Ένας νέος πόλος έλξης στην Ναύπακτο Θετική αξιολόγηση για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης Θ. Μωραΐτης: «Αναδεικνύουμε την μακραίωνη θαλάσσια παράδοση της Ναυπάκτου μέσα από ένα κέντρο εθνικής σημασίας»



Θετική αξιολόγηση έλαβε ακόμη ένα έργο που αναδεικνύει τον πολιτισμό της Αιτωλ/νίας και ειδικότερα την μακραίωνη  παράδοση της Ναυπάκτου  στην ναυπηγική τέχνη.
Πρόκειται για το «Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης της Ναυπάκτου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο  ευρώ. Η σχετική πρόταση του δήμου Ναυπακτίας αξιολογήθηκε θετικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες  η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
«Με το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης της Ναυπάκτου, που σύντομα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μετά την θετική  αξιολόγηση που έλαβε, ολοκληρώνουμε σε συνεργασία με τον δήμο Ναυπακτίας, ένα πλέγμα δράσεων στην περιοχή που καλύπτει ένα ευρύ αναπτυξιακό φάσμα – από υποδομές και προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Βλέποντας σήμερα το αποτέλεσμα μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού με την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου που είχαμε στα χέρια μας, δημιουργούμε αληθινά έργα με υπεραξία, που αφήνουν πίσω τους αναπτυξιακό αποτύπωμα. Στην περίπτωση του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης, θεωρώ πως ενισχύουμε το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής με την δημιουργία ενός σύγχρονου πυρήνα πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Η συνεργασία, η αμεσότητα και η σωστή στοχοθέτηση φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης.

Η σχετική πρόταση του Δήμου Ναυπάκτου που αξιολογήθηκε θετικά, έχει σκοπό την κατασκευή «Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης» στον χώρο του Αλσυλλίου Γριμπόβου και συγκεκριμένα  στον χώρο των  εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει την νυν κτηριακή υποδομή του Ναυτικού Ομίλου ανακαινισμένη και επιπλέον κτηριακές εγκαταστάσεις, όπου θα  προβάλλεται η ναυπηγική τέχνη μέσα από εκθέματα (εργαλεία, τεχνικές  και τύποι σκαφών) και κυρίως μέσα από τις διαδραστικές δυνατότητες  που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες (εικονική περιήγηση σε ναυπηγείο, οδοιπορικό στα σημαντικότερα κέντρα ναυπηγικής της Μεσογείου).

Παράλληλα, το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης θα  λειτουργήσει ως κέντρο για τη διοργάνωση workshops, εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του Κέντρου και  αφετέρου θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη  του Δήμου Ναυπακτίας. 

Σχόλια