Αίολος Αστακού: Απόστολος Πανταζής η αποκάλυψη




Αίολος Αστακού: Απόστολος Πανταζής η αποκάλυψη
Αίολος Αστακού: Απόστολος Πανταζής η αποκάλυψη

Ο Αίολος Αστακού την φετινή χρονιά πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του. Με παίκτες άλλου επιπέδου να φορούν την φανέλα της ομάδας με εμφανή διάθεση βελτίωσης του υπάρχοντος γηπέδου και με στόχο ακόμα μεγαλύτερο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ένα διοικητικό συμβούλιο που διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει σε χρόνο μηδέν. Πίσω όμως από όλους αυτούς κρύβεται ένας άνθρωπος που του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας. Αυτός που έφερε την… επανάσταση στην γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη. Ο λόγος για τον 34χρόνο Απόστολο Πανταζή που από το 2002 ζει και έχει έδρα των επιχειρήσεων του την Νιγηρία. Τον  νεαρό εφοπλιστή που με όπλο την αγάπη για την ομάδα του τόπου του και γενικά την ευρύτερη περιοχή αποφάσισε να επενδύσει για να δει όχι μόνο τον Αίολο Αστακού αλλά και την περιοχή ολόκληρη να προοδεύει και να γίνει σημείο αναφοράς για το μπάσκετ και όχι μόνο. Τι και αν ζει στην Νιγηρία λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Η αγάπη για τον τόπο καταγωγής εμφανής σε κάθε του λέξη.
Για πρώτη φορά αποφάσισε να μιλήσει σε ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το www.basket247.gr και ο Μιχάλης Σταμουλάκης σας παρουσιάζει τον άνθρωπο που ευθύνεται για την εκτόξευση του Αίολου Αστακού.

Η ομάδα του Αίολου Αστακού είναι μια ομάδα που χρόνια στηρίζεται στα δικά της παιδιά και ξαφνικά όλος ο κόσμος μαθαίνει το καλοκαίρι για ένα ντόπιο παιδί που επενδύει στην ομάδα φέρνοντας παίκτες και στην ανακατασκευή του γηπέδου. Πως έγινε η προσέγγιση και από ποιους;
Η ομάδα του Αίολου Αστακού ιδρύθηκε το 1990. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από το τωρινό διοικητικό συμβούλιο. Ένα μεγάλο θέμα ήταν το οικονομικό. Υπάρχουν δυσκολίες. Μην ξεχνάμε ότι ο Αίολος Αστακού ήταν και είναι ακόμα μια επαρχιακή ομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται. Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση που έγινε τώρα, η απόφαση για κάτι καλύτερο ήταν αυτό που περίμενε ο κόσμος της ομάδας να πάρει λίγο τα επάνω του. Κατά καιρούς προσπαθούσα να βοηθήσω την ομάδα. Έκανα κάποιες μικρές χορηγίες. Είχα και έχω πολλούς φίλους και αθλητές και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η προσέγγιση έγινε από κάποιους αθλητές και τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και από κατοίκους της περιοχής.

Ο κόσμος στήριξε αυτή την προσπάθεια;
Ο κόσμος στήριξε αυτή την προσπάθεια. Έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Το έδειξε και στον αγώνα στις 7 Δεκέμβρη στο Μεσολόγγι και στα δυο τελευταία παιχνίδια. Ακολουθεί την ομάδα, ρωτάει για αυτή. Στα καφενεία και στις καφετέριες συζητούν για αυτή την προσπάθεια. Ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εμείς την προσπάθεια μας την κάνουμε. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και η άνοδος στην Γ Εθνική. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να το πετύχουμε και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους αθλητές και τον κόσμο της ομάδας.

Λόγω του ότι λείπεις πολύ καιρό στο εξωτερικό, πως φροντίζεις να ενημερώνεσαι για την ομάδα;
Η επικοινωνία πλέον στις μέρες μας είναι εύκολη. Μέσω e-mailskype, τηλέφωνα φροντίζω να είμαι συνεχώς κοντά στην ομάδα. Έχω άριστη και καθημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο τον κύριο Καραγεώργο, τον Δημήτρη τον Πανταζή που είναι και ξάδελφος μου καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας. Συχνά γίνεται συμβούλιο και εγώ συμμετέχω διά των μέσων αυτών.

