Έρχονται μπουλντόζες στον παραθεριστικό «οικισμό» στη Βελά Aστακού

epi-authereta-astakos1
Τι γίνεται με  τα αυθαίρετα παραπήγματα στη θέση Βελά . 75 τέτοια κατέγραψε το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, που συντάσσει πρωτόκολλα κατεδάφισης. Αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις οι υπεύθυνοι του δήμου Ξηρομέρου
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες του Αστακού και ειδικότερα της παραλιακής ζώνης από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα. Η κατάσταση με τα παραπήγματα και τα μονίμως εγκατεστημένα καταλύματα στις όμορφες παραλίες της περιοχής, είναι κάτι που κατά καιρούς έχει καταγγελθεί από αγανακτισμένους Ξηρομερίτες και όχι μόνο. Τα τροχόσπιτα και οι σκηνές είναι βεβαίως το λιγότερο. Οι τσιγκοκατασκευές και οι αυθαίρετες καλύβες είναι παντού διάσπαρτες, με τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να οριοθετούν μάλιστα την περιοχή που έχουν εγκαταστήσει το κατάλυμά τους και η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς… Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι μόνιμες κατασκευές τις οποίες έχουν δημιουργήσει  ορισμένοι που τσιμεντάρουν «αυλές», σκαλοπάτια στην παραλία κλπ.
Φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχει στη Βελά της τοπικής κοινότητας Βασιλόπουλου του Δήμου Ξηρομέρου. Στο «Γ» παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας με τον αντιδήμαρχο Ξηρομέρου κ.Μαγγίνα,  που έχει την αρμοδιότητα της Δ.Ε. Αστακού, ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήσεις  σχετικά με το ζήτημα.
epi-authereta-astakos2
Το φαινόμενο πάντως, σύμφωνα και με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών, φαίνεται πως αφορά πολλά σημεία της παραλιακής ζώνης Αστακού-Μύτικα.
Η υπόθεση αυτή των αυθαιρέτων και των καταπατήσεων δημόσιων εκτάσεων έχει πάει και στο ΣτΕ , αφού έχει προηγηθεί μια ολόκληρη δικαστική διαμάχη ετών και η απόφαση που βγήκε μιλά ξεκάθαρα για δασική έκταση, η οποία μάλιστα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση απαγορεύεται ρητά. Οι κατασκευές αυτές θεωρούνται καταπάτηση δασικής έκτασης και της υπόθεσης έχει επιληφθεί το Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Το Δασαρχείο έχει ήδη καταμετρήσει τα αυθαίρετα της θέσης Βελά, τα οποία ανέρχονται σε 75!  Οι κατασκευές όμως κατά μήκος της συγκεκριμένης παραλιακής ζώνης, υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 200.
«Προχωρά με τη διαδικασία σύνταξης πρωτοκόλλου κατεδάφισης και είναι κάτι που έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει. Τα αυθαίρετα έχουν καταμετρηθεί και τώρα προχωράμε στην πλήρη περιγραφή του καθ’ενός ξεχωριστά. Από το ύψος τους, μέχρι τους πασσάλους που τα φράζουν», επισημαίνει υπάλληλος του Δασαρχείου Αμφιλοχίας στο «Γεγονός».
Στη συνέχεια τα στοιχεία θα κατατεθούν στο Δήμο Ξηρομέρου και στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, άπ’ όπου και θα προχωρήσει η κατεδάφιση, μαζί με τις αντίστοιχες κυρώσεις σε όποιον εντοπιστεί πως του ανήκει αυθαίρετο.
Μπορεί να άργησε, αλλά η υπόθεση έχει πλέον προχωρήσει αρκετά. Η περίπτωση της Βελάς  και ίσως ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Αστακού είναι η κορυφή του παγόβουνου της αυθαιρεσίας στον Νομό και της υποκουλτούρας  που έχει αναπτυχθεί με πολλούς να θεωρούν πως μπορούν να καταχραστούν τη δημόσια γη κατά πως τους συμφέρει

Σχόλια