Λυκειακές Τάξεις Φυτειών: Με δέσμευση του Υφυπουργού αναστέλλεται η κατάργηση τους για το σχολικό έτος 2013-2014

Γράφει ο: Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης

      Οι Λυκειακές Τάξεις Φυτειών αναμφίβολα και όπως άλλωστε έχει τονιστεί αρκετές φορές, αποτελούν τον σημαντικότερο «πνεύμονα» ευημερίας για την τοπική μας κοινωνία. Είναι ένας πραγματικός πλούτος και τυχόν οριστική κατάργηση τους θα σημαίνει τον απόλυτο μαρασμό για την περιοχή μας.
       Πριν από τρεις μήνες και μετά την ολοκλήρωση τωνΛαϊκών Συνελεύσεων στις Φυτείες δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική εξέλιξη πάνω στο θέμα αυτό.
      Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή και έτσι έπρεπε να«δράσουμε», εφόσον μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή δεν υπήρχε κάποια θετική εξέλιξη. Έτσι λοιπόν, από τις αρχές Μαρτίου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ εμού και του Ανδρέα Μακρυπίδη, με σκοπό να επιτευχθεί η εκ νέου αναστολή κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων.
     Αρχικά, έγινε παρέμβαση από τον Ανδρέα Μακρυπίδη στον ΠεριφερειάρχηΔυτικής Ελλάδος και στη συνέχεια με έγγραφο στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιωτόπουλο Γιώργογνωστοποιούσε το αίτημα για αναστολή της απόφασης............     Αντίστοιχα, με έγγραφο της η Περιφέρεια στον Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό Θεόδωρο Παπαθεοδώρου γνωστοποιούσε τις θέσεις της για την εκ νέου αναστολή της απόφασης για την κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων Φυτειών για το σχολικό έτος 2013-2014. 
      Συγκεκριμένα, το έγγραφο της Περιφέρειας αφορούσε μεταξύ άλλων και  ένα σχολείο στην Ηλεία, δύο στην Αχαΐα και δυο στην Αιτωλοακαρνανία.
      Στο πλαίσιο της πρότασης μας, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές του Ανδρέα Μακρυπίδη με τον αρμόδιο Υφυπουργό Θεόδωρο Παπαθεοδώρουκατά την διάρκεια των οποίων αναπτύχτηκαν διεξοδικά οι προτάσεις για αναστολή της απόφασης με στόχο να γίνει αποδεκτή η θέση της Περιφέρειας. Τονίζεται ότι στις επαφές αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρόσθετα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα παραμονής των Λυκειακών Τάξεων.
         Κατά την διάρκεια των ημερών του Πάσχα και σε πρώτη φάση, υπήρξε η δέσμευση ότι θα εξεταστεί σοβαρά το αίτημα μας και πώς ο ίδιος ο Υφυπουργός θα ασχοληθεί προσωπικά. Το ζήτημα του σχολείου μας «κυλούσε» προς θετική κατεύθυνση και μάλιστα ο Υφυπουργός υιοθέτησε και συμφώνησε σε πολλά από τα επιχειρήματα μας.
       Σε πρόσφατη επαφή, δηλαδή αρχές Ιουνίου, του Ανδρέα Μακρυπίδη με τον Υφυπουργό, υπήρξε η δέσμευση ότι τελικά θα αποδεχθεί και θα κάνει δεκτό το αίτημα μας για αναστολή της κατάργησης του σχολείου μας. 
      Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί υπουργική απόφαση περί κατάργησης σχολικών μονάδων και στην οποία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ οι Λυκειακές Τάξεις Φυτειών.
     Κατά συνέπεια, αναστέλλεται η κατάργηση για το σχολικό έτος 2013-2014.

       Το πρώτο βήμα έγινε, τόσο ο Ανδρέας Μακρυπίδης όσο και εγώ από την πλευρά μου, εργαστήκαμε με συνέπεια, μεθοδικότητα, σοβαρότητα και σεβασμό προς τα παιδιά και τους γονείς τους, ώστε να κρατηθεί «όρθιο» το σχολείο μας. Να κρατηθεί ζωντανός αυτός ο «φάρος» ελπίδας για την τοπική μας κοινωνία.

       Σίγουρα είναι μια θετική και συνάμα σπουδαία εξέλιξη και από εδώ και στο εξής οφείλουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε το σχολείο μας ώστε να ενισχυθεί και η Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη όλα όσα δεσμεύτηκε στις Λαϊκές Συνελεύσεις και να ενισχύσει το σχολείο με μαθητές από τα γύρω χωριά του Δήμου Ξηρομέρου. 


Σχόλια