Δεν ματάγινε ποτέ στο Ξηρόμερο, τέτοια γιορτή, τέτοιο παλιακό πανηγύρι στο γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής !




  
Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής  Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έξω από το Χωριό και μέσα στη «καρδιά» ενός σπάνιου φυσικού  δάσους.
Σ’ όλο το  Ξηρόμερο γιορτάζεται η Χάρης της θαυματουργής Αγίας Παρασκευής, ειδικότερα όμως στην Κωνωπίνα, γιορτάζεται  με ξεχωριστό τρόπο, και αγκαλιάζεται με ιδιαίτερη λατρεία από την τοπική κοινωνία.

Οι Κωνωπινιώτες προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο, το παραδοσιακό στοιχείο αυτών των εκδηλώσεων και συμμετέχουν  μαζικά  σ΄ ένα  γιορτάσιο,  που αποτελεί όαση χαράς και πολιτισμού, μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.

Πάνω  από  οκτακόσιοι  (800)  προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν  από την  ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Θέρμο κλπ, την Πέμπτη  25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό, που τελέσθηκε υπαιθρίως και με φόντο τα Ακαρνανικά βουνά, χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου της Κωνωπίνας  Δημητρίου Χαμαλέτσου.

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε στο τρισάγιο που ακολούθησε, ύστερα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών, για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που χάθηκαν αλλά παράλληλα, τιμώντας  και τους συνδημότες μας από τους οικισμούς του Αγίου Νικολάου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια ο εκπληκτικός Λαογραφικός Σύλλογος Λεπενούς “Ο Κατσαντώνης” παρουσίασε με μοναδικό τρόπο τη  δολοφονία του οπλαρχηγού Κώστα Λεπενιώτη, ένα σπάνιο δρώμενο που σαγήνεψε το πλήθος.


Σε παρακείμενο χώρο της εκδήλωσης, ψήνονταν στη σούβλα, όπως τα παλιά τα χρόνια, ένα Ξηρομερίτικο μοσχάρι, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου !

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε με περίσσια εγκαρδιότητα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών κ. Βασίλης  Σκούρτας και αφού τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους, ευχήθηκε σ' όλους, η Χάρης της Αγίας, να τους προστατεύει και καλή διασκέδαση.


Στη συνέχεια άρχισαν τα όργανα …με την θαυμάσια ορχήστρα του Βασίλη  Παπαδογιώργου !
 

Το χορό ξεκίνησε τ’ ασκέρι των Λεπενιωτών,  φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες, (θυμίζοντας τις ρίζες μας), χορεύοντας με λεβέντικο τρόπο τραγούδια  του τόπου μας, κλέβοντας στην κυριολεξία την  παράσταση αλλά και τα χειροκροτήματα του κόσμου.


Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, διατέθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους, που  κάθησαν στο τραπέζωμα, μεζές από μοσχάρι, εν αφθονία ψητές προβατίνες, συνοδευόμενες από παραδοσιακές πίτες, γλυκά, ψωμί και τυρί Ξηρομερίτικο, προσφορές χωριανών μας αλλά και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Κομποτή, Κατούνα, γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου

Την επομένη 26-7-2013 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκος , ο Αντιδήμαρχος κ. Θύμιος Φερεντίνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στη Νέα Εποχή» κ. Γιώργος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών ΣυλλόγωνΞηρομέρου κ. Τάκης  Στεργίου,  ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Πάνος Στούπας,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Στούπας, Τζαβαλάς Δημήτριος, Πάνος Σαλοδημήτρης, Νίκος Βαρβάτος, ο Πρόεδρος του Χωριού μας κ. Νώντας Τσαμποδήμος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας κ. Κώστας Κασσούρας,  η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου η «ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΔΕΩΝΑ» κα Μπουμπούλη Αφροδίτη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αετού κ. Ζαφείρης Γιώργος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτής κ. Λίβας Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού κ. Γιάννης Λιότσος,  ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόνιτσας κ. Παντελής Αποστολάκης
 

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων και εύχεται η χάρης της Αγίας να είναι αρωγός και προστάτης στη ζωή τους.















































Σχόλια