Έβαλαν χέρι στους λογαριασμούς αγροτών λόγω οφειλών στην ΕΑΣ Αγρινίου



Αναστάτωση επικρατεί σε αγρότες που ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΕΑΣ Ξηρομέρου, από τη στιγμή που διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς τους από τις επιδοτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης, παρακρατήθηκαν από το υποκατάστημα της ΑΤΕ στον Αστακό, μετά από εντολή της ΕΑΣ Αγρινίου και με την ανοχή της ΕΑΣ Ξηρομέρου.
Τα χρήματα αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς των αγροτών διότι κατά τα λεγόμενα στο Agrinionet τόσο του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά, όσο και του Διευθυντή Νίκου Καζαντζή, αλλά και του υπεύθυνου μελετών και σύνταξης φακέλων για επενδυτικά προγράμματα Γιάννη Κάτρη, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εξοφληθούν οφειλές από τους φακέλους που κατατέθηκαν για τα σχέδια ενιαίας ενίσχυσης και τα φωτοβολταικά από την ΕΑΣ Αγρινίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, αλλά και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, μπήκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, επιδοτήσεις από την Ενιαία Ενίσχυση και στη συνέχεια η ΕΑΣ Αγρινίου, χωρίς όπως υποστηρίζουν οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις να ανήκουν στη δικαιοδοσία της, ζήτησε από την ΑΤΕ Αστακού να κρατήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές τους.

Η ΕΑΣ Αγρινίου από την πλευρά της υποστηρίζει ότι είχε συμφωνήσει με τους αγρότες να κρατήσει τα χρήματα που της όφειλαν από τις επιδοτήσεις, αλλά πολλοί αγρότες που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΕΑΣ Αγρινίου αλλά στην ΕΑΣ Ξηρομέρου, αναφέρουν στο Agrinionet ότι δεν είχαν προχωρήσει σε συμφωνία να αφαιρεθούν από το λογαριασμό τους χρήματα εν αγνοία τους.
Οι αγρότες φέρονται να μην έχουν υπογράψει κάποια εξουσιοδότηση ώστε να αφαιρεθούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους στην ΑΤΕ, για να δοθούν σε οφειλές από φακέλους για σχέδια βελτίωσης τα οποία συνέταξε η ΕΑΣ Αγρινίου, παρά μόνο όταν υπάρχουν οφειλές προς την ΕΑΣ Ξηρομέρου.
Πιο συγκεκριμένα το συμφωνητικό που έχουν υπογράψει οι αγρότες, αφορά υπηρεσίες και συναλλαγές που σχετίζονται με την ΕΑΣ Ξηρομέρου και μόνο και αυτές που ορίζονται στο συμφωνητικό και όχι για λογαριασμό τρίτων εν προκειμένω την ΕΑΣ Αγρινίου.
Το περιεχόμενο του συμφωνητικού με την ΕΑΣ Ξηρομέρου είναι συγκεκριμένο αναφέροντας μεταξύ άλλων  τα εξής: "Ποσοστό μέχρι 50% που κάθε φορά κατατίθεται ως πληρωμή ή ταμειακή διευκόλυνση δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης και λοιπών ενισχύσεων και να το μεταφέρει στο λογαριασμό της ΕΑΣ Ξηρομέρου προκειμένου να πιστωθούν οι οφειλές που υφίστανται προς αυτήν και το ποσό που αντιστοιχεί σε επιπλέον εργασίες για την αίτηση ΕΛΓΑ Μητρώο Αγρότη και αγροπεριβαλλοντικών 2011 όπως έχει διαμορφωθεί με τον τιμοκατάλογο της ΕΑΣ" Σε άλλη παράγραφο αναφέρεται "σε κάθε περίπτωση το ύψος των οφειλών μου στην ΕΑΣ Ξηρομέρου, θα γνωστοποιείται είτε εγκαίρως από την ΕΑΣ Ξηρομέρου προς την ΑΤΕ με έγγραφό της, την ακρίβεια του οποίου αναγνωρίζω από τώρα και αποδέχομαι ανεπιφύλακτα".
Αυτή η παράγραφος ξεκαθαρίζει ότι η ΑΤΕ Αστακού εν προκειμένω, δεν φέρει καμιά ευθύνη για το περιεχόμενο του εγγράφου της ΕΑΣ Ξηρομέρου και οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν πιθανές ευθύνες στην ΕΑΣ Ξηρομέρου ή Αγρινίου για τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς τους.
Οι αγρότες λέγεται ότι είχαν συμφωνήσει με την ΕΑΣ Αγρινίου να πληρωθούν οι οφειλές που αντιστοιχούν σε παροχή υπηρεσιών για κατάθεση φακέλων σχεδίων βελτίωσης κατά το ήμισυ προκαταβολικά ή κατά τη σύνταξη των φακέλων και το υπόλοιπο ποσό μετά την έγκριση του σχεδίου, όπως συνηθίζεται με οποιαδήποτε μελετητικά γραφεία που αποφασίζουν οι αγρότες να συνεργαστούν.
