Κατούνα: Έχτισαν καινούριο Κέντρο Υγείας χωρίς να έχουν γιατρούς για το παλιό


Πολίτες Β’ κατηγορίας στο Ξηρόμερο – Το Κέντρο Υγείας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα.

Αν και πέρασε μισός χρόνος από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κατούνας για την έλλειψη γιατρών στο κέντρο υγείας και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας για την τοποθέτηση γιατρών, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Οι δύο γιατροί που έστειλε το υπουργείο, μετά από μήνες αναμονής δεν έφθασαν ποτέ στο κέντρο υγείας. Τον μήνα που διανύουμε, θα πραγματοποιηθούν μόνο 13 εφημερίες, ενώ κάθε μήνα χάνονται οι μισές εφημερίες σε ένα κέντρο υγείας το οποίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.
Η κατάσταση για τους κατοίκους της Κατούνας, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής, έχει φτάσει προ πολλού στο απροχώρητο. Δύο γιατροί και δύο νοσηλεύτριες καλούνται να εξυπηρετήσουν ολόκληρη την περιοχή της Κατούνας και των γύρω χωριών, συνολικά γύρω στους 5.000 ανθρώπους. Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ουσιαστικά ο πληθυσμός τον οποίο καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλαπλασιάζεται εξαιτίας των επισκεπτών και των παραθεριστών.

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, εφημερίες πραγματοποιούνται μόνο τις μισές ημέρες περίπου του μήνα, κι αυτό χάρη στην εθελοντική προσφορά των γιατρών που πολλές φορές εργάζονται χωρίς να αμείβονται, προκειμένου να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Πολλές φορές, οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν μέχρι το νοσοκομείο του Αγρινίου, ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις. Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα στο κέντρο υγείας έχει χτιστεί και είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει το νέο κτίριο του κέντρου υγείας, τη στιγμή που το ήδη υπάρχον κτίριο υπολειτουργεί.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι κάτοικοι της Κατούνας είχαν πραγματοποιήσει μια μεγάλη κινητοποίηση έξω από τον χώρο του κέντρου υγείας, όπου το παρών έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι από ολόκληρη την περιοχή, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Νίκος Σολδάτος. Οι κάτοικοι είχαν διεκδικήσει την καλύτερη στελέχωση του κέντρου υγείας, με γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και την εγκατάσταση του προβλεπόμενου για κέντρο υγείας ακτινολογικού και μικροβιολογικού εξοπλισμού.
Το θέμα είχε φτάσει μέχρι το υπουργείο Υγείας, όπου και ο κ. Σολδάτος, επικεφαλής επιτροπής που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Τότε, (σ.σ. το περασμένο καλοκαίρι) είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις ότι σύντομα, θα καλύπτονταν τουλάχιστον το αίτημα του προσωπικού. Πράγματι, στις αρχές του φθινοπώρου δόθηκαν από το υπουργείο τα ονόματα των δύο γιατρών που θα τοποθετούνταν στο κέντρο υγείας, γιατρών όμως οι οποίοι δεν έφτασαν ποτέ. Η μια γιατρός επέλεξε άλλη θέση εργασίας, όπως φυσικά είχε το δικαίωμα να κάνει, ενώ η άλλη αποσπάστηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου για να καλύψει κάποιες από τις εκεί ανάγκες.

Όπως μας πληροφορεί ο Παναγιώτης Καλογιάννης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κατούνας, ενός συλλόγου που έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα αγροκτηνοτροφικά ζητήματα, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής όπως και τη δημοτική αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και παρά το δίκαιο του αιτήματος μιας ολόκληρης περιοχής και των ανάλογων υποσχέσεων, οι γιατροί του κέντρου υγείας Κατούνας δεν επαρκούν για τις ανάγκες τις περιοχής. Γιατροί, νοσηλεύτριες, ιατρικός εξοπλισμός, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες ουσίας για 5.000 ανθρώπους. Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή για να εισακουστούν; Κώστας Καρακώστας sinidisi.gr

Σχόλια