Μπλόκο» από Μωραΐτη-Ξηροτύρη για το ν/σ των υπερχρεωμένων

po-thanos1
Οπισθοχώρησε τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης από την κατεπείγουσα κοινοβουλευτική διαδικασία που πρότεινε για το νομοσχέδιο που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου των κομμάτων – πλην ΝΔ -
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε πως «Δεν βρήκα να είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Δεν θα δεχθούμε την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κυβέρνηση επιλέγει αυτό τον δρόμο του κατεπείγοντος γιατί στα χέρια της έχει ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης και εμείς δεν συμφωνούμε».
Η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) τόνισε πως το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες ενώ κατά του κατεπείγοντος ήταν και οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
Υπό αυτά τα δεδομένα το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει κανονική διαδικασία ως προς τον αριθμό των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής και θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα.
Νωρίτερα, το σύνολο σχεδόν των κομμάτων άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξηγώντας ότι «δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να συζητείται με διαδικασίες εξπρές». Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς επιχείρησε να εξηγήσει κατά την αρχική του τοποθέτηση ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο και μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το επόμενο γιουρογκρουπ στις 11.6.2013 προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του δανείου».
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό είπε: «θα έπρεπε να ντρέπεστε που είστε εδώ. Είναι ντροπή να λέτε ότι η τρόικα μας επιβάλλει το κατεπείγον. Τι είμαστε; Δοσομανείς; Τοξικομανείς και υπάλληλοι της τρόικας; Κάνετε παράσταση και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τις γλάστρες. Έχετε διαλύσει τα πάντα » με αποτέλεσμα ο κ. Σκορδάς να του απαντήσει «Μαθήματα δημοκρατίας από θιασώτες του ολοκληρωτισμού δεν δεχόμαστε».

Σχόλια