Σχετικά με τα χρέη του πρώην Δήμου Αλυζίας.


Γράφει ο Νίκος Θεοδ. Μήτσης.
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας 2003-2010.

Διαβάζοντας λεπτομερειακώς το αναρτημένο εδώ, πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξηρομέρου (αριθ. 4/2012), διαπιστώνεται, ότι: Ο Δήμος Αλυζίας παρέδωσε στο Δήμο Ξηρομέρου, χρέος 541.612,48 ευρώ, οι Φυτείες 154.627,37 ευρώ και ο Αστακός 540.866,31 ευρώ. Ήτοι συνολικά οι οφειλές παρελθόντων ετών ανέρχονται της τάξεως του 1.237.105,32 ευρώ.
Και ενώ ήδη είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο το προαναφερθέν πρακτικό, δεν είδα Αλύζιους, συνδημότες μας, να τους νοιάζει για τις σωρεία κατατμήσεων και τις απ' ευθείας αναθέσεις, έργων - προμηθειών, σε «ημέτερους» εργολάβους της αρεσκείας των τ. Δημάρχων (μια ματιά στην κατάσταση θα δείτε και τα ονόματα των εργολάβων-προμηθευτών που σχεδόν για μια 8ετία είναι τα ίδια άτομα) και σε ποσά από 100 ευρώ ως και 12.000 ευρώ (άνευ Φ.Π.Α), ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΝ το 50% του συνολικού χρέους της Αλυζίας προς τον Δήμο Ξηρομέρου. Απ’ ευθείας αναθέσεις, για όσους δεν γνωρίζουν, δεν είναι μόνον τα ποσά των 6.562 ευρώ, που κάποιος συνδημότης επισημαίνει, όπως καλά διαβάζετε στο φιλόξενο μπλοκ του Μύτικα, αλλά,ΟΛΑ τα ποσά από 100 ευρώ έως και 12.000 ευρώ και φυσικά άνευ Φ.Π.Α. 
Μάταια 8 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλυζίας 2-3 Σύμβουλοι καταγγέλλαμε και καταψηφίζαμε τις απ’ ευθείας αναθέσεις, αλλά εμείς «ήμασταν» …. Δημοτικοί Σύμβουλοι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» ή κατά το λαϊκότερο τα λάγια (μαύρα) πρόβατα ή κατά κάποιους κουτοπόνηρους «γραφικοί»… Να λοιπόν τα σημερινά αποτελέσματα. Χρέωναν το Δήμο Αλυζίας δίχως να τους καίγεται καρφί. Και κάποιοι άλλοι σε εθνικό επίπεδο χρέωναν την Ελλάδα και σήμερα ο κόσμος λιμοκτονεί!! Και ο λαός της Αλυζίας στήριζε αυτούς τους δημοτικούς «άρχοντες» που σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχουν οφειλές της τάξεως των 541.612,48 ευρώ, ποσά βέβαια που μερικά είναι ακόμη και πολύ παλιά, πιθανόν και από όταν υπήρχαν τα χωριά μας ως Κοινότητες! (εγγραφή 225). Άραγε δεν έχει ευθύνη ο λαός της Αλυζίας που στήριζε αυτούς που παρατυπούσαν και «παρανομούσαν», αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει και αναφέρει ο Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας (Ν.3463/2006) και ο ΕΚΠΟΤΑ (Υ.Α 11389/1993), νόμοι και διατάξεις που διέπουν τις προμήθειες και τα πάσης φύσεως υλικά των Δήμων;

