ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΕΙΩΝ «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ»





Εσχάτως πληροφορηθήκαμε τις γενναιόδωρες επιχορηγήσεις του Δήμου Ξηρομέρου προς τους Φορείς του τόπου, τις οποίες ψήφισε η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
      Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως από τις εν λόγω επιχορηγήσειςο Σύλλογος μας εξαιρέθηκε,  παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους φορείς που κατέθεσαν εγκαίρως αίτηση επιχορήγησης, η οποία ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να προκριθεί και να συμπεριληφθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
    Κατόπιν τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε δημόσια την απαράδεκτη μεθόδευση από μέρους του Δήμου και συγκεκριμένα της αρμοδίου αντιδημάρχου κυρίας Κουμανδράκη που παρόλο που η αίτηση κοινοποιήθηκε εγκαίρως και στην ίδια, επέλεξε να μην την συμπεριλάβει στην εισήγησή της, αφήνοντας εκτός επιχορηγήσεων έναν σύλλογο που αν μη τι άλλο αποτελεί σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεστε της περιοχής του Ξηρομέρου. 
       Άραγε θεώρησε ότι δεν υπάρχει πραγματικά σύλλογος ή μήπως φταίει το ότι δεν την επισκεφτήκαμε αυτοπροσώπως όπως η ίδια δικαιολογήθηκε; Ίσως φαίνεται είναι προαπαιτούμενο να πρέπει να υποβάλουμε τα σέβη μας προς τη αρμόδια αντιδήμαρχο προκειμένου να υλοποιείται οποιοδήποτε αίτημα πολιτών. 
       Για να μην παρεξηγηθούμε ωστόσο διευκρινίζουμε πως αυτό δεν αποτελεί μομφή προς τους φορείς που επιχορηγούνται με τους οποίους διατηρούμε μακροχρόνιες αγαστές σχέσεις συνεργασίας.
    Σε κάθε περίπτωση και επειδή δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα: 
    Η προσπάθεια να καλυφθούν τα έξοδα ορισμένων καλοκαιρινών εκδηλώσεων μέσω επιχορηγήσεων σε φορείς του  Ξηρομέρου είτε αποδήμων ή τοπικούς,απέτυχε
    Φυσικά και να χρηματοδοτηθούν οι εκδηλώσεις από το Δήμο, φυσικά και να ενισχυθούν οι σύλλογοι όπου και αν έχουν την έδρα τους, άλλωστε όλοι οι εν ενεργεία φορείς παράγουν έργο και αποτελούνται από ξηρομερίτες που ανιδιοτελώς μεριμνούν για τον τόπο τους, όμως ο εμπαιγμός έχει και τα όριά του. 
      Είναι προφανές πως παρόλο που γνώριζαν άπαντες στο συμβούλιο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιχορηγήσεως σε συλλόγους με έδρα εκτός του Δήμου, εν τούτοις  το θέμα ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, ώστε να μην εγκριθεί λίγο αργότερα από την «κακή» περιφέρεια. Μήπως αυτό κάτι λέει για τη διοίκηση του Δήμου συνολικά:
       Όλα αυτά ωστόσο είναι επουσιώδη γιατί η ουσία της στήριξης του πολιτιστικού κινήματος στο Δήμο Ξηρομέρου είναι άλλη. 
     Η επιφανειακή προσέγγιση του ζητήματος εκ μέρους της δημοτικής αρχής και το αστείο κριτήριο ως προς την επιχορήγηση των συλλόγων το αν έκαναν εκδηλώσεις το καλοκαίρι ή όχι δείχνει ότι η πρόθεση είναι να μπαλώσουν πρόχειρα καταστάσεις και να χαϊδέψουν αυτιά και όχι να σκύψουν με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα και τις ανάγκες των ζωντανών οργανισμών που λέγονται πολιτιστικοί φορείς. 
     Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι καιροί που βιώνουμε απαιτείται στήριξη σε κάθε έντιμη προσπάθεια πολιτιστικής δημιουργίας, όχι μόνο από τους τοπικούς οργανισμούς αλλά και από την κεντρική εξουσία. Οι φορείς του τόπου είναι ίσως η μοναδική πηγή ελπίδας και φωτός κόντρα στον σκοταδισμό και τη μιζέρια που προσπαθούν να επιβάλλουν «εθνοπατέρες» και οι εντολείς τους.
     Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειών αισθανόμενος το χρέος απέναντι στα μέλη του αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία που υπηρετεί, δηλώνει απερίφραστα πως δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια, δεν θα παραιτηθεί των δεσμεύσεων του έναντι της κοινωνίας και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους ότι νομίμως και ηθικώς του αναλογεί.


Για το Ακαρνανικό Φώς
Ο  πρόεδρος 
Παπαδημητρίου Αλέξανδρος

Σχόλια