Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Τα Κόροντα: Πολιτιστικές εκδηλώσεις η πανηγύρια;Απαντώντας στις προτάσεις κάποιων φίλων του Συλλόγου μας για την διοργάνωση μουσικής βραδιάς στο χωριό στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων με την πρόσκληση προβεβλημένων καλλιτεχνών (φίρμας) έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Όπως αναλυτικά αναγράφεται στο βιβλίο που εξέδωσε για τα 36 χρόνια ο σύλλογός μας το 2012 στις σελίδες 93 έως 96 αυτός (δηλ. ο Σύλλογος) διοργάνωσε συνολικά 18 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού στην περίοδο από το 1981 μέχρι το 2014.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ήταν μόνο μια ψυχαγωγική εκδήλωση αλλ’ απέβλεπαν στην δημιουργία πολιτιστικής υποδομής και στην ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης.
 Προσπάθησε να διαφυλάξει το χαρακτήρα τους δηλαδή να είναι πραγματικά πολιτιστικές και να περιλαμβάνουν θέατρο,χορευτικά, ομιλίες, αθλητισμό, δημοτική μουσική και τραγούδια δημοτικά, ρεμπέτικα και λαϊκά. Κάθε χρόνο να περιέχουν κάτι καινούργιο. Στην προσπάθειά μας αυτή δεν είχαμε την ανάλογη οικονομική βοήθεια. Για την επιτυχία τους ισχυρότατα κίνητρα ήταν η αγάπη για τον κόσμο και τον τόπο και η πίστη των διοργανωτών σ’ αυτό που έκαναν και στο ρόλο των συλλόγων.Στις 18 μουσικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε και απόλαυσαν οι συγχωριανοί μας, πάντοτε πρόσφερε διασκέδαση και ψυχαγωγία και ανέβαζαν ένα βήμα πιο ψηλά την δημοτική μας μουσική παράδοση, το καλό, το γνήσιο και αυθεντικό δημοτικό, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.
Ο Σύλλογός μας επιμένει σταθερά στη γραμμή του που είναι να κάνει πραγματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με το παραπάνω περιεχόμενο κι όχι πανηγύρια με φίρμες “τύπου Μπλακμαν”. Κι αυτό γιατί μόνον αυτές αποτελούν αληθινά ανταμώματα των συγχωριανών κι όχι άλλες που είναι συγκεντρώσεις αγνώστων Αιτωλοακαρνάνων στο χωριό τους με κίνητρο τη φίρμα με μεγάλο ρίσκο και την προσδοκία υψηλού κέρδους. Μόνον αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους συγχωριανούς να φάνε σαν άνθρωποι, να χορέψουν και να διασκεδάσουν, χωρίς παρεκτροπές κι επεισόδια με ποιοτική μουσική και προπαντός με λίγα έξοδα. Να μην ξεχνάμε ότι οι αμοιβές της “φίρμας” είναι απαγορευτικές για το ταμείο του Συλλόγου μας κι εμείς δεν έχουμε σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις και το κόστος των εκδηλώσεων καλύπτεται κυρίως από την προσωπική εργασία των μελών κι από τις προσφορές των συγχωριανών και των φίλων.

Σχόλια