"Τα αρχαία και νέα παιδικά παιχνίδια στην Παλαιομάνινα"


Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου που κυκλοφορεί από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας αποκλειστικά για την ενίσχυση των εσόδων της.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Στεργίου έγραψε, τύπωσε με προσωπική δαπάνη και προσέφερε το τρίτο κατά σειρά βιβλίο στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Τα έσοδα, σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων του συλλόγου, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος ο ίδιος.
Το νέο βιβλίο της σειράς ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με τίτλο ‘’ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ ‘’ παρουσιάζει ογδόντα παιδικά παχνίδια από τα οποία αρκετά ή σχεδόν όλα, παίζουν ακόμα τα παιδιά της σημερινής εποχής στην Παλαιομάνινας. Διότι κατάφεραν, μέσω της δικής τους προσωπικότητας και των έντονων παραδοσιακών καταβολών τους, να αντιστέκονται στην εισβολή της αντιπαιδαγωγικής τεχνολογίας και την επιβολή της ξενόφερτης παιδικής αντιδημιουργικής απασχόλησης .
Το βιβλίο αυτό, στους μεγαλύτερους σε ηλικία θα θυμίσει τις καλές, ανέμελες , πολύωρες μέχρι εξαντλήσεως εποχές στις αλάνες ή στους μαχαλάδες, το κοντό και παλιότερα μπαλωμένο παντελονάκι, τα κορίτσια με τα κοτσιδάκια, τις ζαβολιές τα έντονα τσιριχτά μέσα στο καταμεσήμερο . Το παιδικό ξεφάντωμα δεν λογάριαζε καιρό. Τον χειμώνα μέσα στο κρύο και το καλοκαίρι μεσημέρι, ίδιες χαρές, ίδιες χαρακτηριστικές φωνές! Φωνές διαφωνίας για τις ομάδες των ηττημένων και φωνές πανηγυρισμών για τους νικητές .
Αξίζει να βρεί μια θέση ανάμεσα στα σχολικά βιβλία και σε κάθε βιβλιοθήκη. Με δύο λόγια απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο για όλους, μικρούς και μεγάλους. Τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να ξυπνήσει παιδικές θύμησες και στα εγγόνια για να μάθουν τα παιδικά "κατορθώματα" των παππούδων τους. 
Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στην τιμή των 5 ευρώ. Θα το βρείτε στην έδρα του συλλόγου στο Λαογραφικό Μουσείο της Παλαιομάνινας. Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κουτουβέλης 6972098451 και Δημήτρης Πούλιος 2632041515- 2632041251- 6944944082

Σχόλια