητικού έργου των τελευταίων 22 μηνών.
Αναφέρθηκε στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον και αναρωτήθηκε ποιά θα ήταν η θέση της χώρας σήμερα εαν δεν είχε ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης και δεν είχε ληφθεί η απόφαση της 21η Ιουλίου από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά την συνέχιση της χρηματοδότησης των αναγκών μας κατά τα επόμενα χρόνια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη, ολιγωρίες και αστοχίες της Κυβέρνησης αλλά και στα σκληρά, επώδυνα, εν πολλοίς άδικα αλλά αναγκαία μέτρα.
Ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος επισημαίνοντας ότι η μη υλοποίηση των στόχων για το έτος 2011 θα είναι η ταφόπλακα της αξιοπιστίας της πολιτικής. Ανέφερε την αντίθεση του στην επιβολή νέων φόρων, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και στην αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί θα οδηγήσει αρκετές από αυτές σε κλείσιμο.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Βουλευτή αφορούσε αγροτικά θέματα, επιβεβαιώνοντας τους άρρηκτους δεσμούς και το ενδιαφέρον του για τον αγροτικό κόσμο. Ο Βουλευτής ενημέρωσε για τις πρόσφατες παρεμβάσεις, όπως για την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ που έγινε σε μια περίοδο που οι αγρότες το είχαν άμεση ανάγκη, για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων της ενιαίας ενίσχυσης του 25% του Μέτρου 144 που αφορά καπνοπαραγωγούς ώστε εν τέλει να καταβληθεί έγκαιρα σε όλους. Επίσης αναφέρθηκε σε ερωτήσεις του με τις οποίες ζητούσε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενταχθούν στο μέτρο 144 και οι περιπτώσεις καπνοπαραγωγών που κατέχουν δικαιώματα κατόπιν μεταβίβασης το έτος 2010, αλλά και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς Σπαραγγιών του Νομού Αιτ/νίας
Στην συνέχεια, ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και θα αλλάξουν το τοπίο της περιοχής. Πρωταρχικά, ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις και τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει πρόσφατα για το Φράγμα των Αχυρών, τόσο για το θέμα του Αναδασμού το οποίο προχώρησε με την πίστωση 1.000.000 € από το Υπουργείο Υποδομών, όσο και για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την συνέχιση του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και του ΕΣΠΑ (Υπουργείο Περιφ.Ανάπτυξης) και του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Βουλευτής ενημέρωσε αναφορικά με την κατασκευή οδικών δικτύων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις σχετικές ενέργειες του για την επίσπευση τους. Αρχικά αναφέρθηκε στο έργο ΚΟΥΒΑΡΑΣ-ΦΥΤΕΙΕΣ-ΚΑΤΟΥΝΑ-ΜΥΤΙΚΑΣ-ΑΣΤΑΚΟΣ, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ορισμό αναδόχου, αφού πρόκειται σύντομα να τελεσιδικήσει η ένσταση που είχε γίνει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γίνει αξιοποίηση των επιπλέον πόρων του έργου για να προχωρήσει η επέκταση του άξονα.
Για το μεγάλο έργο ΑΜΒΡΑΚΙΑ-ΑΚΤΙΟ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε ότι έγιναν όλες οι ενέργειες ώστε να έχει τους  πόρους εξασφαλισμένους και ως εκ τούτου το έργο θα συνεχίσει να προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τέλος, για το εθνικής σημασίας έργο του Δυτικού Άξονα (Ιόνια Οδός) ο Βουλευτής ανέφερε ότι έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί τα προβλήματα και αναμένονται σύντομα πρωτοβουλίες. Στην κατεύθυνση αυτή επίκειται συνάντηση των Βουλευτών Αιτ/νίας, Ηπείρου, Λευκάδας και Κέρκυρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων, που προκάλεσε ο ίδιος.
Τέλος, σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν το Νομό, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις εναγώνιες προσπάθειες του για να ενισχυθούν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα απαραίτητα επίγεια και εναέρια μέσα ώστε να τεθούν τα πύρινα μέτωπα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα υπό έλεγχο. Σχετικά με την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να υπάρξει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποφασιστεί η χορήγηση μιας πρώτης έκτακτης ενίσχυσης σε όσους υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους (π.χ. Ποιμνιοστάσια, αποθήκες ζωοτροφών κ.λ.π.). Ταυτόχρονα ο Βουλευτής ζήτησε να γίνει επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και της ολοκλήρωσης της κανονικής διαδικασίας των αποζημιώσεων.
Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι Γραμματείς των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Πέτρος Καϋμενάκης (Δ.Ο.Αλυζίας), Αννίτα Δάγλα (Δ.Ο.Παλαίρου), Κων/νος Κυριάκος (Δ.Ο.Αστακού), Κων/νος Κουτσομπίνας (Δ.Ο.Φυτειών), οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτ.Ελλάδας: Κων/νος Καρανίκας και Γεώργιος Κάτρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ξηρομέρου: Ιωάννης Λύτρας, Ερωτόκριτος Γαλούνης, Παναγιώτης Τζαχρήστας, Παντελής Ψηλός, Ελευθέριος Κατσαούνης, Κών/νος Μπαμπούρης, Κων/νος Κυριάκος, οι Δημ.Σύμβουλοι Δημου Ακτίου-Βόνιτσας: Γεώργιος Αποστολάκης και Δημήτριος Βίτσας, καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Γιώργος Λιοντάκης (Αρχοντοχωρίου), Σπύρος Ζορμπάς (Χρυσοβίτσας), Επαμεινώνδας Τσαμποδήμος (Κονοπίνας), οι Πρόεδροι της Ε.Α.Σ. Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης και Ε.Α.Σ. Βόνιτσας Ζώης Καλύβας κ.α.

Σχόλια