Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λύτρας στο Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου





Το Λαογραφικό Μουσείο Αγραμπέλου συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες, οι οποίοι μεμονωμένα ή οργανωμένα, επισκέπτονται το χώρο που φιλοξενείται το αξιόλογο υλικό που περιλαμβάνει η συλλογή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο ΑρχιμανδρίτηςΔημήτριος Στρατής αγιορείτης ιεροκήρυκας και διδάκτωρ της θεολογίας του πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο π. Δήμαρχος και γιατρός Παναγιώτης Στάϊκος (ο κ. Στάϊκος το έχει επισκεφτεί πολλές φορές το Μουσείο) και ο Θεόδωρος Ρούτσης από Φυτείες Ξηρομέρου βρέθηκαν  την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο χωριό και επισκέφτηκαν το μουσείο όπου ξεναγήθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του Μουσείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Δημήτρη Μπολίκα και το πρόεδρο της Τ.Κ ΑγραμπέλουΔημήτριο Τάγκα.....

Οι επισκέπτες θαύμασαν από κοντά τα σπάνια εκθέματα πάνω στα οποία άφησαν τα χνάρια τους, η μεγάλη ιστορία και ο πλούσιος βλάχικος πολιτισμός μας και ταξίδεψαν νοερά πολλά χρόνια πίσω βλέποντας τον Αργαλειό, την κούνια, τις παραδοσιακές φορεσιές, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα υφαντά, τις φωτογραφίες και άλλα είδη λαϊκής τέχνης, που ξύπνησαν τις μνήμες στους μεγαλύτερους αλλά και έμαθαν στους νεότερους την ιστορία του χωριού μας. οι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν από τα εκθέματα και έφυγαν με πολύ ευχάριστες εντυπώσεις.

Το Λαογραφικό μουσείο στο Αγράμπελο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αντικειμένων, από τη ζωή και την ιστορία του χωριού, τα οποία συγκέντρωσε και διατηρεί με αγάπη και μεράκι ο Μορφωτικός Πολιτιστικός σύλλογος.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει Αργαλειό, κούνια, παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης, που ξυπνούν μνήμες στους μεγαλύτερους, αλλά και μαθαίνουν στους νεότερους την ιστορία του χωριού τους. Υπάρχουν επίσης μια γωνιά με εκκλησιαστικά είδη που την έχει δημιουργήσει ο πάτερ Βασίλειος Πόπης.
Στεγασμένο στο παλιό σχολείο, δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και περιλαμβάνει όλον τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του Αγραμπέλου, από τα παλιά χρόνια μέχρι την σύγχρονη εποχή και έχει σαν στόχο την ανεύρεση, διάσωση και διατήρηση κάθε είδους λαογραφικού υλικού πού υπάρχει στο Αγράμπελο καθώς και τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων, που αναφέρονται στον ποιμενικό, αγροτικό και οικογενειακό βίο της περιοχής.

Το Μουσείο είναι καθημερινά ανοικτό.






















Αναρτήθηκε από 

Σχόλια