Πληροφορίες του Agrinionet από κύκλους αγροτών αναφέρουν ότι από τη μεριά της ΕΑΣ Αγρινίου είχε συμφωνηθεί με αγρότες που ανήκουν στη δική τους δικαιοδοσία, για τους φακέλους των φωτοβολταικών και τα σχέδια βελτίωσης που θα ετοίμαζε, να κρατηθούν κάποια χρήματα και όταν υπάρξει η προέγκριση από τα σχέδια βελτίωσης τότε να δοθούν τα υπόλοιπα από τους αγρότες. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη για τα σχέδια βελτίωση,ς που σημαίνει ότι το υπουργείο καθυστερεί και δεν υπάρχουν προεγκρίσεις. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν προεγκρίσεις έχει δικαίωμα η ΕΑΣ Αγρινίου ή η ΕΑΣ Αστακού να τραβήξει μέσω ΑΤΕ χρήματα από τους λογαριασμούς αγροτών; Μήπως έγινε κατάχρηση του δικαιώματος που τους εκχωρήθηκε από τους αγρότες με την υπογραφή τους;
Είχε δικαίωμα είτε η ΕΑΣ Ξηρομέρου, είτε η ΑΤΕ είτε η ΕΑΣ Αγρινίου να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση μόνο με την υπάρχουσα εξουσιοδότηση;
Μήπως η ΕΑΣ Ξηρομέρου παίζει το ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό της ΕΑΣ Αγρινίου;
Μήπως η ΕΑΣ Αγρινίου υπερβαίνει την εντολή που της έχουν δώσει οι αγρότες για είσπραξη χρημάτων από τους λογαριασμούς τους;
Εάν υπάρχουν οφειλές αγροτών προς την ΕΑΣ Αγρινίου από αγρότες που είναι στη δικαιοδοσία της ΕΑΣ Ξηρομέρου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνητικό για να κρατηθούν τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους από την ίδια και όχι από αλλού;
Έχει δικαίωμα η ΑΤΕ Αστακού να αφαιρεί χρήματα από τους λογαριασμούς των αγροτών για λογαριασμό της ΕΑΣ Αγρινίου;
Τα χρήματα που έχουν αφαιρεθεί πρόκειται να επιστραφούν και πότε;
Οι αγρότες ζήτησαν εξηγήσεις από την ΑΤΕ και τις ΕΑΣ
Βλέποντας λοιπόν οι αγρότες ότι έχουν αφαιρεθεί χρήματα από τους λογαριασμούς τους αναστατώθηκαν και έσπευσαν τόσο στην ΕΑΣ όσο και στην ΑΤΕ Αστακού να ρωτήσουν τι συμβαίνει. Αυτό που ακούγεται από κύκλους αγροτών που ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΕΑΣ Ξηρομέρου, είναι ότι θέλοντας να εξυπηρετήσει την ΕΑΣ Αγρινίου για τα έξοδα στους φακέλους των σχεδίων βελτίωσης έδωσε εντολή να κρατηθούν “μπροστάντζες” και σε κάποιες περιπτώσεις και όλο το ποσό από τους λογαριασμούς των αγροτών.
Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες στο Agrinionet, οι αγρότες ζητούν από την ΑΤΕ Αστακού να τους επιστρέψει τα παρακρατηθέντα χωρίς εξουσιοδότηση ποσά γιατί σε άλλη περίπτωση θα κινηθούν νομικά.
Μια ακόμη πληροφορία αναφέρει ότι αγρότες πήγαν στην ΑΤΕ Αστακού και ζήτησαν την επιστροφή στους λογαριασμούς τους των χρημάτων που παρακρατήθηκαν, εφόσον δεν κάλυπταν κανενός είδους οφειλή προς την ΕΑΣ Ξηρομέρου.
Σε επικοινωνία του Agrinionet με την κ. Στίγκα στην ΑΤΕ Αστακού, αφού μας ενημέρωσε ότι δεν κατέχει τη θέση του διευθυντού που έχει βγει σε σύνταξη, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπήρχε εντολή από τους αγρότες να αφαιρεθούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους ανέφερε ότι υπάρχουν πάγιες εντολές και μας παρέπεμψε στα κεντρικά της ΑΤΕ για οποιαδήποτε διευκρίνηση, ενώ προέτρεψε τους αγρότες "να ενημερωθούν αν υπάρχει πάγια εντολή και μετά να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαδικασία".
Ερωτηθείς ο διευθυντής της ΕΑΣ Αγρινίου Νίκος Καζαντζής εάν υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών που ζήτησαν να επιστραφούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μια περίπτωση στην οποία επέστρεψαν το ποσό που είχε παρακρατηθεί για οφειλές. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν οφειλές και προχώρησαν στην κίνηση αυτή επειδή αγρότες της περιοχής Ξηρομέρου, παρ όλη την ενημέρωση που είχαν για τις οφειλές τους προς την ΕΑΣ Αγρινίου, δεν προχώρησαν σε εξόφληση και κάλεσε τους αγρότες να περάσουν από την ΕΑΣ Αγρινίου για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Σχόλια