ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2014 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


Από ΜΥΤIKAS PRESS

         Συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2014. 
     Ήταν η δεύτερη φορά που παραβρεθήκαμε σε Δημοτικό Συμβούλιο, και θα συνοψίζαμε την εμπειρία μας στην φράση, «σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πλήττεις ποτέ», και αυτό δεν το λέμε με αρνητικό τρόπο, το αντίθετο.        Πολύ ζωντανά συμβούλια με έντονους διαλόγους, τα οποία μας θυμίζουν ότι τοΞηρομερίτικο αίμα πάντα βράζει, αρκεί βεβαίως να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια, τα οποία η αλήθεια είναι ότι χτες δεν ξεπεράστηκαν, αλλά όπως μας ενημέρωσαν κάποιες «παλιοσειρές» στα Δημοτικά Συμβούλια, σε προηγούμενα έχει γίνει της εκδιδομένης το κάγκελο με τις ατάκες του Δημάρχου, του κου Κατσιπάνου αλλά και άλλων να έχουν μείνει ιστορικές.............      Πριν ξεκινήσουμε να περιγράψουμε περιληπτικά τι διημείφθη στο χθεσινό Δ.Σ., να ζητήσουμε προκαταβολικά συγνώμη από κάποιους δημοτικούς συμβούλους γιατί θα πούμε με λίγα λόγια τι ειπώθηκε και σίγουρα δεν θα αποδώσουμε εν όλο όλα όσα είπαν και σίγουρα θα ξεχάσουμε και κάτι αλλά πιθανόν και κάποιους.

           Το Δ.Σ. ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Στέλιο Παπαναστάση να ανακοινώνει την παραίτηση του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη και την αντικατάσταση του από τον κ. Ηλία Κακούρη τον οποίο καλωσόρισε το σύνολο του Δ.Σ. Από τους 27 δημοτικούς συμβούλους απουσίαζαν ο κ. Σπύρος Καϋμενάκης, ο κ. Φώτης Λιβάνης και κ. Παναγιώτης Γαζέτας.
        Στην αρχή της συνεδρίασης συζητήθηκαν δύο θέματα και κατόπιν η συνεδρίαση διακόπηκε για μισή ώρα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου.
      Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση τον λόγο έλαβε η κα Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά, η οποία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση, οποία θα έπρεπε από τα τέλη του 2013 να έχει εκπληρωθεί, λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος μέχρι και τον Μάρτιο
      Ανέφερε ότι έγινε ότι ήταν δυνατόν καλύτερο με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και τους Προέδρους των χωριών όπως είχε αποφασιστεί στο προηγούμενο Δ.Σ. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει θα προχωρήσει σε αναμόρφωση και των δύο για να καταστούν από τυπικά και ουσιαστικά.

     Κατόπιν το λόγο έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Λύτρας, ο οποίος έκανε μία γενική τοποθέτηση και όχι τοποθέτηση επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Έκανε ένα απολογισμό της θητείας του Δ.Σ. και αναγνώρισε να προβλήματα που αντικειμενικά υπήρχαν λόγω εφαρμογής για πρώτη φορά του Καλλικράτη, αλλά και τις δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας
     Με τάση αυτοκριτικής αναφέρθηκε ότι όλοι φέρουμε ευθύνη που τα πράγματα μέσα σε αυτή την θητεία της δημοτικής αρχής δεν πήγαν καλά. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τα οποία χαρακτήρισε μοναδικά, αλλά που δυστυχώς με δική μας ευθύνη δεν καθόμαστε να σχεδιάσουμε σοβαρά την αξιοποίηση τους, αλλά ασχολούμαστε με δεύτερα και τρίτα πράγματα, γελώντας ενώ θα έπρεπε να κλαίμε, εξυπηρετήσεις, μικρορουσφετάκια, βάλε με σε μία δουλειά να παίρνω 400 ευρώ κ.α., ενώ θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τον προνομιούχο τόπο μας και να ζούμε αξιοπρεπώς, με περηφάνια όντως αφεντικά στον τόπο μας. Περιέγραψε μία άρρωστη κατάσταση όπου το ποιος θα διοικήσει τον τόπο εξαρτάται από τα πόσα ποτά θα κεράσει στο καφενείο στις εκλογές.

      Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Γεράσιμος Βότσης της ελλάσων αντιπολίτευσης. Ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του γιατί καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα αναφερόμενος σε συγκεκριμένα κομμάτια του τεχνικού προγράμματος.Παράδειγμα ανέφερε ότι στις προμήθειες απουσιάζει η διαγωνιστική διαδικασία και μίλησε για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Κατόπιν αναφέρθηκε και στην σκληρή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται και μέσω των Δήμων, πετσοκόβοντας τον απλό λαό που περνά δύσκολα προσπαθώντας να επιβιώσει.

     Ο κ. Κώστας Λαϊνάς αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο τεχνικό πρόγραμμα καιεξήγησε για ποιο λόγο δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα που απορρίψαμε πριν λίγες ημέρες ανάφερε. Μίλησε για προχειρότητα στο σχεδιασμό του, για παραπλάνηση όταν έργα που δεν συμπεριλαμβάνονται, η δημοτική αρχή λέει πως με την αναμόρφωση θα μπουν αργότερα (πχ αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Παπαδάτου).

       Ο κ. Παναγιώτης Τζαχρήστας στο ίδιο μήκος κύματος με το κύριο Λαϊνά, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα με τις δεσμεύσεις που ισχύουν δεν γίνεται καν να διορθωθεί. Κατηγόρησε την δημοτική αρχή για προχειρότητα και για μία από τα ίδια όπως όλα τα τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων ετών.

       Ο κ. Παντελής Ψηλός ξεκίνησε κάνοντας δριμεία κριτική για το έργο της αστικής ανάπλασης του Αστακού που δεν εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ.Θύμισε ότι είχε καταψηφίσει καταρχήν το συγκεκριμένο, όχι γιατί δεν ήθελε να γίνει το έργο, αλλά γιατί έβλεπε ότι με τον πρόχειρο τρόπο το οποίο αυτό πήγαινε να γίνει, θα συνέβαινε αυτό που τελικά συνέβη και ευχήθηκε μακάρι τότε αυτός να έλεγε ανοησίες και να έβγαινε λάθος και το έργο να γινόταν. Για το τεχνικό πρόγραμμα και αυτός κατηγόρησε την δημοτική αρχή για μία από τα ίδια, πρόχειρο, παραπλανητικό, χωρίς καμμία αναπτυξιακή προοπτική.

      Ο κ. Τάσος Κατσιπάνος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρωτάμε και δεν μας λέτε. Είπαμε στο προηγούμενο Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα να το ξαναδούμε, να το φτιάξουμε αλλιώς, αλλά εμένα δεν ήρθε να με ρωτήσει κανείς. Πως εγώ τώρα να το ψηφίσω; Κατόπιν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα.
    Μίλησε για τον βομβαρδισμένο δρόμο προς Παλαιομάνινα, κατόπιν ανέφερε για ένα έργο δίπλα στην γλίστρα του Αστακού που σηκώθηκε ένα τοιχίο με ένα παλούκι στην μέση, ποιος το έκανε αυτό κύριε Μαγγίνα; Ρωτάμε και δεν μας απαντάτε. 
    Πενήντα εννιά παράνομες συνδέσεις νερού μας είπατε σε προηγούμενο Δ.Σ. Σας ρωτάμε τι γίνεται με αυτές, δεν μας απαντάτε. Σε αυτό το Δήμο κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν απαντά ανάφερε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο. Όπως είχε πει και παλαιότερα ο Δήμαρχος μας, έχουμε ένα Δήμο μπουρ……ο!!!

