Δημήτρης Στεργίου: Αγανάκτηση, θλίψη και ανησυχία για το πλιάτσικο πολιτισμού στην Παλαιομάνινα



Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Στεργίου, ιδρυτής της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και δύο μουσείων στο χωριό του, του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Κέντρου και του Αγροτικού Τεχνολογικού Μουσείου, έκανε την ακόλουθη οργισμένη δήλωση:
«Το πλιάτσικο στο Λαογραφικό – Πολιτιστικό Κέντρο της Παλαιομάνινας, με την αρπαγή παραδοσιακών καζανιών, προκαλεί αγανάκτηση, θλίψη και ανησυχία.
Αγανάκτηση, διότι η χώρα μας έχει καταντήσει ένα ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο στη διάθεση παντός είδους κακοποιών, κλεπτών και πλιατσικολόγων. Μετά την ιδιωτική περιουσία και το βιός των συμπατριωτών μου στην Αιτωλοακαρνανία, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τις κοινωνικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, ήρθε η σειρά και των μουσείων, της ιεράς αυτής κιβωτού πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης. Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι, όσο η πολιτιστική κληρονομιά από ασφάλεια κρατιέται επί αιώνες  στα σπλάχνα της γης,  βρίσκουν τρόπο οι τυμβωρύχοι να τη βεβηλώνουν, και όσο, ύστερα από προσπάθειες και ανασκαφές, έρχεται στο φως, παίρνουν σειρά οι πλιατσικολόγοι!
Θλίψη, διότι ύστερα από τιτάνιες προσπάθειες μιας ομάδας στελεχών συγχωριανών μου στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και με την αμέριστη συμπαράσταση φίλων – χορηγών διασώθηκε, αναδείχθηκε και αξιοποιήθηκε, με μεγάλο κόστος, με μεγάλο κόπο και με μεγάλες θυσίες,  μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του χωριού μου, την οποία βεβήλωσαν πλιατσικολόγοι.
Ανησυχία, διότι και στην περίπτωση αυτή του κακού της σκάλας το σκαλί δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς δεν είναι πρώτη φορά που το Λαογραφικό – Πολιτιστικό Κέντρο της Παλαιομάνινας υπήρξε θύμα «φανατικών» θιασιωτών της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, οι οποίοι, με πρόσχημα την επίσκεψη, αφαιρουσαν ανεκτίμητα αντικείμενα από την έκθεση!
Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή άξια διοίκηση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του χωριού μας και ότι, σε συνεργασία με την ικανότατη διοίκηση της Αστυνομίας Αιτωλοακαρνανίας, θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πλιατσικολόγοι.
Διότι στην περίπτωση αυτή δεν έχει σημασία η κλοπή ενός  χάλκινου αντικειμένου όσο η ανεκτίμητη αξία που αντιπροσωπεύει ως παραδοσιακό υλικό που χρησιμοποιείτο επί αιώνες για  ένα εντυπωσιακό εθνικό έθιμο»

Σχόλια