Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου Τα Κόροντα : Φωτογραφικό λεύκωμα για το χωριό μας


Από την επί 31 χρόνια συνεχή έκδοση της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα Νέα» του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα» σχηματίστηκε σιγά-σιγά το αρχείο της με πολλές φωτογραφίες του χωριού, των κατοίκων του και από τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
Κάθε φορά με τη δημοσίευση αυτού του φωτογραφικού υλικού και ιδιαίτερα των συγχωριανών ήταν έκδηλη η νοσταλγία και η συγκίνηση για τα πρόσωπα που απεικονίζονταν σ' αυτές και αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία αυτού εδώ του λευκώματος. Προηγήθηκε ένα αξιόλογο CD με φωτογραφίες του χωριού και συγχωριανών επενδυμένο με μουσική, που εξέδωσε ο Ταξιάρχης Αλ. Σάββας.
Απώτερος σκοπός μας ήταν να μην χαθεί το πολύτιμο υλικό, αλλά να κληρονομήσει στις επόμενες γενιές αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο που θα τις ενώσει με το παρελθόν και με την παράδοση αυτού του τόπου. Από το ξεφύλλισμα του θα θυμόμαστε το παρελθόν χωρίς το οποίο, ως γνωστόν, δεν υπάρχει παρόν και μέλλον. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί επίσης, και μία συνεισφορά στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Γιατί πέρα από τα στοιχεία που αφορούν την ιστορική έρευνα, πέρα από την ομορφιά του τοπίου υπάρχουν και οι άνθρωποι στις καθημερινές ασχολίες τους, σε στιγμές απ' αυτές που συγκροτούν το θαύμα της ζωής. Στιγμές από τα περασμένα που αποτυπώθηκαν σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία και που προσδιορίζουν το ιδιαίτερο ήθος και τον πολιτισμό του τόπου μας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της έκδοσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε: α) τον Αλέξανδρο Σάββα για τα κείμενα του και τον συντονισμό της προσπάθειας, β) την Τέτη Αθ. Σώλου για την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης και γ) τους συγχωριανούς που βοήθησαν στην αναγνώριση των προσώπων που απεικονίζονται στις φωτογραφίες και όλους όσοι δάνεισαν τις φωτογραφίες τους, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύουμε στο τέλος του λευκώματος.
Θα θέλαμε προκαταβολικά να ζητήσουμε την κατανόηση σας για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα επισημάνετε, αφού κι εμείς πολλές φορές, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοχοι των φωτογραφιών δεν μπορούσαν, λόγω της παλαιότητας, ν' αναγνωρίσουν πρόσωπα και καταστάσεις
Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Απόστολο Πανταζή, τον Παρασκευά Κριρκή, την οικογένεια Ιωάννη Αθ. Ράπτη και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου για την οικονομική τους βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Όλοι όσοι εργαστήκαμε με πολλή αγάπη και υπομονή γι' αυτό το σκοπό αισθανόμαστε σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την έκδοση. Ελπίζουμε το ίδιο συναίσθημα να νιώσετε κι εσείς με την απόκτηση του λευκώματος.
Ευχόμαστε ολόθερμα η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και να εμπλουτίζεται συνεχώς.
              Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Ελένη Βασ. Σάββα
Αντιπρόεδρος: Κώστας Γεωργούλας
Γραμματέας: Γεράσιμος Σπ. Ζορμπάς
Ταμίας: Αλέξανδρος Σάββας
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων:Θεανώ Ευστ. Κοντή
Μέλη: Ανδρέας Γερ. Χαντζής
           Λάμπρος Βας. Αυδής


•Σημείωση: το Λεύκωμα θα κυκλοφορήσει τέλος Φεβρουαρίου και θα διατίθεται στην τιμή των 20 ευρώ.

Σχόλια