Ονομασία οδού προς τιμήν του γιατρού Βασίλη Κατσαράκη στην Μπαμπίνη


   


      «Βασιλείου Ν. Κατσαράκη Ιατρού» αναγράφει από χθες το πρωί Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014, ο κεντρικός δρόμος της Μπαμπίνης Ξηρομέρου, ως ένδειξη τιμής για το έργο, την προσφορά, την προσωπικότητα και την δεδηλωμένη αγάπη του για την Μπαμπίνη του γιατρού Βασίλη Κατσαράκη. 
       Ο Δήμος Ξηρομέρου σε μια σεμνή τελετή έδωσε το όνομα του μεγάλου ευεργέτη Βασίλη Κατσαράκη στο κεντρικό δρόμο του χωριού ώστε να παραμείνει αιωνίως ζωντανή η μνήμη του και η ζωή και το έργο του να παραμείνουν φωτεινό παράδειγμα και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για το μέλλον του τόπου μας........      Την εκδήλωση χαιρέτησαν με ομιλίες ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μπαμπίνης Θόδωρος Ζαρκαδούλας, η Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Ντίνα Κουμανδράκη - Σαμαρά, και απο την οικογένεια του Κατσαράκη ο εγγονός τουΝίκος Αθανασίου, οι οποίοι απέδωσαν με τις ομιλίες τους την ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στον Βασίλη Κατσαράκη, για την τεράστια προσφορά στον τόπο του.


      Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Ντίνα Σαμαρά στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε: 
  «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο και εξαίρετο επιστήμονα , σε ένα μεγάλο άνθρωπο, στον ιατρό Βασίλη Κατσαράκη. 
   Ο Βασίλειος Κατσαράκης προέβαλε με το κύρος και την επιστήμη του το αγαπημένο του χωριό Μπαμπίνη . Τίμησε την ιστορικότητα του τόπου μας και προσέφερε ανιδιοτελώς της υπηρεσίες του στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου.
    Ως γιατρός και παράλληλα φαρμακοποιός υπήρξε αρωγός προς όλους τους πάσχοντες και αδύναμους σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η φτώχεια και η ανέχεια.   
    Πέραν της δράσης σαν γιατρός ο Βασίλειος Κατσαράκης προσέφερε τα μέγιστα στη Μπαμπίνη , αφού υπήρξε ο αναμορφωτής του Δημοτικού Σχολείου. Ήταν επίσης αμισθι ιεροψάλτης οικονομικός διαχειριστής και δωρητής της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. 
     Παράλληλα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές της ελληνικής ιστορικής παράδοσης και στενός φίλος του ιστορικού Γ. Βλαχογιάννη. Ήταν θειος του αείμνηστου υπουργού Γιώργου Παπαδημητρίου και δάσκαλος του σε θέματα μοναστηριακής παράδοσης. Ο Γιατρός  Βασίλειος Κατσαράκης υπήρξε μεγάλος πατριώτης και δημοκράτης και ήταν αδελφός του Ανδρέα Κατσαράκη, του άλλου μεγάλου στρατιωτικού και συγγραφέα της οικογενείας. 
    Το έργο και η δράση  του Βασίλη Κατσαράκη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των μεγάλων ευεργετών του έθνους μας. Των μεγάλων ανδρών της πατρίδος μας.
    Ο δήμος Ξηρομέρου αναγνωρίζοντας την μεγίστη προσφορά του στο τόπο μας αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ονομάσει την κεντρική οδο της Μπαμπίνης σε οδό «Βασιλείου Ν. Κατσαράκη Ιατρού» ως ελάχιστο φόρο τιμής σον σπουδαίο αυτό άνθρωπο. 
     Ας αποτελέσει για όλους μας η ζωή και το έργο του φωτεινό φάρο και τρανό παράδειγμα, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για το μέλλον του τόπου μας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν: 
    Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μπαμπίνης Θόδωρος Ζαρκαδούλας, οι αντιδήμαρχοι Ντίνα Σαμαρά και Ανδρέας Μαγγίνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξηρομέρου Γιάννης Λύτρας, ο Π. Δήμαρχος Αστακού Πάνος Στάικος, ο υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου Τάσος Κατσιπάνος,  ο Γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης, κ.α.
      Από την οικογενεια Κατσαράκη οι: Η Κόρη του Βασίλη Κατσαράκη Μαριάνθη Κατσαράκη-Αθανασίου και τα παιδιά της: Νίκος, Βασίλειος και Αθανασία Αθανασίου. 

http://xiromeronews.blogspot.gr
  


  

 
Σχόλια