Μαχαιράς Ξηρόμερο: Φόβοι από τους 400 τόνους ελαστικών σε χωράφι στην Τσαπουρνιά

Ξεκινά σύντομα η απομάκρυνσή τους από την ΕΑΣ Ξηρομέρου

          Αναστάτωση εξακολουθούν να προκαλούν οι περίπου 400 τόνοι ελαστικών που είχαν εντοπιστεί δεκαετίας να φυλάσσονται σε αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου στην Τσαπουρνιά.
       Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα με καταγγελία του ο Ηλίας Βλαχομήτροςπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών, ενώ από την ΕΑΣ Ξηρομέρου έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα...........      Οι 400 τόνοι ελαστικών, άγνωστης προέλευσης, κατέφθασαν στην Αιτωλοακαρνανία με πλοίο στο οποίο αρνήθηκε η εκφόρτωση στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου, πριν περίπου 10 χρόνια. 
     Κατόπιν τούτου, ο μεταφορέας σύναψε συμφωνία αποθήκευσης με την τότε διοίκηση της ΕΑΣ, στην οποία όμως αναφέρονταν ότι θα αποθηκεύονταν ξυλεία και όχι ελαστικά. 
      Σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν, τα ελαστικά μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε χωράφι έξω από τις αποθήκες της ΕΑΣ αλλά και μέσα σ’ αυτές. Μάλιστα, όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο συγκεκριμένος μεταφορέας συνελήφθη και φυλακίστηκε, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης απαλλάχτηκε των κατηγοριών καθώς δεν προέκυψε δόλος αλλά άγνοια.
       Αυτή τη στιγμή, ο κύριος όγκος των ελαστικών, γύρω στο 80% αυτών, παραμένει τοποθετημένος σε παρακείμενο χωράφι, ενώ το υπόλοιπο 20% εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των αγροτικών αποθηκών
       Ο κ. Βλαχομήτρος, εκφράζει φόβους για την τοξικότητα την οποία μπορεί να εμπεριέχουν αυτά τα ελαστικά αλλά και για την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει στη βιοτεχνία κατεψυγμένων ψαριών που πλέον δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις των πρώην αποθηκών. 
     Μάλιστα, ο κ. Βλαχομήτρος επιμένει ότι το σχετικό διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ που πρόσφατα επιβλήθηκε, θα έπρεπε να βεβαιωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ και όχι στο σύνολο της Ένωσης που το αποτελούν αγρότες, κάτι το οποίο υπαγορεύεται και από το καταστατικό.
        Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με τον νυν πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου, Ερωτόκριτο Γαλούνη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι κανένας κίνδυνος τοξικότητας δεν εμπεριέχεται στα φυλασσόμενα ελαστικά.
      Αυτό μάλιστα έχει πιστοποιηθεί όπως μας είπε και εγγράφως από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ο ίδιος μας είπε ότι αυτά αποτελούν περισσότερο «αισθητικό πρόβλημα» παρά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για το δε πρόστιμο των 5.000 ευρώ, έχει ήδη γίνει προσφυγή και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.
        Όσον αφορά στην ουσία του θέματος, κατόπιν ενεργειών του ΕΑΣ Ξηρομέρου, έχει δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ελαστικών, επικίνδυνων ή μη, από το χώρο στον οποίο φυλάσσονται.
      Τα ελαστικά θα μεταφερθούν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κατόπιν υποδείξεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. 
      Σύμφωνα με τον κ. Γαλούνη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και η μεταφορά αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Εκτιμάται, ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δίμηνου, δίνοντας τέλος στους φόβους για πιθανή μόλυνση της περιοχής.

Κώστας Καρακώστας
εφημερίδα «Συνείδηση»Σχόλια