Ουδέν... capital control μονιμότερο του προσωρινού! Μόνο με κάρτα το 50% σύνταξης και μισθού Δημοσίου!

-Σχέδιο για υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών
- Πως προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να μη χάνει ούτε... ευρώ από την φοροδιαφυγή
- Στα 120 ευρώ την εβδομάδα οι αναλήψεις αντί του ποσού των 420 που έφερε το capital control
- Ποια φορολογικά κίνητρα θα δώσει το ΥΠΟΙΚ στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν "πλαστικό χρήμα"
- Ποιοι θα εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο μέτρο
- Τι απαντάει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης
- Αναλυτικά όλος ο σχεδιασμός για τον περιορισμό των αναλήψεων που φαίνεται πως... παραμένει


Ένα σχέδιο - σοκ, που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει "στα σκαριά" το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά περίπου σε 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο. 


Συγκεκριμένα, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι και οι 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υποχρεωθούν να ξοδεύουν την μισή τους σύνταξη ή μισθό αντίστοιχα με την χρήση πιστωτικής κάρτας και τα υπόλοιπα... τοις μετρητοίς. 

Στον γενικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής, βασικός άξονας θα είναι ο περιορισμός -για τις παραπάνω κατηγορίες- του... "βδομαδιάτικου" στα 150 ευρώ από τα 420 που είναι σήμερα! 

Τα χρήματα που απομένουν............ 
στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποία κατατίθεται η σύνταξη ή ο μισθός του Δημοσίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Με λίγια λόγια, το υπουργείο θα ελέγχει φορολογικά την ροή του χρήματος, αφού όταν κάποιος θα χρησιμοποιεί "πλαστικό" χρήμα με οποιαδήποτε επιχείρηση, η τελευταία δεν θα μπορεί να φοροδιαφύγει. 

Τα κίνητρα
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα έρθει και με κίνητρα, ούτως ώστε οι πολίτες να... συνηθίσουν το "πλαστικό" χρήμα. Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα θα είναι το εξής: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μεγάλες εταιρείες, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, θα προσφέρουν μια μορφή πίστωσης για αγορές, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και το 30% του μισθού ή της σύνταξης κάθε μήνα. 

Το σκεπτικό για το συγκεκριμένο μέτρο, είναι σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα το εξής: Καθε μήνα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Σύνταξη ή μισθός μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό και με τα σημερινά δεδομένα το όριο ανάληψης είναι 420 ευρώ την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως επισημείναι ο κυβερνητικός παράγοντας στην εφημερίδα, τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών κατά την οποία δεν κόβονται αποδείξεις, κατά μεγάλο μάλιστα ποσοστό. 

Έτσι το Δημόσιο χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από τον φόρο ειδοσήματος, αλλά και τον ΦΠΑ, εμ τους υπολογισμούς να λένε ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνούν ετησίως τα 15-20 δισ. ευρώ! 

Εισπράξεις ΦΠΑ
Με βάση το σχέδιο, το Δημόσιο θα μπορεί να εισπράττει σε χρόνο μηδέν τον ΦΠΑ και να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό λέγεται πως θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των δημοσίων εσόδων και θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να μειώσει μελλοντικά τους φορολογικούς συντελεστές που επιβαρύνουν 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. 


Από την παραπάνω διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση πιστωτικών καρτών είναι περιορισμένη. 

Επίσης, εφόσον το μέτρο αυτό δείξει πως έχει σημαντική απόδοση στα έσοδα και ταυτόχρονα δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των νοικοκυριών, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που πρέπει να τεθούν υπόψιν είναι αμέτρητες, συνεπώς εφόσον ληφθεί απόφαση για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο, θα εφαρμοστεί μέσα στο 2016. 

Στα επιπλέον φορολογικά κίνητρα, είναι και η επιστροφή φόρου, η εξασφάλιση του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ με αποδείξεις, οι κληρώσεις ακινήτων και οι εκπτώσεις φόρων.

Η απάντηση Αλεξιάδη
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε τη βούληση του υπουργείου να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ. 
Αλεξιάδης: "Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους. Εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα εισπράττονται 15-20 δισ. ευρώ" 

Ο κ. Αλεξιάδης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο και τόνισε πως δεν θα εφαρμοστούν "capital controls" στους μισθούς, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος και πως, ό,τι αποφασιστεί, δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών. 

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016, συμπληρώνοντας πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει το σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. 

"Ο καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα" δήλωσε ακόμη ο Τρύφων Αλεξιάδης. 

Πηγή: Βήμα της Κυριακής
 
 Αναρτήθηκε από 


Σχόλια