• Συνάντηση του Βουλευτή με τον Πρόεδρο του Σουδικού Κοινοβουλίου και με Σουηδούς Βουλευτές



Αντίστοιχα  ο Ανδρέας Μακρυπίδης συναντήθηκε με αναβαθμισμένη και διακομματική Σουηδική αντιπροσωπεία Βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας κ. Per Westerberg. Πέραν του κ. Μακρυπίδη από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Βάσω Παπανδρέου και από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Βουλευτής αφού καλωσόρισε τα μέλη της αποστολής ανέφερε ότι η Σουηδία υπήρξε για την Ελλάδα ένας διαχρονικός καλός φίλος και εταίρος. Επιπρόσθετα υπογράμμισε τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύονται από την παρουσία χιλιάδων Σουηδών επισκεπτών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς και από την παρουσία εδώ και δεκαετίες, της Ελληνικής κοινότητας στην Σουηδία.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπολογίζει στην υποστήριξη της Σουηδίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς είναι γνωστές οι κοινωνικές ευαισθησίες του σουηδικού λαού καθώς και του πολιτικού συστήματος της χώρας και η διαχρονική πίστη του σε Ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ωστόσο, ο Βουλευτής παρατήρησε ότι απαιτείται αλληλεγγύη και όχι τιμωρία των Κρατών της Ε.Ε.,την στιγμή που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κρίση είναι παγκόσμια και πανευρωπαϊκή. Και ότι οι τύχες των λαών είναι συνυφασμένες «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που έρχονται, αλλά και των μέχρι σήμερα σημαντικών προσπαθειών της χώρας. Η ενότητα και οι συντονισμένες προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων και κρατών σε διεθνές επίπεδο και η αλληλεγγύη μεταξύ τους είναι η απάντηση στην κρίση», τόνισε.
Από την πλευρά τους, ο κ. Westerberg και οι Σουηδοί Βουλευτές που έλαβαν το λόγο, αφού ευχαρίστησαν για την θερμή αποδοχή και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, υπογράμμισαν ότι η Σουηδία είχε περάσει μιαν αντίστοιχη κρίση σαν τη σημερινή κατά τη δεκατία του 1990, όπου το χρέος και το έλλειμμα είχαν πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Υποστήριξαν ότι η Σουηδία ξεπέρασε τη κρίση μέσα από τις δικές της προσπάθειες και επανήλθε στις πρώτες θέσεις της διεθνούς οικονομίας, μέσα από δίκαιη κατανομή των βαρών, πίστη και αφοσίωση στους δύσκολους στόχους και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατέληξαν ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες και υπομονή αλλά και συναίνεση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Σχόλια