      Ο κ. Σπύρος Λύτρας λαμβάνοντας το λόγο αναγνώρισε τις δυσκολίες που είχε η για πρώτη φορά εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά εμείς στις περισσότερες των περιπτώσεων αρνηθήκαμε και να τον εφαρμόσαμε. Θύμισε ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος για το τεχνικό πρόγραμμα έχουμε μία από τα ίδια.Διατύπωσε ξανά την πάγια θέση του ότι το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να συντάσσεται σε συνεργασία με τους Προέδρους των χωριών, και τηρώντας την αναλογικότητα όπως αυτή προβλέπεται από τον Καλλικράτη, οι ίδιοι οι Πρόεδροι να παίρνουν χρήματα και να συντάσσουν προϋπολογισμούς για το χωριό τους και να τα διαχειρίζονται.
     Κατόπιν αναφέρθηκε στα οφειλόμενα προς τον Δήμο τα οποία προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ συγκρίνοντας τα με την φετινή κρατική χρηματοδότηση του Δήμου που είναι 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα χρέη είναι πολύ παλιά, ξεκινούν από δεκαπενταετίας και εκ του νόμου κάθε οφειλή πέραν της πενταετίας είναι επισφαλής.
     Ύστερα αναφέρθηκε ότι για να μην έχει πρόβλημα νομιμότητας η νυν δημοτική αρχή από την επόμενη δημοτική αρχή που θα αναλάβει, θα πρέπει η τωρινή δημοτική αρχή να πράξει αυτό που προβλέπεται από τον νόμο, δηλαδή να καλέσει την τριμελή επιτροπή ελέγχου να ελέγξει γιατί δεν έχουν εισπραχθεί τα ποσά που προβλέπονται, ποιος ευθύνεται γι αυτό, πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος προς τον Δήμο. Αν το είχαμε κάνει αυτό από την αρχή, τώρα το θέμα θα είχε λυθεί και μαζί και το θέμα του ελλείματος των τελών της Αλυζίας και δεν θα μπλέκαμε με ΣΔΟΕ, ΕΔΕ και τα λοιπά. Ο νόμος έχει σαφή πρόβλεψη για αυτήν την περίπτωση και εμείς καθυστερήσαμε πράττοντας άλλα. Κατόπιν ανέφερε ότι θέλει να ακούσει και την γνώμη των Προέδρων για το τεχνικό πρόγραμμα για να διαμορφώσει την στάση του. Στην δευτερολογία του ο κ. Σπύρος Λύτρας δήλωσε ότι θα διευκολύνει την δημοτική αρχή με το να μην καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα και θα δηλώσει απλά απών όπως και έπραξε.

       Ο κ. Σπύρος Λυμπεράτος ξεκίνησε κάνοντας δριμεία κριτική για την έλλειψη αναπτυξιακής κατεύθυνσης του τεχνικού προγράμματος, μίλησε για το σχέδιο πόλης του Αστακού που δεν λέει να ξεκολήσει. Μίλησε για το έργο της αστικής ανάπλασης του Αστακού που δεν εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ. Για το τεχνικό πρόγραμμα και αυτός κατηγόρησε την δημοτική αρχή για μία από τα ίδια, πρόχειρο, παραπλανητικό, χωρίς καμμία αναπτυξιακή προοπτική.

       Ο κ. Βασίλης Μουρκούσης μίλησε για τις δυσκολίες που είχε η δημοτική αρχή και χαρακτήρισε το έργο που αυτή τελικά παρήγαγε φτωχό. Ανέφερε πέντε σημεία στα οποία εντοπίζει τις αιτίες που συνέβει αυτό. Δύο από αυτά είναι η κακιά οικονομική συγκυρία της χώρας με συνεπακόλουθο την υποχρηματοδότηση των Δήμων αλλά και το ατύχημα του Δημάρχου τον Δεκέμβριο του 2011. 
    Κατόπιν αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την επέκταση του σχέδιου πόλης του Μύτικα, που από το 2005 έχει κολλήσει λόγω ελλιπών στοιχείων που δεν αποστέλλονταν και κάποιοι παραμύθιαζαν τον κόσμο λέγοντας ότι μόνο το σχετικό ΦΕΚ απομένει. Τώρα με τον κ. Ηλία Ταμπάκη έχουν σταλεί τα στοιχεία που απαιτούνταν και προχωρά το θέμα.
     Για το τεχνικό πρόγραμμα ανέφερε και αυτός ότι δεν είναι ότι καλύτερο, αλλάεπειδή ανήκει και εκλέχτηκε με μία παράταξη οφείλει να την στηρίξει διατυπώνοντας τις διαφωνίες του εντός αυτής.
      Σε σχέση με το έλλειμμα στα τέλη του Δήμου Αλυζίας είπε ότι ο εισαγγελέας ξεκίνησε τις ανακρίσεις και ότι η δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς και αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί κάποια στιγμή σε διαλεύκανση.