Εσένα το μεγάλο σου όνειρο για τον Αίολο Αστακού ποιο είναι με δεδομένο ότι η ομάδα πλέον έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην πόλη;
Ναι αυτό είναι αλήθεια το βιώνουμε και εμείς αυτό καθημερινά, το αισθανόμαστε. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό το γεγονός που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή. Εμείς προσπαθούμε να ανταποδίδουμε συνεχώς αυτή την αγάπη. Ο στόχος μας είναι η άνοδος στην Γ Εθνική κατηγορία. Όπως έχω συζητήσει με τα μέλη του συμβούλιου όπως τώρα συζητάμε και λέμε ότι ο στόχος μας είναι η άνοδος στην Γ Εθνική έτσι και του χρόνου θέλουμε να λέμε ότι ο στόχος μας είναι η άνοδος στην Β Εθνική. Προσπαθούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα θα δυναμώσει και άλλο για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής όταν με το καλό μπορέσουμε και ανεβούμε. Πλέον φεύγουμε από την ερασιτεχνική λειτουργία και αρχίζουμε να δουλεύουμε σε καθαρά επαγγελματικά πρότυπα.

Σε περίπτωση που η ομάδα δεν καταφέρει να ανέβει, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και του χρόνου κανονικά;
Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε συζητώντας το μεταξύ μας. Προς το παρόν αυτό το κομμάτι το αφήνουμε στην άκρη. Σίγουρα ο Αίολος Αστακού θα συνεχίσει την προσπάθεια του γιατί ήρθαμε για να μείνουμε. Εάν συμβεί αυτό το πράγμα θα κουβεντιάσουμε και θα δούμε πάνω σε ποιο πλάνο θα προχωρήσουμε. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό το όνειρο γιατί για εμάς είναι όνειρο να γίνει αυτό κυρίως γιατί θα βοηθήσει τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει την ομάδα και τον τόπο γενικότερα.

Επειδή όμως οι παίκτες και τα πρωταθλήματα έρχονται και παρέρχονται. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να γίνει στην ομάδα ώστε όχι μόνο το όνομα σου αλλά και το τωρινό διοικητικό συμβούλιο να μείνει στην ιστορία σαν μια κληρονομιά στις επόμενες γενιές;
Ένα σημαντικό πράγμα που θέλουμε να κάνουμε και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με το διοικητικό συμβούλιο είναι η ανάπτυξη των ακαδημιών της ομάδας. Θέλουμε να αναδείξουμε παίκτες μέσα από τα σπλάχνα μας. Θέλουμε κάποια στιγμή ο σύλλογος μας να πλαισιώνεται και από παίκτες από άλλες περιοχές όπως έχουν έρθει τώρα και κάνουνε πολύ καλή δουλειά και τους ευχαριστούμε για αυτό αλλά και από παιδιά από την περιοχή μας. Να βγάλει ο Αστακός 2-3 παιδιά τα οποία θα τα καμαρώσουμε ψηλότερα. Θέλουμε να γίνει η προσπάθεια να πλαισιώνεται η ομάδα και από ντόπιους και από άλλα παιδιά που έχουν έρθει από άλλα μέρη. Έχουμε υψηλούς στόχους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει το όραμα.

Μέσα στα όνειρα που έχεις για την ομάδα είναι και η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων;
Βεβαίως. Είναι ένα μεγάλο όνειρο που έχουμε για την ομάδα και την περιοχή γενικότερα. Ήδη έχουν γίνει βελτιωτικά έργα στο υπάρχον γήπεδο (κλιματισμό, εξαερισμός, αποδυτήρια, καλύτερο φωτισμό). Εμείς όμως δεν μένουμε εκεί. Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή καινούργιου γυμναστηρίου με όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτείτε να έχει μια ομάδα στην διάθεση της.  Θα φτιάξουμε γήπεδο μόνοι μας. Στηριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στην αγάπη του κόσμου. Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά αλλού.

