Σκληρή κριτική από τον περιφερειακό σύμβουλο Νεκτάριο Φαρμάκη στην πλέιοψηφία κατά το σημερινό συμβούλιο που έγινε στο Αγρίνιο


Στην τοποθέτησή του κατά την σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο Αγρίνιο παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κανελλόπουλου με αποκλειστικό θέμα το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων ο περιφερειακό σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε τα εξής:
Σήμερα έξι μήνες μετά από μία φαινομενικά χρήσιμη συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2011, στην Πάτρα, το ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει λυθεί. Χωράφια έμειναν απότιστα, περιουσίες χάθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και δυστυχώς δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ. Έρχεσθε σήμερα εδώ να παρουσιάσετε το επιχειρησιακό σχέδιο για το καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο διαφαίνεται αν μη τι άλλο δεινότητά σας στην συγγραφή εκθέσεων ιδεών, αφού μιλάτε για μεγαλόπνοα σχέδια και καινοτόμες στρατηγικές εξέλιξης της γεωργία στον τόπο μας την στιγμή που δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την προϋπόθεση και απαρχή της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή το πότισμα. Παρότι και στην προηγούμενη συνεδρίασή μας το είχαμε θίξει , εντούτοις ακόμη και σήμερα οι προτάσεις σας δεν έχουν αρχή μέση και τέλος και το πιο σημαντικό δεν έχουν χρονοδιάγραμμα. Το επιχειρησιακό σας σχέδιο εξυπηρετεί και πάλι μόνο την εικόνα και όχι την ουσία.
Ένα παράδειγμα της πρόχειρης και ατελέσφορης σχεδίασης του όλου εγχειρήματος είναι ότι στο κεφάλαιο του σχεδίου που αναφέρεται στην ανεύρεση κονδυλίων δεν γίνεται καμία κουβέντα για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο η κυβέρνηση άφησε ανενεργό για δύο σχεδόν χρόνια στερώντας πολύτιμους πόρους από τους αγρότες και οδηγώντας την οικονομία στη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών. Και κάτι ακόμα το οποίο είχε τεθεί και στο προηγούμενο σχετικό περιφερειακό συμβούλι : Πώς μπορούμε να μιλάμε για λήψεις αποφάσεων σ’ αυτό εδώ το όργανο και για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων όταν η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες αλλά στα Υπουργεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είναι φανερό ότι χωρίς την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ η πραγμάτωση του Καλαθιού Προϊόντων δεν θα μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια απρόσκοπτα και το καλάθι θα παραμείνει άδειο.
Τα όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι ιδέες και μάλιστα από αυτές που εδώ και καιρό κυκλοφορούν στην πιάτσα αυτών που γνωρίζουν τα πράγματα. Είναι παλιές, δουλεμένες και σωστές εν πολλοίς ιδέες. Το θέμα όμως είναι να δούμε πώς θα γίνουν πράξη όταν το μόνο που βλέπουμε είναι ΘΑ καμία δέσμευση περαιτέρω κανένα χρονοδιάγραμμα. Ο τόπος δεν αντέχει άλλες ευχές γιατί αυτές δεν γεμίζουν στομάχια παρά μόνο χαϊδεύουν αυτιά.
Στο νομό μας  αλλά ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου το πρόβλημα των αγροτών είναι τεράστιο. Ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης προοπτικής για τις καλλιέργειές τους. Η χρυσή εποχή του καπνού τελείωσε και άφησε πίσω της απόγνωση για το μέλλον επειδή κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια εκτρέφανε κομματικούς στρατούς με κενές επιδοτήσεις, οι οποίες όμως έφτασαν σε αδιέξοδο ένα πλήθος αγροτών, που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι. Αυτούς πρέπει να αφουγκραστούμε και να τους δώσουνε συγκεκριμένες λύσεις. Να τους καθοδηγήσουμε έξω από την κινούμενη άμμο που τώρα βρίσκονται βοηθώντας τους ουσιαστικά και όχι με ευχές. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο κατεξοχήν αγροτικός Νομός της Περιφέρειας. Η παρουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα εδώ , δείχνει να αναγνωρίζει το γεγονός αυτό αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για στήριξη. Ελπίζω να μην μείνουμε στα λόγια.
Πριν τελειώσω θα ήθελα να θίξω δύο ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και άπτονται του σημερινού μας θέματος το ένα απολύτως και το άλλο σχετικώς.
Αφενός λοιπόν οφείλω να επισημάνω την αναγκαιότητα επέκτασης της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμών και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας κατά νου ότι η Λακωνία (στην οποία σχεδιάζεται να επεκταθεί) έχει παραγωγή περίπου 10-12.000 τόνους ελιάς καλαμών το χρόνο, μόλις το 1/3 της παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι την επόμενη δεκαετία η παραγωγή θα φτάσει τις 100.000 τόνους. Επισημαίνεται τέλος  ότι μια τέτοια κίνηση δεν προστατεύει μόνο την ελιά αλλά και το λάδι αφού σήμερα μεγάλες ποσότητες ελιών καλαμών που παράγονται στην Αιτ/νία ελαιοποιούνται αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του διατιθέμενου λαδιού ρίχνοντας την αξία του.
Αφετέρου θα πρέπει να αναδειχθεί και το ζήτημα της σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ως μείζον ζήτημα για την Π.Ε. Αιτωλ/νίας, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ώθηση στην αγορά της περιοχής και στην εξωστρέφειά της. Η Ιόνια Οδός αλλά και η σύνδεσή της με την πόλη του Αγρινίου αποτελεί προϋπόθεση για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής αφού σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν η περιοχή μας βγαίνει οριστικά από το κάδρο της ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή, η προσβασιμότητα της περιοχής μας από επιχειρηματίες και εμπόρους είναι δύσκολη και κάθε σκέψη για επενδύσεις, ακόμη και αγροτικές, προσκρούει στο κόστος των μεταφορικών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για το γεγονός ότι το παρουσιαζόμενο ως επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι σχέδιο αλλά ευχολόγιο δεν το εγκρίνουμε, παρότι και στο παρελθόν με εισηγήσεις περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας συμμετείχαμε ενεργά στην διαμόρφωσή του.
Τελευταία

Σχόλια