Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η επένδυση της Philip Morris στο Αγρίνιο διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας & ενθαρρύνει την τοπική οικονομία»

Ιάκωβος Καργαρώτος3
Η απόφαση της Philip Morris να μετατρέψει τις αποθήκες καπνού της εταιρείας «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο, σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου συζητιέται ακόμη από την τοπική κοινωνία του Αγρινίου. Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της «Παπαστράτος» κ. Ιάκωβος Καργαρώτος μιλώντας στο AγρίνιοCulture.gr & Myagrinio.gr αναφέρθηκε στην επένδυση της Philip Morris στο Αγρίνιο και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.
«Το Αγρίνιο είχε το πλεονέκτημα» – «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για Πλατυγιάλι»
Αρχικά θέσαμε στον κ. Καργαρώτο το ερώτημα γιατί επελέγη το Αγρινίο για αυτή την επένδυση και αν προβληματίστηκαν οι άνθρωποι της Philip Morris από το γεγονός ότι η περιοχή είναι απομονωμένη από τα συγκοινωνιακά δίκτυα όπως σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο, λιμάνι. Ο κ. Καργαρώτος εξήγησε ότι «οι αποθήκες της «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο είναι ιδιόκτητες και παρέμειναν αναξιοποίητες. Με δεδομένο ότι οι εισαγωγές καπνού θα γίνονται κυρίως από την Βουλγαρία και τη FYROM, στο Αγρίνιο υπάρχει το πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης και των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, σε σχέση με τις ανάλογες εγκαταστάσεις της εταιρείας για καπνά ανατολικού τύπου που στεγάζονται με μισθωμένες εγκαταστάσεις στο Βέλγιο. Μετά από οικονομοτεχνική μελέτη που έγινε, προέκυψε πως δεν θα πληρώνουμε ενοίκιο στο Βέλγιο και πως η εταιρεία θα έχει πλέον τις πρώτες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αυτού του τύπου στην Ευρώπη». Ο κ. Καργαρώτος επιβεβαίωσε ακόμη στο AγρίνιοCulture.gr & Myagrinio.gr πως η μεταφορά των καπνών θα γίνεται οδικώς και μέσω του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο για το ενδεχόμενο χρήσης του λιμανιού στο Πλατυγιάλι διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι για Πλατυγιάλι».
«Η επένδυση διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και ενθαρρύνει την τοπική οικονομία»
Αναφορικά με το αυτόματο ερώτημα των θέσεων εργασίας (άμεσων και έμμεσων) που προκύπτει στο άκουσμα μιας επένδυσης, ο κ. Καργαρώτος αρχικά θέλησε να διευκρινίσει ότι «η «Παπαστράτος» παρά την οικονομική κρίση δεν προχώρησε σε απολύσεις, ούτε έκανε μειώσεις μισθών στους εργαζομένους της στον Ασπρόπυργο, στο Αγρίνιο και τα υπόλοιπα γραφεία που διατηρεί». «Οι άνθρωποι της εταιρείας στο Αγρίνιο» πρόσθεσε «στην πραγματικότητα υποαπασχολούνταν, αφού οι εγκαταστάσεις παρέμεναν αναξιοποίητες. Σε πρώτη φάση λοιπόν διασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας από την επένδυση αυτή. Το έργο θα εξελίσσεται σε φάσεις και ανάλογα με τις ανάγκες -κυρίως εποχικές- θα υπάρξουν ανάλογες προσλήψεις» ανέφερε ο κ. Καργαρώτος επαναλαμβάνοντας τα όσα ανέφερε και στην τοπική τηλεόραση. Σχετικά με την επίδραση της επένδυσης στην οικονομία και το ενδεχόμενο έμμεσων θέσεων εργασίας που μπορεί να υπάρξουν σε συναφείς κλάδους ο κ. Καργαρώτος σχολίασε λέγοντας χαρακτηριστικά : «αναμένουμε μια κίνηση 2500 φορτίων από και προς το Αγρίνιο και εκτιμούμε ότι αυτό θα δώσει ενθάρρυνση και στις τοπικές μεταφορικές εταιρείες. Εξάλλου είναι πολύ σημαντικό ότι η εισαγωγή καπνών και η επανεξαγωγή τους μαζί με την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία από την Philip Morris θα αυξήσει το εξαγωγικό έργο του κλάδου». Αναφορικά με το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στο Αγρίνιο ο κ. Καργαρώτος τόνισε πως «η εταιρία εκτιμά πως θα έχει ολοκληρωθεί στο μέσο του 2014, αλλά αυτό εξαρτάται από τη ροή του φορτίου και τα συμβόλαια καπνού που θα υπάρξουν.»
«Η Philip Morris & η «Παπαστράτος» έχουν αποφασίσει να επενδύουν στην Ελλάδα»
Τέλος ζητήσαμε από τον κ. Ιάκωβο Καργαρώτο να μάθουμε αν η Philip Morris και η «Παπαστράτος» σχεδιάζουν και άλλες επενδύσεις στη χώρα. «Η Philip Morris International μέσω της «Παπαστράτος» έχει πάρει σταθερή απόφαση να επενδύει στην Ελλάδα, θεωρώντας τη χώρα, στρατηγικής σημασίας χώρα ιδίως για τα καπνά ανατολικού τύπου. Υπάρχει ένα μακροχρόνιο πλάνο για την Ελλάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκινήσαμε με τη απόφαση του Φεβρουαρίου για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία, ακολουθεί η αξιοποίηση του Αγρινίου και ευελπιστούμε ότι και μέσα στο 2014 θα έχουμε καλά νέα» ήταν η απάντησή του.
Δ.Π

Σχόλια