Στόχος του Αίολου Αστακού είναι πέρα από την αθλητική δραστηριότητα να παίξει και ένα ενεργό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου; Βοηθώντας φιλανθρωπικά ιδρύματα, φτωχές οικογένειες. Είναι στα πλάνα σας η ομάδα να είναι φάρος όχι μόνο αθλητικής αλλά και πολιτιστικής εκπαίδευσης ειδικά για τα νέα παιδιά;
Φυσικά. Αυτό είναι δεδομένο και ήδη κατά κάποιο τρόπο το κάνουμε. Ασχολούμαστε και με τον Ναυτικό όμιλο Αστακού που ήδη γίνονται κάποιες τέτοιες κινήσεις και φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της ομάδας μπάσκετ του Αίολου.

Από την πορεία της ομάδας είσαι ευχαριστημένος μέχρι στιγμής με δεδομένου τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην ομάδα (τραυματισμοί, αλλαγή προπονητή);
Παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στην αρχή. Και τώρα υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν. Εμείς προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την ερασιτεχνική νοοτροπία και να πάμε στην επαγγελματική. Σίγουρα παραλείψεις υπάρχουν αλλά το θέμα είναι πως μπορείς να αντιμετωπίζεις αυτές τις παραλείψεις κάθε φορά. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ότι μας έτυχε το αντιμετωπίσαμε με πολύ καλό τρόπο. Δεν έχουμε ξεφύγει από το στόχο μας. Είμαστε πάρα πολύ καλά. Είχαμε τον Γιάννη τον Σταμόπουλο τραυματία ο οποίος όμως το ξεπέρασε και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθεια που έκανε στα δυο τελευταία παιχνίδια όπως και όλα τα παιδιά μέσα από την καρδιά μου για την προσπάθεια που έχουν κάνει. Εγώ πιστεύω σε όλους τους παίκτες της ομάδος. Έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς. Ένα σπουδαίο πράγμα στην ομάδα μας είναι ότι υπάρχει πειθαρχεία και αυτό ξεκινάει από το διοικητικό συμβούλιο και μεταδίδεται και στους υπόλοιπους.

Είσαι 34 χρονών. Ζεις 12 χρόνια στην Νιγηρία. Ο Αποστόλης ο Πανταζής θα επιστρέψει ποτέ στον τόπο του;
Κοίτα το πρόγραμμα μου είναι τέτοιο που είναι σαν να είμαι εδώ. Κάθε δυο μήνες βρίσκομαι στην πατρίδα. Έχουμε γραφεία και στην Ελλάδα και πρέπει να είμαι και εδώ. Ταξιδεύω συχνά. Η βάση μου είναι η Νιγηρία αλλά έχω φτιάξει το πρόγραμμα μου κατά τέτοιο τρόπο που πλέον και με την ενασχόληση μου με τον αθλητισμό να μπορώ να δίνω το παρών περίπου κάθε δύο μήνες.


Ειδήσεις που βγήκαν από την συνέντευξη
1.       Είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα προχωρήσει στην ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου. Δεν θα είναι αυτό που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αστακού και έχει κολλήσει.
2.       Θα υπάρχει χρηματοδότηση για την επιμόρφωση των παιδιών και στελεχών της ομάδας. Και όταν λέμε παιδιών και στελεχών της ομάδας εννοούμε από νεαρούς αθλητές, προπονητές, και φυσικοθεραπευτές. Οποιοδήποτε camp η σεμινάριο το οποίο πρέπει να παρακολουθήσουνε θα καλύπτονται τα έξοδα από τον σύλλογο.
3.       Μεγάλη βάση δίνει ο Αποστόλης Πανταζής στις ακαδημίες της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που επικοινωνεί με τους ανθρώπους της ομάδας πρώτα ρωτάει για την πορεία των νεαρών αθλητών του συλλόγου και μετά για την πρώτη ομάδα.

Μιχάλης Σταμουλάκης
basket247.gr

Σχόλια