    Ο κ. Ανδρέας Μαγγίνας αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση. Περιέχουν τα ελάχιστα για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος μέχρι και τον Μάρτιο ανέφερε και η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει θα προχωρήσει σε αναμόρφωση και των δύο.

     Η κα Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά κλείνοντας ξανατόνισε ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ουσιαστικά πρόκειται για τυπική υποχρέωση για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος και ανάγνωσε εγκύκλιο του Υπουργού κ. Μιχελάκη πουαναφέρει ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των Δήμων να ψηφίσουν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό και όσοι δεν το κάνουν πρέπει τεκμηριωμένα και αναλυτικά, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένους κωδικούς, να λένε τους λόγους που δεν ψηφίζουν αλλά και τις προτάσεις τους και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυνατότητες. Αν αυτό δεν συμβαίνει αναφέρει η εγκύκλιος διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Κατά την ανάγνωση του συγκεκριμένου κομματιού από την κα Σαμαρά υπήρξε έντονη αντίδραση από μερίδα δημοτικών συμβούλων.

      Στα παραλειπόμενα της συνεδρίασης, υπήρχαν έντονες φραστικές και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κ. Μαγγίνα και κ. Βότση, μεταξύ κας Σαμαρά και κ. Κατσιπάνου, κ. Λαϊνά και κ. Λυμπεράτου, αλλά η ποιο έντονη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του κ. Μουρκούση και του κ. Σπύρου Λύτρα σχετικά με την διαχείριση του τελευταίου στα τέλη του βυτιοφόρου όταν ήταν Αντιδήμαρχος.

        Αυτά μπορέσαμε να συγκρατήσουμε εμείς, και αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει κάτι που δεν αναφέραμε ή να διορθώσει κάτι που δεν το λέμε ακριβώς όπως έγινε, μπορεί να μας το στείλει να το προσθέσουμε.

    Τελικά το τεχνικό πρόγραμμα δεν πέρασε με την ψηφοφορία να είναι 10 υπερ, 13 κατά και 4 απών.

1. κα. Κωστούλα Κουμανδράκη-Σαμαρά ΝΑΙ
2. κα. Ευθυμία Χ. Καραπάνου-Κολοβού ΝΑΙ
3. κ. Φώτιο Π. Λιβάνη ΑΠΩΝ
4. κ. Ιωάννη Α. Ζορμπά ΝΑΙ
5. κ. Ανδρέα Α. Μαγγίνα ΝΑΙ
6. κ. Σπύρο Γ. Λυμπεράτο ΟΧΙ
7. κ. Ζώη Χ. Μητσάνη ΝΑΙ
8. κ. Νικόλαο Β. Μπίτα ΝΑΙ
9. κ. Γιώτη Αλέξανδρο ΝΑΙ
10. κ. Σπύρο Θ. Λύτρα ΑΠΩΝ
11. κ. Ηλία Α. Ταμπάκη ΝΑΙ
12. κ. Σπύρο Α. Καϋμενάκη ΑΠΩΝ
13. κ. Μουρκούση Βασίλειο ΝΑΙ
14. κ. Παναγιώτη Ε. Γαζέτα ΑΠΩΝ
15. κ. Αναστάσιο Χ. Κατσιπάνο ΟΧΙ
16. κ. Ιωάννη Γ. Λύτρα ΟΧΙ
17. κ. Κων/νο Β. Κυριάκο ΟΧΙ
18. κ. Κων/νο Θ. Μπαμπούρη ΟΧΙ
19. κ. Απόστολο Π. Ντίνο ΟΧΙ
20. κ. Κων/νο Ι. Λαϊνά ΟΧΙ
21. κ. Κατσαούνη Ελευθέριο ΟΧΙ
22. κ. Ηλία Κακούρη ΟΧΙ
23. κ. Θωμά Ι. Ρετούλη ΟΧΙ
24. κ. Παναγιώτη Ι. Τζαχρήστα ΟΧΙ
25. κ. Παντελή Κ. Ψηλό ΟΧΙ
26. κ. Γεράσιμο Δ. Βότση ΟΧΙ
27. κ. Στέλιο Παπαναστάση ΝΑΙ


Πηγή: http://mytikaspress.blogspot.gr/

Σχόλια