Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα «χαπάκια της πίεσης».Γράφει ο Βασίλης Πολύζος.
Πρόεδρος Τ.Κ. Βάρνακα.

Τετάρτη πρωί, ώρα 9:45, στο αγροτικό ιατρείο του Βάρνακα. Πέντε-έξι γεροντάκια περιμένουν την αγροτική ιατρό να γράψουν τα φάρμακα τους. Η ώρα περνάει και η ερώτηση είναι μια και μοναδική «θα έρθει γιατρός σήμερα;» Η απάντηση ήρθε φυσικά από το Κέντρο Υγείας Μύτικα.  «Όχι δεν θα έρθει γιατρός σήμερα γιατί δεν μπορεί να γράψει φάρμακα όπως παλιά, δηλαδή χειρόγραφα, παρά μόνο ηλεκτρονικά και το αγροτικό ιατρείο του Βάρνακα, όπως και τα περιφερειακά ιατρεία της Κανδήλας και Αρχοντοχωρίου, δεν διαθέτουν σύνδεση ίντερνετ και τον απαραίτητο εξοπλισμό, Η/Υ και εκτυπωτές». Μάλιστα όπως μας εξήγησε ο γιατρός για κάθε χειρόγραφη συνταγή υπάρχει πρόστιμο 1 ευρώ στον γιατρό!!.
Όταν λοιπόν το εξηγείς αυτό στους ηλικιωμένους, ότι θα πρέπει πρέπει να μεταβούν πλέον στο Κ.Υ Μύτικα οι περισσότεροι δυσανασχετούν, φτάσαμε στο σημείο και για τα «χαπάκια της πίεσης» να θες ολόκληρη φασαρία λένε. Σιγά λοιπόν μην νοιάζει τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών αν δεν μπορεί ο γιατρός να γράψει φάρμακα στην Κανδήλα, στο Βάρνακα, στην Παναγούλα και στο Αρχοντοχώρι, όπως και σε όλα τα χωριά του Δήμου. Γνωρίζουν άλλωστε ότι σε πολλά χωριά δεν υπάρχει καν η υποδομή για σύνδεση στο ίντερνετ; Απλώς θέλουν να δείξουν στην τρόϊκα ότι λειτουργεί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ας τραβήξουν λοιπόν την ταλαιπωρία οι ασφαλισμένοι και μάλιστα τα ηλικιωμένα άτομα. Παρόλο που οι γιατροί και το προσωπικό του Κ.Υ Μύτικα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Εδώ θα πρέπει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να δώσει λύση ο Δήμος Ξηρόμερου. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση ίντερνετ να γίνει αμέσως. Επίσης η δημοτική αρχή να πιέσει επίσημα (επιστολή διαμαρτυρίας κλπ), ώστε αν είναι δυνατόν να ανασταλεί για κάποιο διάστημα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία και να επιτρέπεται η χειρόγραφη μέχρι να βρεθεί λύση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί αφορά την υγεία όλων των δημοτών.

Σχόλια