Κέντρο Υγείας Αστακού: Το χειρουργικό κρεβάτι είναι ασταθές και φοβίζει τον ασθενή!

Της Νικολέτας Ντάμπου  

        Με το ταβάνι να τρέχει νερά αλλά και το χειρουργικό κρεβάτι να είναι ασταθές και φοβίζει τον  ασθενή που καλείται να ξαπλώσει και με δύο γενικούς γιατρούς αλλά και δύο νοσηλευτές καθώς και με αλλά σοβαρά προβλήματα ελλείψεων όπως βαμβάκι, σύριγγες εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Αστακού περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα. 
      Ο διευθυντής του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριος Αλέξανδρος Σιακαμπένης μιλάει στο www. LIFE2DAY.gr 

      Στο Κέντρο Υγείας Αστακού τα νερά που τρέχουν κυρίως λόγω παλαιότητας μιας και είναι τριαντακοταετίας, παρατηρούνται και προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως στο χειρουργικό κρεβάτι που είναι ασταθές και προκαλεί ακόμα και φόβο στον ασθενή που καλείται να ξαπλώσει!...........

 
    Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert 


Η καθημερινή ερευνα του LIFE2DAY.GR που αναδεικνύει τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σήμερα συνεχίζεται με επόμενο σταθμό τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

       Εκεί θα συναντήσουμε τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριο Σιακαμπένη Αλέξανδρο ο οποίος και θα αναφερθεί στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί, όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται από την έλλειψη οδηγών που συνεπάγονται με καθυστερήσεις που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές

      Το Κέντρο Υγείας Αστακού διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γενικούς γιατρούς συν ένα ακόμα που ανήκει σε Περιφερειακό Ιατρείο αλλά βοηθάει στις βάρδιες εκεί. Ακόμα έναν οδοντίατρο. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν επαρκεί επουδενί στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου αφού δεν προσεγγίζει καν την πληρότητα στις εφημερίες. 
      Μάλιστα, όταν ρωτάμε τον διευθυντή για ελλείψεις σε ειδικότητες εκείνος δεν βρίσκει σοβαρή την ερώτηση μας καθώς θεωρεί πολυτέλεια την στελέχωση του Κέντρου με ειδικότητες γιατρών, όταν οι γενικοί παρουσιάζουν τόσο σοβαρή έλλειψη. 
      Πιο συγκεκριμένα, για να βγουν έστω οι εφημερίες ο αριθμός των γενικών γιατρών που είναι απαραίτητος ανέρχεται στα τουλάχιστον δέκα έως δώδεκα άτομα, αριθμός που δείχνει μια έλλειψη που ξεπερνά τα οχτώ άτομα, νούμερο ενδεικτικό και του προβλήματος που υπάρχει. 
       Πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα και σε μία εμφανίστρια του ακτινολογικού που αποσπάστηκε στο νοσοκομείο κι έτσι το ακτινολογικό μηχάνημα παραμένει ανενεργό. 
     Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο νοσηλευτές στο Κέντρο στους οποίους έχουν προστεθεί δύο αποσπασμένοι, φτάνοντας την δύναμη στους τέσσερις. Προφανώς ένας τέτοιος αριθμός δεν επαρκεί στο να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι εφημερίες των νοσηλευτών δεν κρατούν όλο το βράδυ -όπως στους γιατρούς- αλλά για ένα οχτάωρο, κάτι που σημαίνει πως οι περισσότερες βάρδιες βγαίνουν χωρίς νοσηλευτές αφού οι ελλείψεις ξεπερνούν τα δέκα άτομα.
     Πρόβλημα πάντως υπάρχει και στους οδηγούς ασθενοφόρων, αφού η έρευνα του LIFE2DAY.GR δείχνει πως στον Αστακό υπάρχουν τρεις οδηγοί με έναν τέταρτο ο οποίος διεγνώσθη με καρκίνο και απουσιάζει
         Ωστόσο ένας εξ αυτών ανήκει σε άλλο Κέντρο Υγείας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. 

      Το Κέντρο πάντως είναι ήδη εκτεθειμένο αφού πολλές βάρδιες παραμένουν ακάλυπτες με αποτέλεσμα να καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο συνήθως έρχεται από το Μεσολόγγι και σε κάποιες περιπτώσεις από το Αγρίνιο. Ακόμα και στην πρώτη περίπτωση πάντως, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και με πολύ κακούς δρόμους κι έτσι απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο, πόσο μάλλον όταν κατευθύνεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό που οι καθυστερήσεις μπορούν να αγγίξουν και τις δύο ώρες! 

        Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένα τροχαίο ατύχημα για το οποίο ο τραυματίας περίμενε μιάμιση ώρα και κατά την διακομιδή του εξέπνευσε.Ο κύριος Σιακαμπένης ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν αρκετέςελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά, από γραφική ύλη, μέχρι μελάνι και κόλλες Α4 δυσχεραίνοντας την λειτουργία του Κέντρου. 
       Οι ελλείψεις δεν είναι μεγάλες ή συχνές ωστόσο συνεχώς ασκείται πίεση στην Υγειονομική Περιφέρεια για βοήθεια. Από την πλευρά του και ο Δήμος βοηθά παρέχοντας εργάτες ή τεχνικούς για να βοηθήσουν για λόγου χάρη στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του κέντρου. 
      Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις από την παροχή φαρμάκων τα οποία προμηθεύει το νοσοκομείο. 
      Από τoν διευθυντή μαθαίνουμε πως εκτός από το κτιριακό πρόβλημα που εμφανίζει συνεχώς προβλήματα με νερά που τρέχουν κλπ. κυρίως λόγω παλαιότητας μιας και είναι τριαντακοταετίας, παρατηρούνται και προβλήματα στονιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως στο χειρουργικό κρεβάτι που είναι ασταθές και προκαλεί ακόμα και φόβο στον ασθενή που καλείται να ξαπλώσει! 
      Θετική αίσθηση αφήνει το ότι ο κόσμος δεν αντιδρά βίαια στα όποια προβλήματα απέναντι στους γιατρούς. Υπάρχει κατανόηση και τα όποια μεμονωμένα προβλήματα αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. 
        Το Κέντρο Υγείας Αστακού εξυπηρετεί περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα δεδομένου ότι καλύπτει μία μεγάλη περιοχή με πολλά χωριά που ξεπερνούν τα είκοσι χιλιάδες άτομα, ενώ λόγω της απομακρυσμένης απόστασης από τα αστικά κέντρα, δεν υπάρχουν γιατροί ιδιώτες κι έτσι οι πολίτες εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας.

http://www.life2day.gr/
 Αναρτήθηκε από 
 Σχόλια