«Ιστορική απόφαση για τη χώρα το κούρεμα του ΧΡΕΟΥΣ»



Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη διαγραφή του Δημοσίου Χρέους (PSI) τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, συζητάμε ένα σοβαρότατο νομοσχέδιο που ενδιαφέρει την κοινωνία. Υλοποιείται μια ιστορική απόφαση. Για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία μειώνεται το δημόσιο χρέος της χώρας μας σε ένα πόσο της τάξεως των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με το PSI υλοποιείται η ιστορική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου «Ή το Έθνος και η χώρα θα δαμάσει το Χρέος ή το Χρέος θα αφανίσει το Έθνος». Γίνεται πράξη ένα μεγάλος εθνικός μας στόχος αφού επιτυγχάνεται η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σταθερής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Επετεύχθη χαμηλό επιτόκιο με όφελος 3-4 δις Ευρώ στον Προϋπολογισμό, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στην πραγματική οικονομία ή στην άσκηση καλύτερης κοινωνικής πολιτικής στο μέλλον.
Εξασφαλίστηκε το νέο Δανειακό Πρόγραμμα 130 δις € μέχρι το 2014, το οποίο θα μας απαλλάξει από το άγχος του άμεσου δανεισμού και θα μας προσφέρει και στήριξη για ένα ορίζοντα οκτώ ακόμα χρόνων ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Δεν παραβλέπουμε ότι όλα αυτά εξασφαλίστηκαν με σκληρά ανταλλάγματα. Αναγκαία όμως για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας με την πλήρη εφαρμογή του Δανειακού Προγράμματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να αναλάβουμε το κόστος και να προχωρήσουν τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και γρήγορες αποκρατικοποιήσεις. Μέσα από αυτές τι παρεμβάσεις αλλά και από την υλοποίηση ενός «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ» θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που πήραμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.»
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στην Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για μικροκομματική αντίληψη και επιλεκτική παρελθοντολογία. Υπενθύμισε ότι όταν παρουσιάστηκε η κρίση τον Αύγουστο του 2008 με την κατάρρευση του Τραπεζικού Κολοσσού της LEHMAN BROTHERS, η Νέα Δημοκρατία περί άλλων τύρβαζε. «Καταλαβαίνω την πολιτική φιλία του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με τον κ.Καραμανλή και γιατί θέλει να το υπερασπιστεί. Αλλά εδώ είμαστε για να υπηρετούμε την αλήθεια και όχι τις πολιτικές μας φιλίες.», υπογράμμισε. Επίσης τόνισε ότι η υπευθυνότητα από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε με δύο (2) χρόνια καθυστέρηση. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τέρμα οι κριτικές στο χτες, πρέπει να δούμε το σήμερα και το αύριο.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Ανδρέας Μακρυπίδης εστίασε σε δύο θέματα που αφορούν την διαγραφή του Χρέους και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης. Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο Βουλευτής αφορά στην ανάγκη για ειδική μεταχείριση των Φυσικών Προσώπων που είναι μικροεπενδυτές Ελληνικών Ομολόγων και που θα πρέπει να προστατευτούν. Συγκεκριμένα πρότεινε να κατοχυρωθούν νομοθετικά και να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» όσοι κατέχουν Κρατικά Ομόλογα μέχρι 100.000 € από την πρωτογενή αγορά, όπως συμβαίνει και με τις καταθέσεις που είναι εγγυημένες μέχρι αυτό το όριο. «Εκτιμώ κ.Υπουργέ ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι συμπολίτες μας μικροομολογιούχοι που αντί να βάλουν τα χρήματα τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, στήριξαν το Ελληνικό Κράτος αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας, υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης να αντιμετωπιστούν με το ίδιο τρόπο.», υπογράμμισε. Αντίστοιχα ο Βουλευτής ζήτησε να εξαιρεθούν και τα ομόλογα που δόθηκαν πρόσφατα σε τρίτους για εξόφληση οφειλών των Νοσοκομείων, αφού τίθεται θέμα αξιοπιστίας στου Δημοσίου.

Σχόλια