Μύτικας. 774 κάτοικοι και 34 χιλ. από τον Αστακό την έδρα του Δήμου Ξηρομέρου. Ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει από τουριστικής πλευράς ο Δήμος Ξηρομέρου.
Δεν είδα να τους νοιάζει (τους συνδημότες μας) πως 4 χρόνια επί της απελθούσης δημοτικής αρχής και 1χρόνο από την προγενέστερη, οι π. Δημοτικοί Σύμβουλοι (εγγραφή 16 στο πρακτικό 4/2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξηρομέρου και με ποσό 47.029,41 ευρώ), οι π. Αντιδήμαρχοι και π. Πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου (εγγραφή 17 και ποσό 34.031,00 ευρώ) έχουν μείνει για μια πενταετία απλήρωτοι!!! Σημειωτέον ότι τα έξοδα παράστασης των Συμβούλων είναι υποχρεωτικές δαπάνες και άμεσα καταβλητέες σύμφωνα με τον Νόμο [3463/2006 Δ.Κ.Κ αρθ. 136]. Το φαινόμενο της μη πληρωμής των εξόδων παράστασης στους Δημοτικούς Συμβούλους - Αντιδημάρχους - Πρόεδρους Δημοτικών Συμβουλίων κ.λ.π., είναι φαινόμενο που απαντάει Πανελλαδικά μόνο για την Αλυζία, γιατί έτσι προφανώς ήθελε η απελθούσα δημοτική αρχή... Χώρια που είναι και παράβαση καθήκοντος του απερχόμενου Δημάρχου. Δεν είδα να ενδιαφέρονται (οι συνδημότες μας) για την μη καταβολή του πριμ παραγωγικότητας των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δήμου Αλυζίας (εγγραφή 71 και πόσο 60.196,00 ευρώ), ποσό που είναι επιδικασμένο και με αποφάσεις δικαστηρίων. Το ποσό αυτό είναι περίπου γύρω στα 5.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο και το ποσό κυμαίνεται ανάλογα το βαθμό και το κλιμάκιο των υπαλλήλων και αφορούν χρήματα από διαφορές αυξήσεων στο μισθό και την αποδοτικότητά τους πάνω από 15 έτη που εργάζονταν. Το επίδομα αυτό ήταν Πανελλαδικής κλίμακας και το έχουν πάρει ΟΛΟΙ οι ανά την Ελλάδα Δημοτικοί υπάλληλοι, πλην, αυτών, της Αλυζίας !!! Και εδώ υπάρχει παράβαση καθήκοντος του τ. Δημάρχου.
Δεν είδα να ενδιαφέρονται (οι συνδημότες μας) για το χρέος των 873,00 ευρώ που αφορούσε τις προσκλήσεις για την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιωάννη Καραβία, Στρατηγού απ’ την Παναγούλα! (εγγραφή 123). Ντροπή και αίσχος! Θα τρίζουν τα κόκαλα του μπάρμπα Γιάννη Καραβία που χρωστάει ο τ. Δήμος Αλυζίας (δηλ. η ιδιαιτέρα του πατρίδα) εδώ και 2 χρόνια, τις προσκλήσεις για την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων προτομής Στρατηγού Ιωάννη Καραβία, αναφέρει η υπ΄ αριθ. 123 εγγραφή στο προαναφερθέν έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής. Μα και έρανο να κάνανε 10 άτομα, το ποσό αυτό των 873 ευρώ, θα το είχαν υπερκαλύψει και όχι να φαίνεται σήμερα μετά από 2 χρόνια ως οφειλόμενο ποσό;

Αρχοντοχώρι. Υψόμετρο 450μ, κάτοικοι 1029, 18 χιλ. από το Μύτικα και 22 χιλ. από τον Αστακό την έδρα του Δήμου Ξηρομέρου.
Εν κατακλείδι δεν είδα (απ΄τους συνδημότες μας) να τους καίγεται καρφί για το υπερβολικό χρέος του τ. Δήμου Αλυζίας προς τον νεοσύστατο Δήμο Ξηρομέρου που όπως φαίνεται κληρονόμησε μέγα βάρος και όσο και καλές προθέσεις να έχει η σημερινή δημοτική αρχή (και για μένα έχει), είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να εξαλείψει αυτό το χρέος… Απλά θα το κληρονομήσουν οι επόμενοι… κ.ο.κ. Εσείς τι λέτε; Δεν έπρεπε να υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να αποδίδουν τα δέοντα στους παρατυπώντας; Φαίνεται ότι θα αγνοούν κάποιοι ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης (Περιφερειάρχης Μακεδονίας) έχασε το αξίωμα του Περιφερειάρχη, επειδή και αυτός έκανε έργα και προμήθειες με απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημέτερους εργολάβους... Και βρέθηκε κάποιος (η Αντιπολίτευση) και το κατήγγειλε στους αρμοδίους για «τα έργα και τις ημέρες του» και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, τηρώντας το Νόμο, έβγαλαν και την απόφαση για τον κ. Ψωμιάδη, δηλαδή της έκπτωσης του αξιώματος του Περιφερειάρχη, γνωστή ανά την Ελλάδα από τα Μ.Μ.Ε. η ρηθείσα απόφαση. Εκεί τηρούνται οι νόμοι, σε μας όχι;
Στην Αλυζία φαίνεται ότι απλά επιβραβεύονταν από το λαό, όσοι παρατυπούσαν... καθότι και ο λαός – τουλάχιστον η πλειοψηφία - ήταν ηθελημένα ή άθελά του ή από άγνοια του, μέρος του συστήματος… Ενός συστήματος που έφερε δυστυχώς τα προαναφερθέντα αποτελέσματα του χρέους των 541.612,48 ευρώ για τον τ. Δήμο Αλυζίας και το ολικό ποσό των 1.237.105,32 ευρώ για το σημερινό Δήμο Ξηρομέρου, που ως γνωστόν ο Δήμος αυτός (ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ) προήλθε με την ένωση των τ. Δήμων Αστακού, Αλυζίας & Φυτειών (Ν.3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης»). 
Και φυσικά εκ του αποτελέσματος τεκμαίρεται ότι ο λαός είτε σε τοπικό αλλά είτε και σε εθνικό επίπεδο δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του! 
Και τα λέω αυτά, γιατί, 8 χρόνια ως Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας (2003-2010), ποτέ δεν ψήφισα μικροποσά για απευθείας αναθέσεις, όπως το αυτό έπραξαν και άλλοι 2-3 Δημοτικοί Σύμβουλοι στο σύνολο των 15 Συμβούλων του τ. Δήμου Αλυζίας και τέλος, ότι ως ενεργός Έλλην πολίτης, πιστεύω ακράδαντα, ότι ο λαός δεν είναι ποτέ μα ποτέ άμοιρος των ευθυνών του. 

Σχόλια