Στη Βουλή των Ελλήνων τα αλιευτικά «εγκλήματα» στον Αμβρακικό


Στη Βουλή των Ελλήνων τα αλιευτικά «εγκλήματα» στον Αμβρακικό
Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, το οποίο έφτασε να συζητείται και στη Βουλή των Ελλήνων.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Ευάγγελο Λιβιεράτο (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), Κώστα Μουσουρούλη (Υπουργός Ναυτιλίας) και Θανάση Τσαυτάρη (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), όπου ζητούν απαντήσεις για το παραπάνω θέμα.
Οι τέσσερις βουλευτές της ΔΗ.ΜΑΡ ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο, ενώ η αλιεία μέσω τρατών και άλλων συρόμενων μέσων, απαγορεύεται στον Αμβρακικό με Προεδρικό Διάταγμα (υπάρχει προστασία από μια σειρά διεθνών συνθηκών), δεν εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης και οι βαρύτατες ποινές που προβλέπει ο νόμος στους παραβάτες. Ζητούν παράλληλα να ενημερωθούν για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την αποκατάσταση της καταστροφής του οικοσυστήματος στην περιοχή του Αμβρακικού, καθώς και για την ερήμωση του βυθού, που έχει φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες μικροαλιείς.
Η απάντηση ήρθε από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο τονίζει ότι στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, η αρμόδια Λιμενική Αρχή Πρέβεζας διενεργεί περιπολίες με τα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να εξακριβώσει την τήρηση των εθνικών και των κοινοτικών αλιευτικών διατάξεων και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
Το Υπουργείο στο έγγραφό του μάλιστα αναφέρει πως έχουν διενεργηθεί από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, 350 αλιευτικές επιθεωρήσεις και έχουν βεβαιωθεί 30 παραβάσεις διατάξεων (δεν είναι και λίγες) της ισχύσουσα αλιευτικής νομοθεσίας.
Αυτό πάντως που δεν ξεκαθαρίζει το Υπουργείο είναι ποια επιχειρησιακά μέσα διαθέτει η Λιμενική Αρχή Πρέβεζας; Το θέμα είναι πάντως σοβαρότατο, καθώς τα αλιευτικά «εγκλήματα» επιφέρουν σημαντικές ζημιές στο οικοσύστημα του Αμβρακικού, αλλά και στην «μικρή» οικονομία των αλιέων της περιοχής μας.

Σχόλια