Ένα σημαντικό έργο που υπόσχεται να αλλάξει την εικόνα του Αστακού

Κατά πλειοψηφία και με πολλές επιμέρους παρατηρήσεις για την υπερβολική καθυστέρηση και την αδράνεια μηνών που επέδειξε η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου, εγκρίθηκε τελικά η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο: «Ανάπλαση του παραλιακού µετώπου του Αστακού, ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Αστακού και αισθητική αναβάθµιση, ενοποίηση και ανάδειξη των σηµαντικών σηµείων της πόλης µε την κεντρική πλατεία». 

Υπενθυμίζουμε ότι η σπουδή της Δημοτικής Αρχής να θέσει ως κατεπείγων το συγκεκριμένο θέμα, είχε και σε προηγούμενες συνεδριάσεις προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απ’ την αντιπολίτευση, η οποία αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η όλη διαδικασία είναι … τουλάχιστον προβληματική. 

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου, πάντως, η πρόταση εγκρίθηκε και μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες… και αν θα υπάρξει πρόβλημα στην πορεία. 

Επί της ουσίας, πάντως, το έργο είναι σημαντικό και αναγκαίο.Το φυσικό αντικείµενό του είναι η ανάπλαση – ανακατασκευή – διαµόρφωση του παραλιακού µετώπου της πόλης του Αστακού και των πεζοδρόµων – πεζοδροµίων – οδών που συνδέουν την παραλιακή οδό µε το κέντρο της πόλης καθώς και των κοινοχρήστων χώρων που περιλαµβάνονται σε αυτούς και δεν είναι διαµορφωµένοι και η υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου ηλεκτροδότησης στην περιοχή παρέµβασης, ώστε να µπορεί η συγκεκριµένη πόλη να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως διοικητικό, εµπορικό, συγκοινωνιακό και εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής εµβέλειάς της. 

Το έργο θα περιλαµβάνει δύο (2) υποέργα: 

Υποέργο 1: «Ανάπλαση του παραλιακού µετώπου Αστακού, ανάδειξη ιστορικού κέντρου Αστακού και αισθητική παρέµβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σηµαντικών σηµείων της πόλης µε την κεντρική πλατεία – α΄ φάση», προϋπολογισµού 1.165.000,00 € 

Αφορά την ανάπλαση – ανακατασκευή – διαµόρφωση του παραλιακού µετώπου της πόλης του Αστακού και των πεζοδρόµων – πεζοδροµίων – οδών που συνδέουν την παραλιακή οδό µε το κέντρο της πόλης καθώς και των κοινοχρήστων χώρων που περιλαµβάνονται σε αυτούς και δεν είναι διαµορφωµένοι. 

Υποέργο 2: «Υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροδότησης στο παραλιακό µέτωπο και στο ιστορικό κέντρο του Αστακού – α΄ φάση», προϋπολογισµού 135.000,00 €. 

Προβλέπεται η υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ηλεκτροδότησης στην περιοχή παρέµβασης του 1ου υποέργου. 

Με την υλοποίηση του έργου αυτού εξασφαλίζονται υψηλής ποιότητας δηµόσιοι χώροι, εκσυγχρονίζονται δίκτυα υποδοµής, και εξυπηρετείται η βιώσιµη αναβάθµιση του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος. 

Το έργο είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς συνάδει µε τον χαρακτήρα της πόλης του Αστακού ως διοικητικό, εµπορικό, συγκοινωνιακό, εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. 

Ο συνολικός προϋπολογισµός για την εκτέλεση της προγραµµατικής σύµβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.300.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής ∆υτικής Ελλάδας»
http://www.astakos-news.gr

Σχόλια