"ΟΧΙ" από την Αρχαιολογία για την αποκατάσταση του δρόμου στο Βάρνακα. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι!

Του Πολύζου Βασίλη 
Πρόεδρος Τ.Κ. Βάρνακα   

      Απέρριψε το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου για την δημιουργία παρακαμπτήριας οδού δίπλα από το αρχαίο Φράγμα Αλυζίας/Βάρνακα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας μετά και την αρνητική Γνωμοδότηση  του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας. 
     Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η υπόθεση αφορά το δρόμο που  συνδέει το Βάρνακα με το παλιό χωριό του Βάρνακα και που είχε καταστραφεί (φώτο) από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Είναι ο μοναδικός δρόμος και δυστυχώς δεν υπάρχει αλλη διέξοδος......      Ο Δήμος Ξηρομέρου μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας  είχε προτείνει τονεκβραχισμό, την αφαίρεση δηλαδή τμήματος του βράχου (περίπου 2-3 μέτρα), ώστε να μετατοπιστεί  ο δρόμος πιο μακριά από το μνημείο και να αναδειχθεί καλύτερα αυτό. 
    Υπέρ αυτής της λύσης ήταν και οι μηχανικοί της Περιφέρειας που επισκέφτηκαν την περιοχή, καθώς και η Προϊστάμενη  της Εφορείας  Αρχαιοτητων, αφού όπως είχε πει στον Βουλευτή κ. Γιώργο Βαρεμένο που είχε κάνει παρέμβαση για το θέμα, η εισήγησή της προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδας θα ήταν θετική.
       Η απόφαση αναφέρει ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου "διότι η προτεινόμενη λύση θα επιφέρει άμεση αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου Φράγματος" και προτρέπει τον Δήμο να "επανέλθει με νέο αίτημα στο οποίο να προβλέπεται η αποκατάσταση του υπάρχοντος  δρόμου για την οποία να προσκομιστεί η σχετική μελέτη"
        Δεν λέει όμως την λύση που πρέπει να προτείνει η μελέτη (πχ τσιμεντένιο τοιχίο, σαρζανετ..) και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να απορριφθεί ξανά επειδή όταν προσκομιστεί  για έγκριση μπορεί να διαφωνεί κάποιος αρχαιολόγος..
Φαύλος κύκλος δηλαδή που οδηγεί σε αδιέξοδο;

      Και φυσικά σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του χωριού μας. Πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες. Υφίστανται καθημερινά  μια πρωτοφανή ταλαιπωρία που τους οδηγεί σιγά σιγά στην οικονομική καταστροφή. 
     Είναι αναγκασμένοι να διέρχονται μέσα από το χείμαρρο για να μεταφέρουν ζωοτροφές  και προϊόντα (γάλα, κρέας) με κίνδυνο ακόμη και για την ζωή τους , αφού πολλές φορές το ύψος του νερού φτάνει και το ένα με ενάμισι   μέτρο..!!  
      Η φετινή χρονιά είναι μια ''χαμένη''  χρονιά γι’ αυτούς και αν συνεχιστεί αυτό η κτηνοτροφία θα σβήσει κυριολεκτικά από το Βάρνακα με δραματικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για ολόκληρο το χωριό.
Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Πολύζος Βασίλειος 
Πρόεδρος Τ.Κ Βάρνακα 

http://ksiromeritikimatia.blogspot.gr/


Αναρτήθηκε από 

Σχόλια