Κωνωπίνα Μεγάλη επέτειος, στην βαριά σκιά του αδυσώπητου πεπρωμένου...!







Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα, οι επετειακές εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια από την  ίδρυση του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου.
Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν στη σκιά ενός θλιβερού κοινωνικού γεγονότος, που συγκλόνισε την Κωνωπίνα αλλά και τα γύρω χωριά. Η είδηση του  άδικου  και ξαφνικού χαμού ενός 17χρονου κοριτσιού από  την Κωνωπίνα, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, κυριολεκτικά έφερε απέραντη θλίψη στην μικρή κοινωνία και πόνο αβάστακτο στους συγγενείς της.
Ο  Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος της οικογένειας αλλά και του χωριού, ακύρωσε το εορταστικό κομμάτι των εκδηλώσεων,  δηλ. το δρώμενο της αναπαράστασης της δολοφονίας του Κώστα  Λεπενιώτη  και  την μουσική βραδιά που θα ακολουθούσε, και  πραγματοποίησε μόνο την επετειακή εκδήλωση και το δρώμενο του παραδοσιακού ψησίματος στη σούβλα  Ξηρομερίτικων μοσχαριών.
Σε μία καταπληκτική πλατεία, την ωραιότερη πλατεία του Ξηρομέρου, οι διοργανωτές  με πολύ κόπο και μεράκι είχαν τοποθετήσει  εικονογραφημένη  την τριαντάχρονη πορεία του Συλλόγου, με βραβεύσεις, διακρίσεις  σε ιστορικές παραστάσεις πουν αναδείκνυαν την λαμπρή πορεία ενός μεγάλου Συλλόγου.
Ο Κωνωπινιώτης λαογράφος – ερευνητής κ. Νίκος Ράππος, σε περίοπτη θέση εξέθεσε μικρό δείγμα της μουσειακής του συλλογής με παλαιούς δίσκους βινυλίου, από  αυθεντικά δημοτικά τραγούδια γραμμένα για το γραμμόφωνο καθώς και τα πρώτα ημερολόγια που εξέδωσε ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών εν έτη 1984 και εντεύθεν.
Σε παρακείμενο χώρο  οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, ένα δρώμενο που απέσπασε το ενδιαφέρον του συνόλου των επισκεπτών, μιας και για πρώτη φορά, έγινε δημόσια αναπαράσταση παραδοσιακού ψήσιματος δύο μοσχαριών στη σούβλα.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης και Γραμματέας του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Χολής, στην εισαγωγική του ομιλία, στάθηκε ιδιαίτερα στο θλιβερό συμβάν, και στη συνέχεια  προχώρησε στο επετειακό σκέλος της εκδήλωσης, αναφερόμενος με σεβασμό  στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, που  δημιούργησαν αυτόν τον μεγάλο Σύλλογο, προτρέποντας τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των οκτώ ιδρυτικών μελών, αλλά και της αδικοχαμένης μικρής 17χρονης, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.
Ακολούθησε, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλη Σκούρτα η βράβευση των ιδρυτικών μελών.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο  Πρόεδρος του χωριού κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, η Βουλευτής του Νομού μας κα Νίκη Φούντα, ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Νίκος Μωραϊτης και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης  Σκούρτας άνοιξε τον κύκλο των ομιλητών.
Ακολούθησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επί σειρά ετών (1999-2010) Προϊστάμενος Γραμματείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωην Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης  Κοντός,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγογων Ξηρομέρου κ. Τάκης Στεργίου, ο Συγγραφέας και πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Νίκος Μήτσης, ο Ξηρομερίτης ποιητής από την Μπαμπίνη κ. Άρης Μπιτσώρης, ο οποίος απήγγειλε και τρία ποιήματα, επίκαιρα όσο ποτέ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και συγγραφέας κ. Βαγγέλης Κουτιβής και  τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης κ. Μπάμπης  Τσελεπής.
Όλοι οι ομιλητές, εξέφρασαν την βαθιά τους λύπη για το τραγικό συμβάν και ο καθένας  ξεχωριστά αναφέρθηκε με τον δικό του τρόπο, στη διαδρομή του Συλλόγου Κωνωπινιωτων και στην τριαντάχρονη παρουσία του,  μέσα στο Πολιτιστικό κίνημα.
Από τον Σύλλογο Κωνωπινιωτών επεδόθη, πιστό αντίγραφο Νομίσματος της Αρχαίας Μεδεώνος που βρίσκεται στην Συλλογή του κ. Νίκου Ράππου, ως  αναμνηστικό συμμετοχής στους ομιλητές και επίσημους προσκεκλημένους.
Ο Σύλλογος τραπέζωσε φιλόξενα όλους τους παρευρισκομένους, προσφέροντας μεζεκλίκι μοσχαρίσιο ψημένο στη σούβλα, νοστιμότατες ψητές προβατίνες, πίτες και παραδοσιακά Ξηρομερίτικα εδέσματα του τόπου μας, που είχε ετοιμάσει το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών.
Ήταν μία  όμορφη εκδήλωση πολιτισμού με πολυπληθές κοινό, που διέκρινε κανείς την ποιότητα, αντάξια της επετειακής ημέρας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :
Ο Αιδεσιμότατος πατήρ Δημήτριος  Χαμαλέτσος, οι Βουλευτές του Νομού μας κ. Νίκος Μωραϊτης  και η κα Νίκη  Φούντα, Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος Σολδάτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου κ. Τάκης  Στεργίου, ο  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωην Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης  Κοντός, ο Πρόεδρο της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, κ. Μπάμπης Τσελεπής,  ο συγγραφέας και πρωην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Νίκος Μήτσης,  ο Ξηρομερίτης ποιητής από την Μπαμπίνη κ. Άρης Μπιτσώρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας και συγγραφέας κ. Βαγγέλης  Κουτιβής, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας  κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Τζαβαλάς, η Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κα  Μαργαρίτη  Βάσω, ο Πολιτευτής του Νομού μας κ. Βασίλης Φωτάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,  του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας  κ.κ Πάνος  Σαλοδημήτρης, Θεόδωρος Στούπας, Νικόλαος Τσάκαλης, Δημήτριος Βίτσας, η Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου κα Αγγελική Ρούση-Τζιμάνη, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κα Σερεπίσιου Χρυσούλα, ο Συγγραφέας κ. Διονύσιος Μπερερής, ο Συγγραφέας και πρωην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ  κ. Μπάμπης  Κουβέλης, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δ/ντής της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου  Αστυνομικός Υποδ/ντής κ. Φώτης Τζιμάνης, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας κ. Δημήτρης Κόκκιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Γραμματέας της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης  κ. Χρήστος Γαζέτας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας   κα. Αφροδίτη  Μπουμπούλη, ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Μεδεώνος κ. Κώστας Μαυρομμάτης μαζί με όλο το Δ.Σ., ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κατούνας κ. Βαγγέλης Κουδούνας, από τον Σύλλογο Δρυμιωτών Αθήνας ο κ. Πάναγιώτης Καλός, ο κ. Κοντογιάννης Ιωάννης εκπροσωπώντας τον Σύλλογο της Ιστορικής Μάχης της Κορομηλιάς.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής του Νομού μας κ. Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί,  λόγω  υποχρεώσεών του και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος δεν μπόρεσε να  παρευρεθεί για κοινωνικούς λόγους.
Ήταν μία μεγάλη εκδήλωση  αντάξια ενός μεγάλου Συλλόγου, στη  βαριά σκιά του αδυσώπητου πεπρωμένου...!

Σχόλια